Lapsijoogaa kesäretriitillä Houtskarissa

Olin viime viikon 5.-11.7.21 Helsingin Astanga Joogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa ja opetin siellä lapsille joogaa.

Houtskär sijaitsee Lounais-Suomen saaristossa.

Ensimmäinen kertani Houtskarin joogaretriitillä

Osallistuin kesällä 2018 ja 2019 Helsingin Astanga Joogakoulun kesäretriiteille Kustavissa yhdessä poikani kanssa. Tällä kertaa 9-vuotias poikani ei halunnut tulla reissuun mukaan, koska meille tuli kesän alussa suloinen koiranpentu Coco. Näin ollen miesväki jäi pitämään Cocosta, kodistamme ja puutarhastamme huolta minun suunnatessa Lounais-Suomen saaristoon. 

Houtskär oli minulle kokonaan uusi tuttavuus ja innokkaana lähdin matkaan. Retriitti järjestettiin Houtskarin saaristokoulussa, josta löytyi kätevästi kaikki majoitus-, jooga-, ruokailu-, saunomis- ja muut tilat upean luonnon ja meren ääreltä.

Majoituin takana näkyvässä keltaisessa rakennuksessa Houtskärin Saaristokoulussa. Samasta rakennuksesta löytyy lasten joogasali.

Matkaan yhdessä ihanien porvoolaisten joogaystävien kanssa

Automatka Porvoosta Houstkariin on pitkä ja siihen mahtuu kolme lossimatkaa. Koska matkanteko ystävien kanssa on paljon mukavampaa kuin yksin, sain houkuteltua meidän ihanasta Porvoon astangajooga-yhteisöstämme kaksi joogaystävätärtä mukaani. Emme ennen reissua tunteneet toisiamme hirveän syvällisesti, mutta jo menomatkalla Porvoosta Houtskariin olimme käyneet elämäntarinamme läpi ja juttua riitti koko retriitin ajan ja sen jälkeenkin.

Porvoosta Houtskariin on pitkä matka ja se sisältää kolme lossimatkaa.

Lapsijoogatuntien teemat ja suunnittelu

Ohjasin lapsijoogaa viitenä aamupäivänä ja jo kotona päätin näiden tuntien teemat ja tarinat. Kyselin pojaltani, mitkä olivat hänen mielestään parhaimmat joogatuntini ja tietenkin mukaan valikoitui omat lempparini. Joogatuntien rekvisiitat ja oheistavarat pakkasin kotoa mukaani ja niistä tulikin tavaraa viikolle yhden kassin verran.

Lasten joogatunnit suunnittelin lopullisesti valmiiksi aina edellisenä päivänä Houtskarissa. Tämä oli hyvä idea, koska pystyin rakentamaan paitsi ihanat tunnit, myös kokonaisuudeltaan toimivan joogaviikon paketin. Viikkoon mahtui paljon asanoita, erilaisia hengitysharjoituksia, rauhoittavia meditaatioharjoitteita, lukuisia rentoutusharjoituksia ja vaikka ja mitä muuta kivaa.

Lapsijoogaa pienten 3-6-vuotiaiden kanssa.

Lapsijoogaa 3-6-vuotiaille ja 7-10-vuotiaille suomeksi

Joogaretriiteillä lapsjoogaryhmät muodostuvat osallistujien mukaan. Olin varautunut siihen, että lapsjoogaryhmiä tulisi kolme. Koska osallistujia ei kuitenkaan ollut kauhean paljon, oli luonnollista perustaa kaksi lasten ryhmää. Pienten 3-6-vuotiaiden lasten joogatunti oli aina klo 10.30-11.10 ja isojen 7-10-vuotiaiden lasten joogatunti pidettiin klo 11.20-12.10.

Joogaretriitin opetuskielenä oli englanti, koska paikalla oli myös ulkomaalaisia osallistujia. Lasten kanssa kielenä oli suomi, koska kaikki lapset puhuivat suomea, mutta kaikki eivät englantia. 

Ulkomaalaisille retriittivieraille Suomen luonto on eksoottista.

Ihanat lapset ja joogatunnit

Monilla lapsilla oli aiempaa joogakokemusta, koska heidän vanhempansa joogaavat tai ovat joogaopettajia, jotkut vanhemmat olivat jopa lapsijoogaohjaajia. Lapsilla ei tarvitse olla aiempaa joogakokemusta tunneille osallistuakseen, mutta tietenkin se aina helpottaa opettamista, jos lapset ovat jo joitain samoja harjoituksia tai asanoita aiemmin tehneet ja tietävät vähän mistä joogassa on kyse. Joukossa oli myös ihan ensi kertalaisia ja he pääsivät nopeasti porukkaan mukaan.

Lapset olivat todella ihania ja nautin koko sydämestäni heidän kanssaan joogaamisesta. Ilmapiiri oli innostava, intensiivinen ja avoin. Meillä oli todella hauskaa, vauhdikasta, energistä ja välillä hyvin rauhallista ja ihan hiljaista. Lähes kaikki lapset malttoivat olla melkein aina loppurentoutuksessa selinmakuulla hiljaa. Tämä on minulle merkki ohjaajana, että olen saavuttanut lasten luottamuksen ja luonut heille turvallisen ympäristön, missä voi myös ihan vain olla.

Nautin koko sydämestäni lasten kanssa joogaamisesta.

Lapsille ja aikuisille päivittäinen satuhetki

Joogatuntien lisäksi pidin joka iltapäivä noin 40 minuutin mittaisen satuhetken, joka oli avoin kaikille lapsille ja aikuisille. Olin lainannut Porvoon kirjastosta kassillisen erilaisia satukirjoja. Luin kuuntelijoille erilaisia satuja ja keskustelimme yhdessä niistä. Pienetkin lapset kuuntelivat ihanan keskittyneinä tarinoita ja juttelivat kivoja juttuja. Aiemmin olen kirjoittanut miten lapset saa lukemaan.

Luin satuja yleensä tällä penkillä tai ulkona.

Upea Houtskarin retriittielämys

Kaiken kaikkiaan Houtskarin kesäretriitti oli ihan huikean upea kokemus. Suuret kiitokset mahtavat astangajoogaopettajat Petri Räisänen, Juha Javanainen ja Marke Murtomäki! Sain niin paljon uutta oppia ja oma harjoitukseni & joogakäyräni on tällä hetkellä taas ihan huipussaan.

Petri Räisänen opettaa meille pranayama- eli hengitysharjoituksia.

Houtskarin luonto on niin  kaunis, saunoin ja uin lämpimässä merivedessä päivittäin. Pääosin vegaaninen ruoka oli todella maittavaa. Oli niin ihanaa tutustua uusiin saman henkisiin ihmisiin. Sain taas monta uutta ystävää. Retriitti on elämys sekä meille aikuisille että lapsille.

Vegaaniruoka oli todella maittavaa ja sitä oli runsaasti.

Saamani palaute lapsilta

Olen todella kiitollinen, että sain osallistua Houtskarin kesäretriitille ja ohjata mahtaville lapsille joogaa. Alustavasti jo Juhan kanssa puhuimme, että ensi vuonna ehdottomasti uudestaan. Odotan jo innolla! 

Viimeisellä lapsijoogatunnilla sain lapsilta kauniin itsetehdyn kortin, pienen magneetin ja halauksia. Lapset olivat kirjoittaneet minulle korttiin niin kauniisti, että silmäni kostuivat sitä lukiessani. Kiitos vielä kerran kaikille ihanille pikkuoppilailleni, teillä on aina oma erityinen paikka sydämessäni! ❤

Lapset tekivät minulle kauniin kiitoskortin.

”Kiitos, kun olet opettanut meitä joogaamaan. Olet paras joogaope. ❤ Tuntien teemat olivat ihania ja liikkeet super-kivoja! Emme ikinä unohda kuinka hauskaa meillä on ollut kanssasi! Me näemme vielä! Mukavaa kesänjatkoa! Heihei!”

Houtskarin joogaretriitin 2021 lapset
Lapset kirjoittivat niin ihanasti. ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *