Miksi joogaretriiteille kannattaa osallistua?

Olen osallistunut monille eri joogaretriiteille ja kerron omat kokemukseni miksi joogaretriiteille kannattaa osallistua niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Olen nyt näissä kauniissa maisemissa Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa.

Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa

Kirjoittelen tätä artikkelia parhaillaan Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa. Olen täällä viikon verran opettamassa lapsille lapsijoogaa ja osallistumassa itsekin retriitin monipuoliseen ohjelmaan. Paikka ja työ ovat minulle tuttuja jo viime kesältä 2021, jolloin pidin ensimmäisen kerran lapsijoogaa tällä samaisella retriitillä täällä Houtskarissa

Kiitollisena olen täällä Houtskarissa joogaamassa ja ohjaamassa lapsijoogaa.

Joogaretriiteille osallistuminen on monella tapaa lomaa

Moni saattaa pohtia, että miksi ihmeessä kannattaa osallistua joogaretriiteille, kun kotioloissakin voi joogata intensiivisesti. Minulla on niin ihana koti, mies, poika, lapsijoogakoira Coco, kaksitoista kana-ja kukkonuorikkoa ja kaunis puutarha. Arkeni on todella mukavaa ja enimmäkseen helppoa. Nautin tai oikeastaan rakastan sitä. Mutta siitä huolimatta minäkin kaipaan välillä täydellistä irtiottoa ja lomaa tutuista mukavista rutiineista, kuvioista ja maisemista. Joogaretriitille osallistuminen on minulle ennenkaikkea lomaa ja omaa aikaa.

Joogaretriiteille meneminen ja osallistuminen ovat minulle omaa lomaa.

Joogaretriiteille, joille olen osallistunut, on ollut useimmiten täysihoito. Mikäs sen mukavampaa kuin istua valmiiseen pöytään neljä kertaa päivässä. Joogaretriiteillä tarjoillaan usein vegaanista tai kasvisruokaa. Monesti makumaailmaan on haettu vivahteita intialaisesta keittiöstä ja ruoka on herkullisesti maustettua. Ruokapuoli on tietenkin minulle päätoimiselle kahvila-ja ravintola-alan konsultille ja kouluttajalle aina tärkeää ja kiinnitän siihen väkisinkin huomiota.

Vegaaninen tai kasvisruoka maistuu retriiteillä.

Joogaharjoituksen syventäminen

Joogaretriiteille kannattaa osallistua tietenkin itse joogan takia. Moni lähtee syventämään omaa harjoitustaan joogaretriiteille. Useimmiten myös vasta-alkajat ovat tervetulleita, koska monesti opetusta on eri tasoille. Retriiteillä minulla on tapana tehdä omaa asanaharjoitusta ”ihan täysiä” ja jo pelkästään se on mahtavaa. Joogassa vain harjoittelemalla ja oivaltamalla voi kehittyä ja mikäs siihen parempi keino kuin intensiivinen asanaharjoittelu. On virkistävää haasta kehoa ja viedä sitä ”äärirajoille”.

Täällä Houtskarissa ollessani opettajina toimivat Petri Räisänen ja Juha Javanainen. Heiltä ja heidän apuopettajiltaan olen saanut todella paljon henkilökohtaisia vinkkejä, avustuksia, korjauksia, ohjausta, tukea ja kannustusta. Olen todella kiitollinen näistä, koska niistä on todella isosti apua joogapolullani. 

Houtskarin kesäretriitin opettajat Juha Javanainen ja Petri Räisänen.

Koska jooga on muutakin kuin asanaa, tehdään joogaretriiteillä usein monipuolisesti muitakin harjoitteita. Ohjelmassa on mm. pranayamaa, meditointia, mantroja, tekniikkaharjoituksia, filosofiaa, kyselytunteja, kirtan ja usein on tarjolla myös erityistä ohjelmaa. Helsingin Astangajoogakoulun Houstkarin kesäretriitin viikolla 2, jolla siis nyt itse olen, on extra work shop:ina pilatesta joogeille. Näiltä tunneilta olen saanut paljon uutta ajateltavaa omaan joogaharjoitukseeni ja oikeastaan koko kehotuntemukseeni. 

Petrin pitämä Asana Lab.

Joogaretriiteillä voi sukeltaa ihanaan joogakuplaan

Minulle käy joogaretriiteillä melkein aina niin, että sukellan todella syvälle ihanaan joogakuplaan ja joogakäyräni on huipussaan. Siellä minun on niin turvallista ja hyvä olla. Olen onnellinen, elän hetkessä ja minulla on kaikki mitä tarvitsen. Elämä on seesteistä ja niin kaunista. 

Elämä on nyt juuri niin kaunista.

Hyvät energiat ja samanhenkiset ihmiset

Joogaretriiteillä on kokemukseni mukaan aina poikkeuksellisen hyvät energiat. Retriiteille osallistuu usein hyvin samanhenkisiä ihmisiä ja heidän kanssaan on helppoa olla. En ole koskaan törmännyt joogaretriiteillä kateuteen, vihaan tai huonoihin fiiliksiin. Poikkeuksetta ilmapiiri on aina ollut loistava, kannustava, myötätuntoinen ja ihmisten kanssa on helppoa tulla toimeen.

Joogaretriiteillä on usein hyvä ilmapiiri ja siellä saa helposti uusia ystäviä.

Joogaretriiteillä saa uusia ystäviä

Tulin tänä vuonna tänne Houtskariin joogaretriitille ihan yksin. Poikani jäi kotiin, koska Hesacup, johon hän osallistuu, on harmikseni nyt samaan aikaan. Silti en ole täällä missään nimessä yksin. En ole kertaakaan vielä syönyt yksin vaan aina on löytynyt hyvää seuraa ja juttukavereita. Olen tutustunut jo todella moneen vaikuttavaan persoonaan, saanut jo uusia ystäviäkin. Usein retriiteillä tapaa myös paljon vanhoja tuttuja, joten tiesin, että kyllä minulla täällä kavereita ihan varmasti on. Minulle on myös lapsista paljon seuraa.

Houtskarin vierasvenesatama.

Yksi retriitin huippuhetkistä oli, kun ystäväni Porvoosta purjehtivat tänne Houtskariin minua tervehtimään ja osallistuivat drop-in oppilaina kanssani joogatunnille. Meillä oli ihana iltahetki heidän purjeveneellään ja aamulla kävimme vielä joogan jälkeen uimassa.

Porvoon ystävieni keskellä on ihana olla.

Lapsijoogan lisäksi aikuisten tavoin lapset saavat täällä toisistaan seuraa ja solmivat ystävyyssuhteita. Olen päivittäin lukenut lapsille satuja. Täällä Houtskarin kesäretriitillä viihtyy siis ihan koko perhe.

Lapsijoogatunneilleni osallistuneet pikkujoogit ovat tehneet minulle kauniita ja koskettavia kiitoskortteja.

Joogaretriiteillä on usein hulppeat puitteet

Joogaretriitit ovat usein hienoissa paikoissa. Luonto on lähellä ja se on maagisen kaunis. Useat joogaretriitit pidetään meren läheisyydessä. Täällä Houtskarissa voi uida ja saunoa monta kertaa päivässä. Olen uinut merivedessä joka aamu pitkään heti mysoreharjoitukseni jälkeen.

Houtskarin kesäretriitin sauna ja uimalaituri.

Joogaretriitille Intiaan loppuvuodesta

Loppuvuodesta 2022 matkaan oman opettajani Jooga Porvoon Heidi Parviaisen ja muiden hänen oppilaidensa kanssa Intiaan Yogagurugulaan. Meille on tulossa todella tiivis ja huikea joogaretriitti. Matkanteko alkaa aina suunnittelusta. Täältä Houtskarista kotiin päästyäni alkavat jo pikkuhiljaa Intian reissun valmistelut. Odotan niitä jo nyt innolla.

Yogagurukulan uusi temppeli Intiassa.

Oman joogatilan etsiminen

Minulle alkaa tulla pikkuhiljaa ajankohtaiseksi oman joogatilan etsiminen Porvoosta tai lähialueelta. MaliYoga täyttää nyt kesällä kolme vuotta ja on ollut ihanaa tarjota monipuolisesti joogapalveluita lapsille. 

MaliYoga täyttää nyt kesällä kolme vuotta.

MaliYogan palvelutarjonnan laajentuminen

Lapsijoogien vanhemmat ja monet muut aikuiset kyselevät minulta jatkuvasti, voisinko alkaa tarjoamaan myös aikuisille joogapalveluita. Kerroin toukokuussa, että minulla on ollut varsin merkittävä kasvun kevät.

Kevään aikana olen muun muassa ilmoittautunut uusiin koulutuksiin joogan ja hyvinvoinnin saralla. Ne alkavat syksyllä ja kerron myöhemmin niistä lisää. Mutta nyt jo voin paljastaa, että minulla on tulevaisuudessa valmiudet tarjota laajasti erilaisia jooga-ja hyvinvointipalveluita niin lapsille, aikuisille kuin yrityksillekin. Annoin joogalle pikkusormen ja nyt tuntuu, että se vie koko käden. 

Tulevaisuudessa tarjoan jooga-ja hyvinvointipalveluita niin lapsille, aikuisille kuin yrityksillekin.

Miksi haluan oman joogatilan yritykselleni?

MaliYoga on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana vuokralla yhteensä neljässä eri tunnelmallisessa tilassa. Minulla on ollut ihan maailman parhaimmat vuokraemännät. Olen hyvin kiitollinen heille kaikille. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja kaikki on toiminut paremmin kuin hyvin. Vuokratiloissa toimiminen tuottaa aina hiukan haastetta toiminnan laajentumiselle. Uskon, että oma joogatila mahdollistaisi minulle paljon enemmän. 

Oma joogatila mahdollistaisi minulle paljon.

Lapsijoogakoirani Coco haluaa osallistua joogatunneille

Pian tulee ajankohtaiseksi ottaa lapsijoogatunneilleni mukaan lapsjoogakoirani Coco. Sen koulutus on vielä kesken. Lapset kyselevät minulta paljon Cocosta ja odottavat jo innolla, milloin se osallistuu joogatunneillemme. Oma tila mahdollistaisi hyvin koiran pitämisen tunneilla ja hoidoissa mukanani. 

Lapsijoogakoirani Coco on jo täyttänyt vuoden.

Oman joogatilan etsiminen alkaa liiketoimintasuunnitelmasta

Ihan ensimmäiseksi kirjoitin kokonaan uuden liiketoimintasuunnitelman ja tein siihen liittyvät laskelmat huolellisesti. Toimin päätoimisesti kahvila-ja ravintola-alan konsulttina yrityksessäni Malifood Oy:ssä ja olen ollut yritysneuvojana NewCo Helsingissä kuusi vuotta. Tiedän myös jooga-alan markkinoista, toimintaympäristöstä ja kannattavuudesta paljon. Niinpä liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen ja siihen liittyvien laskelmien tekeminen oli minulle erityisen mieluista  puuhaa.

Olen kirjoittanut toukokuussa 2020 suositun artikkelin ”Korona vahingoittaa monen joogayrittäjän toimintaa”. Jutussa avaan joogayrityksen kannattavuusrakennetta. Laadin nyt MaliYogalle oman liiketoimintasuunnitelman tekstiosuuden lisäksi rahoitus-, kannattavuus-, myynti- ja kassavirtalaskelmat.

Liiketoimintasuunnitelmani kirjoitin orvokkien ympäröimänä puutarhassani.

Oman joogatilan rahoituksen järjestäminen

Seuraava vaihe oman jogatilan avaamisessa on rahoituksen hankkiminen. Olen siitä onnellisessa tilanteessa, että en todennäköisesti tarvitse oman joogatilan perustamiseen ollenkaan ulkopuolista rahoitusta. Näin ollen pystyn toimimaan ketterästi ja ilman paineita rahoituksen suhteen. Alkuun tulee varmasti paljon kustannuksia myös oman joogatilan investoinneista, kun tulee tehdä uusia hankintoja ja mahdollisesti remontoida tilaa. Kun budjetti on selvillä, voi varsinaiset joogatilan etsinnät aloittaa.

Puistojoogaa Loviisassa kesäkuussa 2022.

Aikatauluni on hyvin väljä

Aikatauluni oman joogatilan etsimiselle on hyvin väljä. Omaa tilaa oikeastaan tarvitsen vasta vuoden 2023 aikana. Malttamattomana luonteena ja Vata-tyyppinä olen asian suhteen kuitenkin ottanut jo varaslähdön. Olen käynyt katsomassa jo seitsemää eri toimitilaa Porvoossa ja Loviisassa. Minusta on hyvä kartoittaa vaihtoehtoja jo tässä vaiheessa. En haluaisi kiirehtiä asioiden edelle. Toisaalta vahvasti uskon, että jos oikea tila osuu kohdalleni, niin vuokraan tai ostan sen välittömästi. Manifestoin universumilta unelmieni joogatilaa ja annan sille mahdollisuuden tulla elämääni vaikka heti. 

Olen valmis avaamaan uuden joogatilani oven tarvittaessa mahdollisimman pian.

Liiketoiminnan aloittamisessa ja laajentumisessa paras vaihe on mielestäni suunnittelu

Mielestäni liiketoiminnan aloittamisessa ja laajentumisessa on tärkeää aina suunnitella asiat huolella etukäteen. Onhan hyvin suunniteltu jo puoliksi tehty. Ideointi ja suunnittelu ovat ehdottamasti mielestäni liiketoiminnan laajentumisen paras vaihe. Rakastan sitä, kun luovuuteni kukkii ja mielikuvitukseni pääsee toimiin. Kaikki on avoinna ja monet ratkaisut mietitään etukäteen.

Malina ja kaksitoista tipua rannalla.

Lapsijooga jatkuu syksyllä IdaMaria B&B Juhlatilassa

Oman joogatilan etsimisestä huolimatta lapsijooga jatkuu syksyllä ihanassa IdaMaria B&B Juhlatilassa Porvoon Vanhassa kaupungissa. Toimin siellä edelleen vuokralaisena. 

Kesää vietän muun muassa kahtatoista tipuani syöttäessä ja joogakoira Cocoa kouluttaessa. Heinäkuussa menen taas Houtskäriin Helsingin Astangajoogakoulun perinteiselle kesäretriitille ohjaamaan lapsijoogaa. Toivottavasti näemme siellä.

Ihanaa juhannusta kaikille! 

Toivottavasti nähdään heinäkuussa Houtskärissa!

Kasvun kevät

Monellakin eri tasolla voin nyt onnellisena todeta, että onpa ollut ihan mieletön kasvun kevät. On aika laittaa kevät 2022 pakettiin ja toivottaa kukoistava kesä luoksemme.

On aika laittaa kevät 2022 pakettiin.

Kasvun kevät lapsijoogassa

Tämän kevään viimeiset lapsijoogatunnit pidin haikein mielin. Osa lapsista sanoi, että heille tulee minua ja lapsijoogaa valtava ikävä kesätauon aikana. Totesin ihan samoin heille, minäkin jää kaipaamaan pikkujoogejani. 

Lapsijoogassa kevätkausi on ollut todellista kasvun aikaa. Lapset ovat kehittyneet valtavasti jooga-asanoissa. Ryhmädynamiikka on hyvää ja jokainen on löytänyt oman tärkeän paikkansa. Rentoutusharjoitukset sujuvat jo todella hienosti, moni lapsi pystyy nyt ihan vaan olemaan. 

Olen syystäkin todella ylpeä ja onnellinen lasten kehityksestä. Kehuin heitä vuolaasti viimeisillä lapsijoogatunneilla. Tällä viikolla järjestän heille ja heidän vanhemmilleen piknikin. Sinne otan mukaani ensi kertaa suloisen lapsijoogakoirani Cocon.

Coco ja minä Malina.

Kasvun kevät omassa joogaharjoituksessani

Oma joogakäyräni sahaa tunnetusti edelleen ylös ja alas. Alkuvuonna oma harjoitukseni oli aika tahmeaa. Kevään aikana pikkuhiljaa keholliset haasteeni alkoivat hälvenemään. Viime aikoina joogaaminen on tuntunut ihanan helpolta, keveältä ja selkeältä. Tilannetta auttoi myös huhtikuussa tekemäni Ayurvedinen detox – kehon puhdistuskuuri. Sen myötä poistui elimistöstäni paljon kuonaa ja olo keveni.

Sirsana-asana eli päälläseisonta vedetyllä astangajoogatunnillamme.

Kasvun kevät astangajoogayhteisössämme

Meillä on täällä Porvoossa ihan mieletön astangajoogayhteisö. Koronapandemian takia alkuvuonna 2022 Jooga Porvoon joogakoulumme oli kokonaan suljettuna lukuunottamatta lapsijoogaa ja hoitoja. Yhteisömme jäsenet ovat pikkuhiljaa tulleet kodeistaan taas shalalle harjoittelemaan yhdessä. Kasvua on näkynyt astangajoogayhteisössämme niin, että joukkoomme on tullut muutama uusi joogi. On ollut ilo tutustua ja ystävystyä heidän kanssaan.

Kaunis villiorvokki kasvaa keväisellä pihallani.

Kasvun kevät henkisessä kehityksessäni ja energioideni voimistumisessa

Elämässäni on parhaillaan menossa huikea feminiinisen energian kasvun aika. Tässä on tapahtumassa vaikka mitä hienoja ja suuria asioita. Universumi on tuonut eteeni upeita tilaisuuksia ja mahtavia ihmisiä, jotka auttavat minua pyyteettömästi tällä polulla. Kevään aikana olen tehnyt paljon henkisiä harjoituksia. Tällä hetkellä aamuni alkavat hyvin aikaisin pitkällä meditaatiolla. Käärmeenä (kiinalainen horoskooppimerkkini) luon aina välillä itselleni kokonaan uuden nahan. Se kuuluu kasvuun.

Pihallani asustaa näin upea rantakäärme.

Kasvun kevät yritystoiminnassani

Toimin päätoimisena yrittäjänä kahvila-ja ravintola-alan konsultointi-ja koulutusyrityksessäni Malifood Oy:ssä. Yritystoiminnassani on tapahtumassa kasvua. Olen jo pitkään rakentanut uutta liiketoimintaa. Kevään aikana monet suunnitelmat ovat edenneet vauhdilla ja konkreettisia asioitakin on alkanut tapahtua. Olen niin innoissani tästä kaikesta tulevasta.

Yritystoiminnassani on tapahtumassa kasvua.

Kasvun kevät puutarhassani

Pitkän talven jälkeen kevät oli myöhässä tänä vuonna. Minulla on suuri ja kaunis puutarha, joka on intohimoni. Siellä, jos jossain, näkee kasvun ihmeen näin keväisin ihan konkreettisesti. Rakastan touhuta puutarhassani ja olen niin iloinen, kun puutarhakausi on vihdoin korkattu.

Raparperi kasvaa puutarhassani.

Kasvun kevät perheessäni

Pari viikkoa sitten täydenkuun aikoihin meille syntyi kaksitoista suloista tipua hautomakoneestamme. Tiput asuivat kotonamme terraariossa ensimmäiset hetket. Näin ne tottuivat meihin ja kesyyntyivät täysin. Helatorstaina parvi muutti upouuteen kanalaamme ja siellä niillä on ruhtinaalliset tilat. Tiput ovat niin suloisia, ihania ja kauniita. Vietän paljon aikaa kanalassa. Tiput pitävät minua emonaan, koska näkivät minut heti ensimmäisenä kuoriuduttuaan. On ollut todellinen kasvun kevät myös perheessäni.

Meillä on kaksitoista suloista ja kesyä tipua.

Ayuervedinen detox – kehon puhdistuskuuri

Kerron kokemuksia Ayuervedisesta kehon puhdistuskuurista eli detoxista. Avaan mitä ayurvedinen detox oikein on, mitä hyötyä siitä on ja miten itse koin kehon puhdistuskuurin.

Ayurveda on lähellä sydäntäni.

Mitä ayurveda on?

Olen aiemmin kirjoittanut artikkelin ”Ayuerveda ja lapsijooga”. Poimin tähän siitä artikkelista kappaleen ”Mitä ayurveda on?”.

Ayurveda tarkoittaa suomeksi käännettynä ”elämäntietoa” (ayu=elämä, veda=tieto) ja se on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmä. Tämä ikivanha intialainen lääketiede tuo hoitoa ja hyvää oloa. Ayurveda myötäilee joogafilosofiaa ja itsekin olen innostunut siitä joogan myötä. 

Ayurvedan mukaan kehon ja mielen terveyden perusta on siinä, millainen on elämänasenteemme ja tapamme elää. Ayurvedan kolme käskyä on ruoka, elämäntapa ja ajatukset. Sen mukaan eläminen tarkoittaa tietoisena olemista. Ayurvedan kantavana ajatuksena on tasapainottaa kehoa hoitamalla sitä oikealla ravinnolla etukäteen välttäen näin sairastumiset, jotka ovat siis kehon epätasapaino-eli häiriötiloja. 

Ayurvedassa kehotyypit jaetaan kolmeen päätyyppiin eli vata, pitta ja kapha. Meissä on yleensä yksi vallitseva tyyppi eli dosha, mutta myös sekoitukset ovat mahdollisia. 

Ayurveda on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmä.

Ayurveda kevät detox – Puhdista kehosi -kurssi

Minulle heräsi aiemmin kevään aikana voimakas tarve puhdistaa kehoani ja mieltäni. Kuin tilauksesta joogakoulussani Jooga Porvoossa järjestettiin Ayurveda kevät detox – Puhdista kehosi -kurssi lauantaina 9.4.2022 klo 12.00-13.30. Kurssi oli englanniksi ja sen piti Jooga Porvoon joogaopettaja ja ayurvedakonsultti Justine Cederberg.

Kurssilla Justine selitti detoxin hyödyt ja antoi yksityiskohtaiset ohjeet, miten ayurvedinen puhdistuskuuri tulisi kotona suorittaa. Kurssi maksoi 53,00 euroa ja hintaan kuului luennon lisäksi 30-sivuinen PDF-opas, jossa on mm. erilaisia detox-reseptejä ja Prasadin Detox-yrttighee (hinta 33,00 euroa), jota käytetään kuurin aikana. Kurssi oli mielestäni todella kattava ja oli hyvä päästä esittämään mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Käytän Prasadin gheetä ja detoxin aikana lisäksi myös yrttigheetä.

Valmistautuminen Ayurvediseen detox – puhdistuskuuriin

Henkinen valmistautuminen 

Koin erittäin tärkeäksi henkisen valmistautumisen Ayurvediseen detox – puhdistuskuuriin. Minulla oli suuri tarve puhdistukselle ja sen myötä myös motivaatio suorittaa se. Tykkään muutenkin aina haastaa itseäni ja juuri tällaiset haasteet sopivat minulle loistavasti. Päätöksen tekeminen on usein tässäkin asiassa se vaikein osuus. Jos et ole henkisesti tasapainossa tai sinulla on syömishäiriötaustaa, en suosittele kokeilemaan Ayurvedista detox – puhdistuskuuria ainakaan omin päin.

Ajan löytyminen kalenterista

Kun päätös tehdä Ayurvedinen detox – puhdistuskuuri on tehty, on seuraavaksi löydettävä kalenterista tilaa kuurille. Puhdistumiselle varataan seitsemän päivää. Olisi hyvä, ettei tämän  ajanjakson aikana olisi kauhea kiire eikä stressiä. Myös raskasta fyysistä rasitusta olisi tarkoitus välttää. Oikeasti kuuri vaatii vain yhden koti-lepopäivän ja se osuu päivälle kuusi. Elin koko kuurin ajan ihan normaalia elämää, lukuunottamatta sitä, että jätin päivän kuusi astanga joogaharjoituksen tekemättä enkä käynyt kuurin aikana kertaakaan avannossa tai oikeammin uimassa avovedessä.

Seuraan elämässäni tarkasti kuun kiertoa ja pyrin ajoittamaan kaikki tekemiset ja askareet aina otollisimman kuun vaiheen mukaan. Puhdistukuurin tein luonnollisesti laskevan kuun eli vähenevän kuun eli alakuun aikaan.

Etsin kalenteristani sopivan ajan detox-kuurille.

Ruoka-aineiden ja tarvikkeiden hankkiminen

Kielen kaavin ja nenäkannu (ei mitenkään pakollinen kuurin aikana) minulla oli jo ennestään käytössä. Ekokaupasta ja tavallisesta ruokakaupasta ostin Ayurvediseen detox – puhdistuskuuriiin tarvittavat ruoka-aineet ja risiiniöljyn. Elintarvikkeissa tulee suosia kuurin ajan luomutuotteita. Minä ostan muutenkin kaiken ruoan mitä vaan saan luomuna tai villinä.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin päivät 1-5

Aloitin Ayurvediseen detox – puhdistuskuurin toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina 18.4.22. Päivät 1-5 noudattivat samaa kaavaa. Heti herättyä join detox-teetä ja sitä sai nauttia koko päivän aikana niin paljon kuin halusi. Myös vettä tuli juoda paljon. Kahvia ja tavallista teetä ei saanut nauttia ollenkaan. Tämä ei ollut minulle lainkaan vaikeaa, sillä olen jo juonut puolentoista vuoden ajan aamuisin kofeiinitonta kahvia, johon ei minulla muodostu riippuvuutta.

Itsetekemääni teetä.

Aamupalaksi keitin itselleni luomupuuron, johon laitoin nokareen ghee-voita. Suositus oli tehdä tattaripuuroa.

Lounaalla ja päivällisellä, tarpeen mukaan myös välipalaksi ja iltapalaksi, nautittiin kitcharia. Kitchari on kaikille kehotyypeille sopivaa elimistölle helppoa ja satvista eli puhdasta ravintoa. Kuurin aikana valmistamassani päivän aikana nauttimassani kitcharissa oli 1 dl halkaistuja mung-papuja tai keltaisia linssejä, 1 dl täysjyvä basmatiriisiä, 1 rkl gheetä, 1 raastettu porkkana, kourallinen pinaattia, vettä, tuoretta inkivääriä ja kurkumaa raastettuna ja mausteina fenkolia, kuminaa ja korianteria.

Kitchari on todella herkullista.

Lisäravinteet ja-vitamiinit eivät olleet kuurin aikana suositeltuja, joten niistä pidin viikon tauon. Villivihanneksia olisi saanut syödä, mutta harmiksi kevät on niin myöhässä, etten vielä ole päässyt keräämään yhtäkään nokkosen lehteä tai ketunleipää. Ostin Justinelta Keväisen Yrttinektarin, jossa on mm. nokkosta ja nautin tätä päivän aikana kolme kertaa kerralla noin 30 tippaa.

Prasadin Keväinen yrttinektari on tehokasta.

Illalla päivinä 1-4 nautin Golden Milk:iä eli lämmintä kasvipohjaista maitoa kuten itsetehtyä mantelimaitoa, jossa oli mausteiden lisäksi Prasadin Detox-yrttigheetä 2-5 tl riippuen mikä päivä oli kuurissa meneillään. Iltaisin en nauttinut klo 19:00 jälkeen muuta kuin vettä. Päivän 5. iltana join lämmintä omenamehua, jossa oli risiiniöljyä. 

Elimistöni sai siis energiaa vain niukasti, mutta silti tunsin oloni aina kylläiseksi enkä kertaakaan tuntenut nälkää. Toisaalta teen säännöllisesti pätkäpaastokuureja, joten olen tottunut olemaan välillä lyhyitä aikoja jopa kokonaan ilman ravintoa. Vatsassani oli todella ihana ja kevyt olo koko kuurin ajan ja aineenvaihdunta toimi hyvin.

Kuusenkerkät ovat hyviä villivihanneksia.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin päivät 6-7

Päivä 5:n iltana nauttimani risiiniöljyä puhdisti kehoni lopullisesti seuraavana päivänä. Päivä 6 oli tarkoitettu lepäämiseen. Tein päivän aikana käsitöitä, luin kirjoja ja koin hienoja meditaatioihetkiä. Aamupalan söin silloin vasta klo 14:00 aikoihin, koska en tuntenut nälkää aiemmin ja halusin nauttia ihanan litteästä ja tyhjästä vatsastani. Puuron jälkeen söin pitkin päivää hedelmiä ja pikkuhiljaa jo vähän muutakin.

Päivän 7 ruokavalio sai olla jo aika vapaa. Minun ei kuitenkaan tehnyt mieli lämmintä ruokaa koko päivänä, joten tein itselleni salaatteja ja muuta kevyttä. Jotenkin detox-kuurin jälkeen haluaa vältellä luonnostaan ähkyä eikä tee mieli epäterveellistä ruokaa.

Päivä 5:n iltana nauttimani risiiniöljyä puhdisti kehoni.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin positiiviset kokemukset

Kaiken kaikkiaan Auurvedinen detox – puhdistukuuri oli mielestäni äärimmäisen positiivinen kokemus. Kuona-aineet eli amat poistuivat kehosta ja samalla mielestä. Tunsin kuinka ruoansulatusjärjestelmäni puhdistui ja vahvistui. Kuuri öljysi minua ihanasti sisältäpäin. Painoni tippui viikon aikana 2 kg ja se kevensi oloa. Olin todellakin kuurin tarpeessa. Elämä sen jälkeen on ollut kevyempää ja tuntuu, että prana eli elinvoima on lisääntynyt.

Auurvedinen detox – puhdistukuuri oli mielestäni positiivinen kokemus.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin haasteet

Ennen kuurin aloitusta jännitin eniten risiiniöljyn ottamista ja sen vaikutuksia. Ihan turhaan, koska se osuus olikin ihan helppo ja meni todella smoothisti.

Minulle vaikeinta oli saman ruoan syöminen joka päivä ja melkein jokaisella aterialla. Tein joka päivä kattilallisen ihanaa Kitcharia, mutta kyllästyin sen syömiseen. Olen aikamoinen kulinaristi, ravintola-alan konsultti, rakastan ruoan valmistamista ja erilaisia makuja. Harvoin syön kahta päivää samaa ruokaa. Puhdistuskuuri laittoi minut miettimään omaa suhdettani ruokaan. Tunsin suurta kiitollisuutta siitä, että minulla on mahdollisuus syödä joka päivä ihan mitä haluan. Ruokani on ravitsevaa, herkullista ja monipuolista. Näin ei valitettavasti ole kaikilla maailmassamme. Toiset joutuvat päivittäin syömään saman riisikulhon. Monet miljoonat ihmiset kärsivät nälästä ja aliravitsemuksesta. Se on niin surullista.

Olen kiitollinen terveellisestä, monipuolisesta ja hyvästä ruoasta.

Ayurvedisesta detox – puhdistuskuurista tapa

Koska tekemäni Ayurvedinen detox – puhdistuskuuri oli kohdallani superpositiivinen kokemus, aion ehdottomasti ottaa sen tavaksi aina keväisin ja syksyisin. Minulla jäi puoli purkkia Prasadin Detox-yrttigheetä, jonka säästän syksyä varten. Madotin suloisen lapsijoogakoirani Cocon oman detox-kuurin aikana. Tästä saan hyvän muistisäännön: aina kun on Cocon aika syksyisin ja keväisin matokuurille, niin on minun aikani Ayurvediselle detox – puhdistuskuurille.

Minä Malina ja lapsijoogakoirani Coco.

Jooga Porvoo – kokemuksia ja esittely

Toimin Jooga Porvoossa tällä hetkellä 7-12-vuotiaiden lasten joogaohjaajana ja siitä syystä en ole ihan jäävi jakamaan Jooga Porvoosta kokemuksia. Toisaalta tunnen Jooga Porvoon toiminnan niin hyvin, että osaan varmasti esitellä kattavasti ihanan joogakeskuksemme Porvoon sydämessä. 

Jooga Porvoon kaunis ja tunnelmallinen iso joogasali.

Jooga Porvoon omistajat ja historia

Astangajoogaopettajani Kaisa Kantola tuli Intian Yogagurukulasta takaisin Suomeen alkuvuonna 2018, perusti Ashtanga Yoga Porvoon ja aloitti Rauhankadulla tunnelmallisessa Villa Valossa pitämään joogatunteja. 

Parin vuoden kuluessa tilat alkoivat käymään ahtaiksi ja keväällä 2020 tuli muutto isompiin tiloihin Kirkkokadulle, Vanhankaupungin keskelle. Tällöin toimintaan tuli mukaan Kaisan sisko Sanni Pekkala ja he perustivat yhteisen yrityksen Jooga Porvoo Oy:n. Villa Rosan avajaisia vietettiin syksyllä 2020.

Jooga Porvoon omistajat Sanni Pekkala ja Kaisa Kantola.

Jooga Porvoon nykyisten hulppeiden tilojen avajaiset syksyllä 2021

Viime syksynä Kaisa ja Sanni avasivat aivan Porvoon ydinkeskustaan os. Rauhankatu 33 entistä suuremmat hulppeat tilat. Avajaisissa oli upea tunnelma ja minuakin haastateltiin Porvoon paikallislehteen Uusimaahan. Kerroin toimittajalle lapsijoogasta.

Jooga Porvoo sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 33.

Jooga Porvoon laaja joogatuntitarjonta ja kurssit

Jooga Porvoossa on Porvoon paras ja monipuolisin joogatarjonta tällä hetkellä. On todella paljon erilaisia tunteja ja joka päivä kaudella on viikkotunteja tarjolla. Olen aiemmin kertonut meidän mahtavasta Porvoon astangajooga-yhteisöstä. Astangajoogatuntien lisäksi käyn mahdollisuuksien mukaan myös kundaliinijooga-ja yin-joogatunneilla. 

Joogaopettajani Heidin Parviaisen meille vetämä astangajoogatunti Jooga Porvoossa.

Tarjolla on erilaisia teemapäiviä ja kursseja. Minä pidin joulun alla lapsille teematunnin ”Joulukorttiaskartelua ja lapsijoogaa”. Se oli niin suosittu tapahtuma, että iso joogasali tuli ihan täyteen lapsia. Muutaman viikon päästä osallistun itse ”Ayuerveda Kevät detox-puhdista kehosi”-kurssille. Voin kertoa siitä lisää myöhemmin.

Jooga Porvoossa on paljon erilaisia kursseja, joihin osallistun mielelläni tai pidän itse.

Jooga Porvoon huippuhyvät ohjaajat ja opettajat

Jooga Porvooseen on valikoitunut huippuhyviä ja ihania ohjaajia ja opettajia. Meille on muodostunut upea opeyhteisö. Kaisa ja Sanni hemmottelevat meitä aina säännöllisin väliajoin. Nyt maaliskuussa oli meille ohjaajille ja opettajille tarjolla Aatos Cafen brunssi. 

Aatos Cafen brunssi Jooga Porvoon opettajille ja ohjaajille maaliskuussa 2022 oli herkullinen.

Yhteistyö sujuu mutkattomasti. Jos joku opettajista on estynyt, niin äkkiäkös joku toinen opettaja pääsee tuuraamaan sijaistamisessa. Jaamme myös kokemuksia keskenämme ja ne ovat aina opettavaisia.

Osa Jooga Porvoon opeista: ylärivissä vasemmalta oikealle: minä Malina, Annika, Emma, Sanni ja
alarivissä vasemmalta oikealle: Maria (sylissä Kaisan vauva), Heidi, Catharina ja Kaisa.

Jooga Porvoon hoitohuone

Jooga Porvoosta löytyy myös pieni rauhallinen hoitohuone, jossa tarjotaan erilaisia ihania joogaan liittyviä hoitoja kuten hierontaa, ayurveda -hoitoja ja kraniosakraaliterapiaa. Minä tarjoan kysynnän mukaan Satu-lapsi-hierontaa.

Tarjoan Jooga Porvoon hoitohuoneessa Satu-laspi-hierontaa.

Maksuton tutustuminen Jooga Porvooseen

Jos et ole aiemmin käynyt Jooga Porvoossa ja haluaisit tutustua ihanaan joogastudioon, niin ota minuun yhteyttä. Jaan kolmelle ensimmäiselle maksuttoman ystävän lahjakupongin, joka oikeuttaa yhteen näytetuntiin, joka pidetään huhtikuussa 2022.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan yhteisöömme!

Kolme onnekasta saa minulta lahjakupongin Jooga Porvoon näytetunnille.

Ystävyys ja lapsijooga

Ihanaa ystävänpäivää kaikille tänään 14.2.2022! Sen innoittamana kirjoitan nyt hiukan aiheesta ystävyys ja lapsijooga.

Toivotan kaikille ihanaa ystävänpäivää! <3

Viime viikon lapsijoogatuntieni teemana oli ystävyys

Otimme jo viime viikolla varaslähdön ystävänpäivään lapsijoogatunneillani. Silloin teemana oli ystävyys. Tein rauhallisen ja hieman koskettavankin tunnin, jonka jälkeen lapsille ja minulle tuli rentoutunut ja sydämellinen olo. Vahvistimme harjoitteilla mm. sydänchakraa.

Viime viikon lapsijoogatuntieni teemana oli ystävyys.

Lapsijoogatunneilleni osallistuneet lapset ovat ystävystyneet

Viime viikolla yksi oppilaistani sanoi, että on ihan sama kenen vieressä hän tunnin aikana joogaa, koska kaikki ovat hänen ystäviään. Monet lapsijoogassani käyvät lapset ovat ystävystyneet keskenään. Tätä on ollut ilo seurata. Jotkut lapsista ovat vaihtaneet keskenään puhelinnumeroita ja pitäneet yhteyttä myös joogatuntien ulkopuolella.

Monet lapsijoogassani käyvät lapset ovat ystävystyneet keskenään.

Olen saanut ihania pikkuystäviä ja vähän isompiakin

Myös minä olen ystävystynyt lasten kanssa. Viime viikolla sain muutaman ystävänpäiväkortinkin pikkuystäviltäni. Se tuntuu etuoikeutetulta ja ihanalta huomiolta. Olen myös ystävystynyt joidenkin lasten vanhempien ja isovanhempien kanssa. Tuntuu mukavalta jutella heidän kanssaan ja laittaa viestiä.

Sain kauniin ystävänpäiväkortin ihanalta oppilaalta.

Porvoon joogayhteisömme ystävyys

Aiemmin olen kirjoittanut Porvoon astangajooga-yhteisömme ystävyydestä. Ilokseni voin todeta, että tämä ystävyys on nyt laajentunut myös Jooga Porvoon muihin joogaopettajiin ja ohjaajiin eli kollegoihini. Tapaamme säännöllisesti ja meillä on todella mukavaa keskenään. Olemme hyvin samanhenkisiä.

Me Jooga Porvoon joogaopettajat ja-ohjaajat olemme ystävystyneet.

Jooga Porvoon ystävänpäivän kampanja

Jooga Porvoo tarjoaa tämän viikon 7/2022 ajan kaikilla tunneilla ystävänpäivän kampanjan. Oppilaat voivat ottaa maksutta tunnille mukaan yhden ystävän, joka ei ole ennen kokeillut Jooga Porvoon joogatunteja. Näin ollen Jooga Porvoon lapsioppilaani voivat halutessaan tuoda ystävänsä tutustumaan ilmaiseksi lapsijoogaan torstaina 17.2.22 klo 16:00-16:45.

Tämän viikon 7/2022 ajan voi ottaa maksutta ystävän mukaan Jooga Porvoon tunneille.

Valitettavasti vastaavaa kampanjaa en pysty tarjoamaan muilla MaliYogan viikkotunneilla, koska ne ovat täynnä. Itseasiassa Vanhan Porvoon torstain ryhmään on tällä hetkellä lapsia jonossa. Mutta onneksi Jooga Porvoon viikkotunnille vielä mahtuu uudetkin 7-12-vuotiaat lapset mukaan.

Lapsi-ja koiraystävykset metsäretkellä auringon noustessa.

Koiraystävyys ja lapsijooga

Suloinen lapsijoogakoiranpentuni Coco täyttää tässä kuussa 10 kk. Coco on kasvanut kesästä valtavasti. Koulutan sitä koko ajan lapsijoogakoiraksi. Lähes päivittäin joogaan kotona Cocon kanssa. Yleensä se nukkuu joogamattoni vieressä minun joogatessa. Koiranpentuni rauhoittuu usein heti jo astangajoogaharjoitukseni ensimmäisiin ujjayi pranayama-hengityksiin.

Se osaa jo karttaa hienosti joogamattoani. Meidän lapsijoogatuntien yksi säännöistä ”oma joogamatto on oma alue” eli Cocollakaan ei ole tulevaisuudessa asiaa lasten joogamatoille. Sillä on kotona ihan ikioma pikkuinen matto, minkä päällä se tykkää lepäillä ja venytellä. Coco tekee täydellisesti asanat alaspäin katsova koira ja ylöspäin katsova koira. 😉

Cocosta tulee isona lapsijoogakoira.

Meditoidessani Cocon seurassa se usein hakeutuu ihan viereeni tai syliini nukkumaan. Hienoa, että koira rauhoittuu automaattisesti.

Lapset kyselevät minulta yhtenään, milloin Coco tulee lapsijoogatunneille mukaan. Vielä on koulutus kesken, koiraystävyys ja lapsijooga odottavat siis tovin.

Uudet rituaalit lapsille

Kuluvan uuden vuoden kunniaksi on moni aikuinen ja jokunen lapsikin tehnyt itselleen uudenvuoden lupauksia. Lapsille tekee hyvää tässä haastavassa korona-ajassa saada uusia positiivisia tapoja elämäänsä. Kannustan nyt kaikkia perheitä tekemään uudet päivittäiset rituaalit lapsille ja samalla aikuisille. Kerron kolme kivaa lapsille sopivaa uutta rituaalia.

Uusi vuosi ja uudet rituaalit.

Mitä rituaalit ovat?

Joku voi kavahtaa, kun puhutaan rituaaleista. Ne voidaan liittää mystisiin tai uskonnollisiin tekoihin. Kun puhun rituaaleista, ajattelen niiden tarkoittavan ihan arkisesti uusia tapoja, tekoja ja tottumuksia. Sana rituaali tekee niistä arvostetun, juhlavan ja ehkä vähän pyhänkin. Turvallisin mielin suosittelen siis lapsille uusia rituaaleja, näissä ei ole mitään jännitettävää, eikä näihin valmistautuminen vie kauaa aikaa.

Theresa Cheungin kirjoittama kirja ”21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”.

21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi-kirja

Kirjastosta käteeni tarttui Theresa Cheungin kirjoittama ”21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”-kirja. Siinä hän haastaa aikuisia tekemään päivittäin 21 erilaista helppoa rituaalia 21. päivän ajan. Kirjailija esittelee seitsemän eri aamu-, päivä- ja iltarituaalia. Rituaalit ovat helposti tehtäviä ja niihin ei tarvitse käyttää kauheasti aikaa tai vaivaa. Esimerkiksi ensimmäinen kirjassa esiteltävä rituaali on ”Herää aikaisemmin”, joka nimensä mukaan haastaa lukijan laittamaan aamuisin herätyskellon soimaan aikaisin ja heräämään onnellisena uuteen päivään.

Rituaalit on tarkoitus tehdä alkuun 21. päivän haasteen ajan. Kolme viikkoa on tutkittu aika, mikä kestää aivoilta ja keholta omaksua uusia tapoja. Jos yhdenkin rituaalin unohtaa tehdä, kirjailija kehottaa aloittamaan päivien laskemisen alusta. Näin uudet hienot tavat vakiintuvat elämään ja muuttavat sen toivottavasti paremmaksi. 

Uudet rituaalit otetaan aluksi käyttöön 21. päivän haasteen avulla.

Omat uudet rituaalini ja haaste

Kirjaa lukiessani ymmärsin, että minullahan on jo monia upeita päivittäisiä rituaaleja elämässäni. Iso osa niistä liittyy astangajoogaan ja joogan eri harjoitteisiin. Kirjan innoittamana ajattelin tehdä niistä entistä säännöllisemmät eli jokapäiväiset. Keksin myös kirjan kautta uusia kivoja rituaaleja, jotka haluan lisäksi elämääni. Kirjoitin siis oman kymmenen kohdan rituaalilistan, jota lähden tästä päivästä alkaen toteuttamaan ensin 21 päivää ja jos ne tuntuvat hyvältä, niin jatkan hamaan loppuun saakka.

Suoraan en halunnut kirjan esittämiä rituaaleja lähteä toteuttamaan, koska koin niitä olevan päivässä ihan liikaa. En muistaisi niitä kaikkia ja niiden tekemisestä tulisi minulle osittain suorittamista. Vastaavasti joissain rituaaleissa olen jo paljon pidemmällä kuin mitä kirja esittää. ”21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”-kirjan neljäs rituaali on Hengitä. Siinä kehoitetaan hengittämään tietoisesti syvään. Minulla on joogassa omat pranayma-eli hengitysharjoitukset, joita tekemällä syvennän hengitystäni omien rituaalieni kautta.

Yksi kymmenestä päivittäisestä rituaalistani on kylmäaltistuminen esim. avannossa.

Kolme uutta rituaalia lapsille

Ala-aste ikäinen poikani kuunteli innoissaan, kun kerroin kirjasta ja siitä, että aloitan omat kymmenen päivittäistä rituaaliani tänään. Hän halusi haasteeseen ehdottomasti mukaan. Mielestäni lapsen ei tarvitse muistaa tehdä päivittäin kymmentä eri uutta asiaa. Niinpä ehdotin, että kohtuullistetaan hänelle uusien rituaalien määrää ja tehdään niistä lapsille sopivia. Yhdessä ideoimme kolme uutta lapsille sopivaa päivittäistä rituaalia.

Lapsille riittää kolme uutta helppoa päivittäistä rituaalia.

1. Uusi rituaali lapsille: itsevarmuuden kohottaminen

Ensimmäisen uuden rituaalin suosittelen tekemään heti aamulla. Lapsi menee peilin eteen ja katsoo itseään syvälle silmiin. Samalla hän sanoo ääneen: ”Minä osaan, minä opin.” Tämän voi toistaa ainakin kolme kertaa. Rituaali vahvistaa lapsen itsevarmuutta ja kohottaa hänen luottamusta oppia uuden päivän aikana helposti uusia asoita.  

Lapsi voi tehdä uudet rituaalit aamulla, päivällä ja illalla.

2. Uusi rituaali lapsille: meditaatio- ja hengitysharjoitus

Toinen uusi lapsille suunnattu rituaali on sopiva tehtäväksi mihin aikaan päivästä vain. Lapsi sulkee silmät ja hengittää rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos yhteensä viisi kertaa. Hengitykset voi laskea nostamalla vasemman käden sormet yksitellen ylös sen merkiksi montako hengitystä on tehty. Lapsi voi samalla visualioida hengittävänsä sisään hyviä asioita ja uloshengitys vie mukanaan kaikki ikävät asiat. Tätä harjoitusta en suosittele tekemään missään tapauksessa maski kasvoilla. Syvään tietoisesti hengittäminen tuo lapselle sisäistä rauhaa ja valmistelee meditaatioon. Jos lapsi haluaa, hän voi jäädä hengitysten jälkeen hetkeksi istumaan silmät kiinni ja nauttia olostaan.

Uudet rituaalit voivat muuttaa elämää paremmaksi.

3. Uusi rituaali lapsille: kiitollisuusharjoitus

Kolmas uusi rituaali on tarkoitus tehdä illalla sängyssä lapsen nukuttamisen yhteydessä. Lapsi kertoo kolme asiaa, mistä on päivästä kiitollinen. On ihana käydä yhdessä läpi lapsen onnistumisia ja kaikkia asioita, joista lapsi tuntee kiitollisuutta. Kiitollisuusharjoituksen jälkeen tulee ihana olo.

Toivotan kaikille tsemppiä uusiin rituaaleihin! Ilmoittelen myöhemmin miten olemme onnistuneet omissamme.

Helppo meditaatioharjoitus lapsille ja aikuisille

Joulun aikana itse kullekin tekee hyvää hetkeksi rauhoittua ja tehdä helppo meditaatioharjoitus, joka sopii niin lapsille kuin aikuisille. Olen aiemmin kertonut vinkkejä siihen, miten lapset saa meditoimaan.

Jouluna on ihanaa rauhoittua ja meditoida.

Lapsijoogassa on nyt pieni joululoma

Viime viikolla pidin tämän vuoden viimeiset lapsijoogatunnit ja annoin jokaiselle pikkuoppilaalleni pienet joulupussit. Pyysin heitä avaamaan pussit vasta jouluaattona. Se tuntui joillekin lapsille vaikealta. Kannustin heitä ottamaan haasteen vastaan. Jännityksellä odotan ensi vuotta, kun saan kuulla olivatko he kärsivällisiä.

Joogaoppilaani saivat jo perinteeksi muodostuneet joulupussit minulta.

Sain ihania lahjoja ja kortteja oppilailtani, kaunis kiitos vielä kerran kaikille muistaneille. Täällä ne koristavat jouluista kotiani ja tuovat ihanaa tunnelmaa. Olen nyt hyvillä mielin ansaitulla joululomalla. Lasten joogatunnit jatkuvat ensi vuoden puolella loppiaisen jälkeen torstaina 13.1.2022.

Joululoma lapsijoogasta kestää 13.1.22 saakka.

Vuosi 2021 on ollut haasteellinen ja samalla upea

Kulunut vuosi 2021 on ollut lapsijoogan osalta haasteellinen ja samalla todella upea. Koronapandemiasta huolimatta lasten viikkotunnit ovat saaneet jatkua välillä hyvinkin tiukoista rajoituksista huolimatta. Lapsilla on ollut paljon poissaoloja, kun he ovat joutuneet jäämään pois joogasta vähäistenkin flunssaoireiden takia tai altistuneet esim. koulussa Koronalle.

Jooga Porvoossa joogaan 7-12-vuotiaiden lasten kanssa tammikuussa taas torstaisin klo 16:00-17:00.

Syksyllä olen laajentanut MaliYogan palvelutarjontaa ja aloittanut Satu-lapsi-hieronnat Jooga Porvoon hoitohuoneella. Vielä muuten ehtii ostamaan pukin konttiin lahjakortin. 

Porvoon kaupungin myöntämällä Ideatonnilla olen tarjonnut loppuvuoden 2021 aikana lapsijoogaa Porvoon koululaisille ja eskarilaisille. Se oli kerrassaan upea kokemus.

MaliYogan Malina joulutunnelmissa.

Mediaatioharjoitus on kirjasta ”Munkki joka myi Ferrarinsa”

Pari vuotta sitten kävin Balilla ja koin siellä taianomaisista joogakokemuksia. Ubudin kirjakaupasta löysin silloin Robin Sharman kirjoittaman ”The Monk Who Sold His Ferrari”-kirjan. Olin jo pitkään halunnut lukea sen. Kirja on loistavaa mielen ravintoa ja hemmottelua. Kirjassa kehoitetaan muuten joogaamaan, meditoimaan ja chanttaamaan mantroja.

Robin Sharma on kirjoittanut loistavan kirjan ”Munkki joka myi Ferrarinsa.”

Olen tehnyt kirjassa esitettyä Ruusun sydän meditaatiota säännöllisesti. Nyt hain sattumoisin kirjastosta kirjan suomenkielisen version lainaan. Siellä ihana harjoitus tuli taas vastaani ja sain idean nostaa sen tähän kaikille tehtäväksi.

Joulusyreenin tuoksu hurmaa.

Helppo Ruusun sydän meditaatioharjoitus lapsille ja aikuisille

”Munkki joka myi Ferrarinsa”-kirjassa kerrotaan, että tämä harjoitus on yli neljätuhatta vuotta vanha. Tarvitset siihen tuoreen ruusun ja rauhallisen paikan. Istu selkä suorassa ja katso ruusua, suoraan keskustaan eli sen sydämeen. Havainnoi ruusun ulkonäköä, tuoksua ja energiaa. Ajattele ja katso koko ajan ruusua suoraan sen sydämeen. Jos ajatuksesi harhailevat, pyri palauttamaan ne takaisin ruusuun. Ihaile ruusua viiden minuutin ajan, lapsille riittää minuutti. Meditaatioharjoitus tulisi toistaa päivittäin. Aikaa voit pikkuhiljaa lisätä niin, että lopulta katsot kerralla parikymmentä minuuttia ruusua. Lapsille sopii mielestäni tavoitteeksi 1-5 min vähän lapsen iästä ja luonteesta riippuen. Tämän harjoituksen jälkeen oloni on aina niin hyvä ja rauhallinen.

Rakastan meditaatioharjoituksia.

Sovellettu Joulukukka meditaatioharjoitus

Ruusun sydän mediaatioharjoituksen voi mielestäni näin joulun aikaan soveltaa helposti Joulukukka meditaatioharjoitukseksi. Monet ovat saaneet lahjaksi tai ostaneet itselleen upeita joulukukkia. Minunkin kotona on tällä hetkellä varsinainen joulukukkaloisto. Voit siis valita minkä vain joulukukan ja katsoa sen sydämeen hetken ajan. Näin saat ihanan hiljaisen rauhan hetken mahdollisen joulukiireen keskelle.

Joulukukka meditaatioharjoitus toimii hyvin myös joulutähdellä.

Suosittelen myös lämpimästi joulunajan kiitollisuus harjoituksen tekemistä. Parhaillaan olen erittäin kiitollinen siitä, että joulua viettää kanssamme kahdeksan kuukautta vanha suloinen Coco joogakoiranpentuni. Tämä on Cocon ensimmäinen joulu. Se on jo tottunut aamuiseen astangajoogaharjoitukseeni ja tykkää myös kovasti siitä kun meditoin.

Cocon 8 kk ensimmäinen joulu.

Ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!

Ideatonnilla lapsijoogaa Porvoon koululaisille

Porvoon kaupungin myöntämällä Ideatonnilla olen tarjonnut loppuvuoden 2021 aikana lapsijoogaa Porvoon koululaisille ja eskarilaisille.

Mikä on Porvoon Ideatonni?

Ideatonni on Porvoon kaupungin hanke, jossa toteutetaan yhteistä hyvää porvoolaisille. Kuka tahansa saattoi syksyllä 2021 ehdottaa toivetta tai tapahtumaa, jonka rahoitukseen Porvoon kaupunki osallistuu maksimissaan tuhannella eurolla. Ideatonnilla on kolme kriteeriä:

  1. Ideatonni on käytettävä paikallisesti eli porvoolaista toimijaa käyttäen.
  2. Ideatonnin päätavoite on tehdä yhteistä hyvää.
  3. Idean maksimiarvo on tuhat euroa ja idea on toteutettava vuoden 2021 aikana.
Ideatonni on Porvoon kaupungin hanke, jossa toteutetaan yhteistä hyvää porvoolaisille,

Ideatonnin hanke Nro 10. Lapsijoogaa Porvoon koululaisille

Porvoon kaupunki sai määräaikaan mennessä 50 hakemusta, joista myönnettiin rahoitusta 28:lle. ”Nro 10. Lapsijoogaa Porvoon koululaisille” on minun toteuttamani hanke. Sen tarkoituksena on tuoda joogan iloa porvoolaisille 6-12-vuotiaille lapsille. Hanke on toteutunut marras-joulukuussa 2021.

Koululuokat muuttuivat hetkeksi hankkeen kautta joogasaleiksi.

Ideatonnin hankkeeni käytännön järjestelyt ja aikataulut

Otin yhteyttä valitsemiini kouluihin ja sovin rehtoreiden kanssa käytännön järjestelyistä. Koulut saivat itse valita halusivatko tarjota oppilaille 30 min. vai 45 min. mittaisen lapsijoogatunnin. 

Yhdessä sovimme ajankohdat. Sopivien aikojen löytyminen oli hiukan haastavaa, kun oma kalenterini on todella täynnä päätyöni Malifood Oy:n takia. Yhteen haluamaani opinahjoon en päässyt ollenkaan, koska sieltä sanottiin, ettei oteta nyt mitään ylimääräistä loppuvuodelle 2021. Ehdottivat lapsijoogaa tammikuulle, mutta hanke päättyy kuluvan vuoden lopussa eli se ei enää onnistunut.

Kouluilta löytyi jonkin verran jooga-tai jumppamattoja, mutta niitä ei usein ollut tarpeeksi. Niinpä kannoin mukanani kahta isoa kassillista joogamattoja. Varsinkin Porvoon keskustassa jouduin kantamaan painavia mattoja pitkiäkin matkoja, kun parkkipaikkaa ei läheltä löytynyt.

Joogamattoja olen kantanut pitkin Porvoota.

Lapsijoogaa koulupäiviin Ideatonnilla

Avoimin mielin kohtasin aina uuden koulun ja luokan. Jokaikinen luokka ja kerta olivat ihan erilaiset, vaikka vedinkin joogaa aina samalla teemalla, kaavalla ja samoilla liikkeillä. 

Lapset olivat usein alussa hiukan jännittyneitä ja hyvin innokkaita. Varsinkin pienemmät oppilaat tykkäsivät yleensä todella paljon. Yhdet kuudesluokkalaiset sanoivat, että kyllä jooga aina matikan tunnin voittaa. Tutustuin kerrassaan ihaniin lapsiin ja opettajiin.

Tapasin ihania innostuneita lapsia.

Tein Ideatonnilla henkilökohtaisen ennätykseni lapsijoogan ohjaamisessa

Eräs marraskuun torstaipäivä jäi ikuisesti mieleeni. Tein silloin kaikkien aikojen henkilökohtaisen ennätykseni lapsijoogan ohjaamisessa. Yhden päivän aikana vedin yhteensä kuusi 45 min. mittaista lapsijoogatuntia. Voin rehellisesti sanoa, että olin suorituksen jälkeen ihan poikki enkä hevillä enää vastaavaan aio tulevaisuudessa suostua. Lasten joogan ohjaaminen on kuitenkin hyvin intensiivistä ja energiaa kuluttavaa työtä, jossa määrä ei korvaa laatua. Tämä opetti minulle myös omat rajani.

Lapsijoogan ohjaaminen on ihanaa, mutta myös kovaa työtä.

Palaute oli pääosin Ideatonnin hankkeesta positiivista

Kysyin jokaisen ohjaamani joogatunnin jälkeen jokaiselta osallistuneelta lapselta ja opettajalta palautteen. Pääosin saamani palaute tunnista oli todella positiivista. Lapset tykkäsivät paljon, heillä oli usein tunnin jälkeen rauhallinen ja hyvä olo. Jokainen sai myös kertoa suosikkiliikkeen, asanan, harjoituksen tai eläimen. Kirjo oli laaja, lapset pitivät todella eri asioista. Itseäni yllätti, että niin moni mainitsi lemppariksi meditaatioharjoitteen tai loppurentoutuksen.

”Malinan ohjaama lapsijooga oli 1.-6.-luokan oppilaille kokonaisuudessaan mieluisa kokemus. Joogaa ohjasi teema ”Retki maatilalle” ja mielikuvien kautta oppilaiden oli helppo liittyä erilaisiin liikkeisiin. Oppilaista välittyi innostuneisuus ja keskittyneisyys yhteisen tekemisen äärellä. Mieluisimpia liikkeitä on tehty myöhemmin myös luokassa oppilaiden toiveesta.”

Maria Karikoski, Steinerkoulun luokanopettaja
Lapset tykkäsivät pääosin lapsijoogasta.

Maksuton lapsijoogatunti 12.12.21 klo 15:30-16:15 Jooga Porvoossa 6-12-vuotiaille

Ideatonnilla Lapsijoogaa Porvoon koululaisille ja eskarilaisille hanke huipentuu maksuttomaan lapsijoogatuntiin sunnuntaina 12.12.2021 klo 15:30-16:15. Olen vuokrannut silloin Jooga Porvoosta (os. Rauhankatu 33, 06100 Porvoo) ison joogasalin, josta löytyy joogamatot. Tilaisuuteen ovat tervetulleet kaikki 6-12-vuotiaat lapset kokeilemaan maksutta joogaa. Tunti on tarkoitettu ensisijaisesti heille, kenen koulussa en ehtinyt vierailemaan. Teemana on sama, minkä pidin kaikissa ohjaamissani ryhmissä eli ”Retki maatilalle”. Tunnin aluksi kerron lapsille, mitä lapsijooga on. Aiempaa joogakokemusta ei siis tarvita. Tapahtumaan mahtuu mukaan 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen tapahtuu laittamalla sähköpostia malina@maliyoga.fi tai WhatsApp-viestiä/tekstaria p. 041-523 0593 Malina. Vanhemmille on tarjolla tilaisuuden ajan luomuteetä. Lapsia ei ole vakuutettu järjestäjän puolesta eli jokaisella osallistujalla tulee olla oma voimassa oleva vakuutus.

Maksuton ”Retki maatilalle” lapsijoogatunti pidetään su 12.12.21 klo 15:30 Jooga Porvoossa 6-12-vuotiaille.

Lapsijoogaryhmiini mahtuu vielä mukaan

Eräs kymmenen vuotias poika sanoi: ”Minulla ei ollut mitään hajua, mitä lapsijooga on. Mutta tämä oli todella kivaa. Tykkäsin eniten ampiaismeditaatiosta ja loppurentoutuksesta. Voisin alkaa harrastamaan tätä.”

Ilokseni kerron, että kaikkiin viikottaisiin lapsijoogaryhmiini mahtuu vielä mukaan. Kertamaksulla voi tulla kokeilemaan, jos ei halua heti sitoutua.

6-9-vuotiaat

Tiistaisin klo 17.00-17.45 Open Yoga Porvoo / Linnunlaulu (Tarmola os. Asentajantie 8)

Torstaisin klo 17.30-18.15 Ida-Maria B&B Juhlatila (Vanha kaupunki os. Jokikatu 49)

10-13-vuotiaat

Torstaisin klo 16.00-16.45 Jooga Porvoo (Keskusta os. Rauhankatu 33)

Kaikkiin lapsijoogaryhmiini mahtuu vielä uusia mukaan.

Sydämellisesti tervetuloa ja kiitos vielä kerran mahtavasta Ideatonnilla lapsijoogaa Porvoon koululaisille-hankkeesta kaikille osallistujille ja mahdollistajille! Toistasataa porvoolaista lasta pääsi kokemaan tämän hankkeen kautta lapsijoogan ilon.

P.S. Pukinkonttiin ehtii vielä sujauttaa vaikka lahjakortin lapsijoogaan, lasten joogasynttäreille tai Satu-lapsi-hierontaan. Tänä jouluna kannattaa suosia meitä paikallisia pieniä yrittäjiä.

Lasten joogasynttärit Porvoossa

Lasten synttärit ovat aina vuoden kohokohta ja niihin halutaan usein panostaa. Jos etsitte rauhallista ja intensiivistä tekemistä lapsenne synttäreille, niin silloin kannattaa ehdottomasti kokeilla MaliYogan Lasten joogasynttäreitä.

Lasten joogasynttärit ovat ihanan rauhalliset.

Kokemusta Lasten liikunnallisten synttäreiden vetämisestä

Minulla on ollut viisi kahvila-ravintolaa ja yksi niistä oli Cafe Tikru, joka sijaitsi Vantaalla Tikkurilan TiikeriAreenalla. Kahvilani tarjosi Lasten liikunnallisia synttäreitä, joissa mm. pelattiin sählyä, temppuiltiin voimistelusalissa ja herkuteltiin. Synttärit olivat todella onnistunut konsepti ja meillä oli usein viidet Lasten liikunnalliset synttärit viikossa. Synttäreiden ohjaajana toimin aina minä tai joku kahvilani työntekijöistä. Niinpä minulle on kertynyt useiden vuosien ajalta paljon kokemusta lasten synttäreiden vetämisestä ja ohjaamisesta.

Lapset rakastavat temppuilua ja jooga-asentoja.

Ida-Maria B&B Juhlatila on tunnelmallinen juhlapaikka Porvoon Vanhassa kaupungissa

Nykyään tarjoan Lasten joogasynttäreitä. Juhlapaikkana toimii tunnelmallinen Ida-Maria B&B Juhlatila Porvoon Vanhassa kaupungissa osoitteessa Jokikatu 49. Siellä muuten joogaan aina torstaisin 6-9-vuotiaiden lasten kanssa klo 17.30-18.15. Juhlatila on todella uniikki, kaunis ja tunnelmallinen tila, joka sopii täydellisesti lasten rauhallisten joogasynttäreiden pitopaikaksi. Olemme lasten kanssa isossa salissa ja halutessaan vanhemmat voivat vaikka nauttia teetä viereisessä pienessä huoneessa.

Ida-Maria B&B Juhlatila on täydellinen lasten joogasynttäreiden pitopaikka.

Pienet lasten synttärijuhlat

Ala-asteikäinen poikani on järjestänyt Porvoossa jo monet kaverisynttärit. Hän on juhlinut ystäviensä kanssa merkkipäiviään muun muassa kiipeilykeskuksessa, liikuntapaikassa ja elokuvateatterissa. Monesti juhliin on kutsuttu koko luokka tai oma eskariryhmä. Meno on ollut villiä, kun lapsilauma on juhlahumussa päästellyt kaikki energiat ja riehunut sokerihumalassa.

Pitämäni Lasten joogasynttärit ovat täysin päinvastainen konsepti. Osallistujamäärä on rajattu kuuteen lapseen (sis. synttärisankari), koska silloin mahdumme kaikki hyvin Juhlatilaan. Pienen lapsimäärän kanssa pystyn olemaan aidosti läsnä jokaiselle lapselle ja he saavat minulta huomiota. Tunnelma on näillä synttäreillä usein ihanan rauhallinen, intensiivinen, iloinen ja hauska.

Lasten joogasynttäreillä huomioin jokaisen lapsen yksilöllisesti.

Lapsijoogaan saa valita itse teeman ja joogasynttäreille ajankohdan

Synttärit alkavat ohjatulla teeman mukaisella joogatunnilla. Lapsi saa itse valita vedetyn lapsijoogan teeman. Teemana on Kuninkaalliset, Merirosvot ja Eläimet. Tietenkin myös omia toivomuksia teeman ja aiheiden mukaan saa esittää, pyrin ne parhaani mukaan huomioimaan. Jos on vaikeuksia valita teemaa, voin suositella kohderyhmän mukaan.

Synttäreiden ajankohdan saa myös toivoa. Katson MaliYogan ja Ida-Maria B&B Juhlatilan varauskalentereista miten toivottu ajankohta onnistuu. Kannattaa laittaa useampi aikaehdotus kerralla.

Lasten joogasynttäreiden teemaksi voi valita Eläimet.

Terveellistä synttäriherkuttelua

Joogan jälkeen siirrymme herkuttelemaan. Tarjolla on terveellisiä, pääasiassa luomuherkkuja. Kokemuksesta tiedän, että yleensä ensin lapset syövät makeimmat herkut kuten viinirypäleet ja keksit. Kaikkein terveellisemmät syömiset kuten miniporkkanat ja kirsikkatomaatit maistuvat usein vasta ruokailun loppupuolella.

Lasten joogasynttäreiden pöytä notkuu terveellisiä herkkuja.

Askartelua ja lahjojen avaamista

Synttärisankari avaa vierailta mahdollisesti saamansa lahjat vuorotellen, mutta saaduilla leluilla tai muilla lahjoilla ei leikitä synttäreillä vaan ne säästetään kotiin. Jos on hankala keksiä lapselle lahjaa, niin minulla on tähän yksi lahjakortti-idea. Tarjoan meinaan ihanaa Satu-lapsi-hierontaa mm. Jooga Porvoossa.

Ohjelmassa on ruokailun jälkeen askartelua. Minulla on valtavasti ihania askartelutarvikkeita ja niitä olen hyödyntänyt mm. Lasten joogaa ja joulukorttiaskartelua-tilaisuuksissa. Lapset todella nauttivat, kun saavat päästää luovan puolensa valloilleen.

Askartelu on yksi Lasten joogasynttäreiden odotettu ohjelmanumero.

Kiitollisuus synttäreitä kohtaan

Olen aina todella kiitollinen, kun minulta tilataan Lasten joogasynttärit. Minusta niitä on niin ihanaa järjestää. Tulen itsekin juhlatuulelle, kun näen lasten aidon ilon, onnellisuuden ja ehkäpä pienen jännityksenkin. 

Olen kiitollinen saadessani ohjata Lasten joogasynttäreitä.

Järjestin hiljattain suloiselle pienelle tytölle ja hänen hurmaaville ystävättärilleen Lasten joogasynttärit. Sain synttärisankarin äidiltä näin upean palautteen ja luvan julkaista sen.

Vietimme taannoin 5-vuotiaan tyttäreni kaverisynttäreitä ihanassa miljöössä Porvoon vanhassa kaupungissa. Löysin joogasynttärit hieman vahingossa kun googlettelin lasten synttärivaihtoehtoja. Idea oli kuvattu selkeästi nettisivuilla ja erottui edukseen muista vaihtoehdoista ja tuntui helpolta ottaa yhteyttä Malinaan ja kysellä lisää. 

Ajatusten vaihto ja suunnittelu sujui kätevästi viestitellen ja aikaan saatiin juuri sankarin näköiset juhlat. Ohjelma oli monipuolinen ja sujui lasten tahdissa.

Malinalla on mahtava tilannetaju ja upea läsnäolon voima ja lapsilla oli hauskaa. Herkkupöytä oli kauniisti katettu ja herkut katosivat alta aikayksikön.

Vanhempien oli mahdollista jäädä viereiseen huoneeseen seurustelemaan teekupposen ääreen, mikä oli ihanaa ja osalle lapsista olikin tärkeää, että vanhempi oli lähellä. 

Voin lämpimästi suositella! Ihanaa, että meiltä Porvoosta löytyy tämmöistäkin osaamista.❤️

Tanja Laine