Miksi joogaretriiteille kannattaa osallistua?

Olen osallistunut monille eri joogaretriiteille ja kerron omat kokemukseni miksi joogaretriiteille kannattaa osallistua niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Olen nyt näissä kauniissa maisemissa Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa.

Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa

Kirjoittelen tätä artikkelia parhaillaan Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa. Olen täällä viikon verran opettamassa lapsille lapsijoogaa ja osallistumassa itsekin retriitin monipuoliseen ohjelmaan. Paikka ja työ ovat minulle tuttuja jo viime kesältä 2021, jolloin pidin ensimmäisen kerran lapsijoogaa tällä samaisella retriitillä täällä Houtskarissa

Kiitollisena olen täällä Houtskarissa joogaamassa ja ohjaamassa lapsijoogaa.

Joogaretriiteille osallistuminen on monella tapaa lomaa

Moni saattaa pohtia, että miksi ihmeessä kannattaa osallistua joogaretriiteille, kun kotioloissakin voi joogata intensiivisesti. Minulla on niin ihana koti, mies, poika, lapsijoogakoira Coco, kaksitoista kana-ja kukkonuorikkoa ja kaunis puutarha. Arkeni on todella mukavaa ja enimmäkseen helppoa. Nautin tai oikeastaan rakastan sitä. Mutta siitä huolimatta minäkin kaipaan välillä täydellistä irtiottoa ja lomaa tutuista mukavista rutiineista, kuvioista ja maisemista. Joogaretriitille osallistuminen on minulle ennenkaikkea lomaa ja omaa aikaa.

Joogaretriiteille meneminen ja osallistuminen ovat minulle omaa lomaa.

Joogaretriiteille, joille olen osallistunut, on ollut useimmiten täysihoito. Mikäs sen mukavampaa kuin istua valmiiseen pöytään neljä kertaa päivässä. Joogaretriiteillä tarjoillaan usein vegaanista tai kasvisruokaa. Monesti makumaailmaan on haettu vivahteita intialaisesta keittiöstä ja ruoka on herkullisesti maustettua. Ruokapuoli on tietenkin minulle päätoimiselle kahvila-ja ravintola-alan konsultille ja kouluttajalle aina tärkeää ja kiinnitän siihen väkisinkin huomiota.

Vegaaninen tai kasvisruoka maistuu retriiteillä.

Joogaharjoituksen syventäminen

Joogaretriiteille kannattaa osallistua tietenkin itse joogan takia. Moni lähtee syventämään omaa harjoitustaan joogaretriiteille. Useimmiten myös vasta-alkajat ovat tervetulleita, koska monesti opetusta on eri tasoille. Retriiteillä minulla on tapana tehdä omaa asanaharjoitusta ”ihan täysiä” ja jo pelkästään se on mahtavaa. Joogassa vain harjoittelemalla ja oivaltamalla voi kehittyä ja mikäs siihen parempi keino kuin intensiivinen asanaharjoittelu. On virkistävää haasta kehoa ja viedä sitä ”äärirajoille”.

Täällä Houtskarissa ollessani opettajina toimivat Petri Räisänen ja Juha Javanainen. Heiltä ja heidän apuopettajiltaan olen saanut todella paljon henkilökohtaisia vinkkejä, avustuksia, korjauksia, ohjausta, tukea ja kannustusta. Olen todella kiitollinen näistä, koska niistä on todella isosti apua joogapolullani. 

Houtskarin kesäretriitin opettajat Juha Javanainen ja Petri Räisänen.

Koska jooga on muutakin kuin asanaa, tehdään joogaretriiteillä usein monipuolisesti muitakin harjoitteita. Ohjelmassa on mm. pranayamaa, meditointia, mantroja, tekniikkaharjoituksia, filosofiaa, kyselytunteja, kirtan ja usein on tarjolla myös erityistä ohjelmaa. Helsingin Astangajoogakoulun Houstkarin kesäretriitin viikolla 2, jolla siis nyt itse olen, on extra work shop:ina pilatesta joogeille. Näiltä tunneilta olen saanut paljon uutta ajateltavaa omaan joogaharjoitukseeni ja oikeastaan koko kehotuntemukseeni. 

Petrin pitämä Asana Lab.

Joogaretriiteillä voi sukeltaa ihanaan joogakuplaan

Minulle käy joogaretriiteillä melkein aina niin, että sukellan todella syvälle ihanaan joogakuplaan ja joogakäyräni on huipussaan. Siellä minun on niin turvallista ja hyvä olla. Olen onnellinen, elän hetkessä ja minulla on kaikki mitä tarvitsen. Elämä on seesteistä ja niin kaunista. 

Elämä on nyt juuri niin kaunista.

Hyvät energiat ja samanhenkiset ihmiset

Joogaretriiteillä on kokemukseni mukaan aina poikkeuksellisen hyvät energiat. Retriiteille osallistuu usein hyvin samanhenkisiä ihmisiä ja heidän kanssaan on helppoa olla. En ole koskaan törmännyt joogaretriiteillä kateuteen, vihaan tai huonoihin fiiliksiin. Poikkeuksetta ilmapiiri on aina ollut loistava, kannustava, myötätuntoinen ja ihmisten kanssa on helppoa tulla toimeen.

Joogaretriiteillä on usein hyvä ilmapiiri ja siellä saa helposti uusia ystäviä.

Joogaretriiteillä saa uusia ystäviä

Tulin tänä vuonna tänne Houtskariin joogaretriitille ihan yksin. Poikani jäi kotiin, koska Hesacup, johon hän osallistuu, on harmikseni nyt samaan aikaan. Silti en ole täällä missään nimessä yksin. En ole kertaakaan vielä syönyt yksin vaan aina on löytynyt hyvää seuraa ja juttukavereita. Olen tutustunut jo todella moneen vaikuttavaan persoonaan, saanut jo uusia ystäviäkin. Usein retriiteillä tapaa myös paljon vanhoja tuttuja, joten tiesin, että kyllä minulla täällä kavereita ihan varmasti on. Minulle on myös lapsista paljon seuraa.

Houtskarin vierasvenesatama.

Yksi retriitin huippuhetkistä oli, kun ystäväni Porvoosta purjehtivat tänne Houtskariin minua tervehtimään ja osallistuivat drop-in oppilaina kanssani joogatunnille. Meillä oli ihana iltahetki heidän purjeveneellään ja aamulla kävimme vielä joogan jälkeen uimassa.

Porvoon ystävieni keskellä on ihana olla.

Lapsijoogan lisäksi aikuisten tavoin lapset saavat täällä toisistaan seuraa ja solmivat ystävyyssuhteita. Olen päivittäin lukenut lapsille satuja. Täällä Houtskarin kesäretriitillä viihtyy siis ihan koko perhe.

Lapsijoogatunneilleni osallistuneet pikkujoogit ovat tehneet minulle kauniita ja koskettavia kiitoskortteja.

Joogaretriiteillä on usein hulppeat puitteet

Joogaretriitit ovat usein hienoissa paikoissa. Luonto on lähellä ja se on maagisen kaunis. Useat joogaretriitit pidetään meren läheisyydessä. Täällä Houtskarissa voi uida ja saunoa monta kertaa päivässä. Olen uinut merivedessä joka aamu pitkään heti mysoreharjoitukseni jälkeen.

Houtskarin kesäretriitin sauna ja uimalaituri.

Joogaretriitille Intiaan loppuvuodesta

Loppuvuodesta 2022 matkaan oman opettajani Jooga Porvoon Heidi Parviaisen ja muiden hänen oppilaidensa kanssa Intiaan Yogagurugulaan. Meille on tulossa todella tiivis ja huikea joogaretriitti. Matkanteko alkaa aina suunnittelusta. Täältä Houtskarista kotiin päästyäni alkavat jo pikkuhiljaa Intian reissun valmistelut. Odotan niitä jo nyt innolla.

Yogagurukulan uusi temppeli Intiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *