Lasten joogaa ja joulukorttiaskartelua

Nyt on pikkuhiljaa oikea aika virittäytyä lasten kanssa joulutunnelmaan. Pidän kahtena eri joulukuun lauantaipäivänä ihanan teemapäivän, jolloin luvassa lapsijoogaa, joulukorttiaskartelua ja herkuttelua.  

Lauantaina 5.12. ja 12.12. klo 11.00-12.00

Koronasta johtuen pidän teemapäivän lapsiryhmän pienenä, otan kerralla max. kuusi lasta kanssani touhuamaan. Niinpä pidän kahtena peräkkäisenä lauantaina ihan samalla teemalla ja kaavalla tapahtuman. Lapsi voi siis ilmoittautua kumpaan päivään tahansa tai jos hän on todella innokas, voi tietenkin tulla myös molempina kertoina, jos toisto ei haittaa.

Tämä teemapäivä on kaikille 6-10-vuotiaille lapsille avoin tilaisuus eli nyt voi myös sisarukset ja ystävät tulla kokeilemaan lasten joogaa, aiempaa kokemusta ei tarvita. Tilasta löytyy kaikille joogamatot eli varusteiksi riittää sisäliikuntaan sopivat vaatteet. Halutessaan saa tonttulakin ottaa mukaan. 

Aloitamme tilaisuuden noin puolen tunnin mittaisella joogalla. Joogatunnin teemana on Joulumaa. Lasten mielikuvitus viritetään siis ihanaan joulutunnelmaan koko kehon kautta.

Käsintehdyt joulukortit ovat kauniita, uniikkeja ja tuovat hyvän mielen.

Villa Rosa on tunnelmallinen paikka

Villa Rosa sijaitsee Porvoon Vanhassa kaupungissa osoitteessa Kirkkokatu 11. Meillä on siellä ihan mieletön astangajoogayhteisö. Vanhemmat voivat halutessaan odottaa Villa Rosan teehuoneessa, heille on tarjolla kupillinen kuumaa luomuteetä. Lasten kanssa herkuttelemme mehulla ja pipareilla, muistakaa siis ilmoittaa lasten mahdolliset ruoka-aineallergiat, niin osaan varautua tarjoilujen suhteen etukäteen. Tilaisuudessa noudatamme vallitsevia hygieniaohjeistuksia. Kädet pesemme luonnollisesti ennen askarteluun ja herkutteluun ryhtymistä.

Villa Rosassa Kirkkokadulla on aina ihana tunnelma.

Joulukorttiaskartelua 

Joulun alla pyrin aina harjoittamaan vähän hyväntekeväisyyttä. Tänäkin vuonna minulla oli jo sovittuna pari koulua, joihin olisin mennyt pitämään maksutta joulukorttiaskartelua. Valitettavasti kiihtyneen Koronaepidemian takia nämä tilaisuudet ei nyt toteudu. Olen käynyt jo vuodesta 2012 pitämässä näitä ihania askarteluhetkiä lapsille milloin missäkin.

Rakastan yli kaiken askartelua ja minulle on vuosien aikana kertynyt aivan valtavat varastot kauniita tarvikkeita. Lapset saavat siis askarrella ihanista materiaaleista unelmiensa joulukortin itselleen tai eteenpäin annettavaksi. 

Otan teemapäivään mukaan valmiiksi tekemiäni joulukortteja kuorineen myyntiin 5,00€/kpl. Käsintehtyjä kortteja olen muuten myynyt satoja mm. joulumyyjäisissä. Jokainen kortti on oma uniikki tekeleensä, koska yleensä teen aina vain yhden kutakin. Mielestäni korttiaskartelussa juuri suunnittelu ja ideointi on kaikkein hauskinta ja keksin helposti uusia ideoita.

Teemapäivässä on myynnissä tekemiäni joulukortteja kuorineen hintaan 5,00€/kpl.

Hinta ja ilmoittautuminen

Lasten joogaa ja joulukorttiaskartelua-teemapäivän hinta on 14,00 euroa (sis. Alv 10%). Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla MaliYogan verkkokaupassa valitun teemapäivän maksu ja ilmoittamalla samalla osallistuvan lapsen/lasten tiedot.

Arvonta

Tulevien teemapäivien kunniaksi järjestän MaliYogan Facebook-sivuilla arvonnan. Arvontaan voi osallistua kommentoimalla arvonnasta kertovaan postaukseen ja tykkäämällä MaliYogan Facebook-sivuista. Arvonnan voittona on pieni jouluaskartelupakkaus kotiin postitettuna. Arvonta suoritetaan 11.12.2020 klo 21.00.

MaliYogan Facebook-sivuilla on pe 11.12.20 klo 21.00 saakka arvonta, jossa voi voittaa tämän pienen askartelupakkauksen.

Viisi vinkkiä lapsiperheiden parempiin arkiaamuihin

Kellot on taas siirretty talviaikaan ja pimeä aika on jo ovella. Monilla lapsiperheillä on haasteita arkiaamuissa. Jokainen ihminen on oma yksilönsä ja jokainen perhe uniikki kokonaisuus. Meillä arkiaamut sujuvat yleensä todella ihanasti ja siitä syystä haluan jakaa muidenkin lapsiperheiden iloksi viisi meille toimivaa vinkkiä parempiin arkiaamuihin.

1. Illalla aikaisin nukkumaan ja herätys 15 minuuttia aikaisemmin

Nuorena rakastin valvomista ja ylioppilaskirjoituksiinkin luin yleensä pitkälle yöhön. Nykyisin pyrin menemään aina ajoissa nukkumaan ja rauhoittamaan ilta-aikani. Pidän saman rytmin viikonloppuisinkin, joten arkiaamuisin herääminen ei ole ongelmallista. Itse asiassa olen alkanut pitämään aamuista ja minusta on ihanaa nousta aikaisin uuteen päivään. Olen aina kiitollinen hyvistä yöunista, koska ne ovat todella tärkeät jaksamisen kannalta.

Laitan herätyskellon soimaan yleensä varttia ennen kuin minun pitäisi nousta. Viisitoista minuuttia ekstra-aikaa arkiaamussa on aika luksusta. Minulla on siis aikaa vaikka antaa pojalleni hetki satuhierontaa tai pelata hänen kanssaan matsi Uno-pelikorteilla.

Meillä on aamuisin aikaa vaikka pelata yksi erä lautapeliä.

2. Asiat valmiiksi ja ennakoiminen

Laitamme aina illalla jo mahdollisimman paljon asioita valmiiksi aamua varten. Koulureppu on pakattuna ja seuraavan päivän vaatteet jo valittuina. Pyrin ennakoimaan asioita esimerkiksi mahdollisen sadesään sattuessa laittamalla sadevaatteet eteiseen varalta valmiiksi. Aamulla ei siis tarvitse etsiä hukassa olevia asioita tai tehdä pahemmin päätöksiä eikä valintoja, tarvitsee vain toimia. 

Toimintaan auttavat rutiinit. Lapset pitävät usein selkeistä säännöistä, rajoista ja rutiineista. Rutiinit tuovat turvaa ja luottamusta.

Ennakoiminen auttaa arkiaamuissamme.

3. Ei ruutuaikaa

Arkiaamuisin ei meidän perheessä kenelläkään ole ruutuaikaa. Kännytkät, tietokoneet, televisiot, radiot ja muut pidetään suljettuina. On ihanaa nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta. Usein pimeän aikaan syömme aamiaisen kynttilän valossa ja se tuo ihanan tunnelman. Kynttilän sytyttäminen on loppupeleissä todella pieni juttu. Keväisin saatamme nauttia aamiaista terassilla linnunlaulua kuunnellen ja auringonnousua ihaillen.

Rakastan auringonnousuja ja mielelläni aamuisin ihastelen kaunista luontoa.

4. Positiivisuus ja ystävällisyys

Olemalla positiivinen ja ystävällinen pojalleni aamuisin, saan usein samanlaista käytöstä häneltä takaisin. Me olemme usein toistemme peilejä, ja etenkin lapset tuntuvat nappaavan hyvinkin herkästi aikuisen tunnetilan ja vastaamaan samalla mitalla. Olen huomannut, että mitä enemmän aamusta annan lapselleni rakkautta niin sitä helpompaa aamutoimet kaikkinensa ovat.

Kynttilän sytyttämällä saa ihanan tunnelman pimeään arkiaamuun.

5. Hetkessä eläminen

Aamuisin en koskaan käytä sanaa kiire. Se auttaa minua ajan hallinnassa, kun voin keskittyä vain nykyhetkeen. Keskityn kerralla vain yhteen asiaan. Olen läsnä jokaisessa hetkessä.

Minun arkiaamuni koostuvat lisäksi noin puolen tunnin metsäkävelystä, astangajoogaharjoituksesta ja pulahduksesta lampeen tai talvella avantoon. Olen järjestänyt elämäni niin, että usein ehdin vielä ennen töiden aloitusta meditoimaan, chanttaamaan, tekemään pranayamaa ja reikiä. Näillä eväillä saan usein mahtavan aloituksen arkipäiviini. 

Jooga kuuluu lähes jokaiseen aamuni ja se antaa mielettömän aloituksen päivälle. Perjantait ovat viikon parhaita päiviä, koska silloin on iltapäivisin lapsijoogatuntini.

Ayurveda ja lapsijooga

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietimme Syyskauden avajaiset ihanassa Villa Rosassa ja lapsijoogan viikkotunnit alkoivat pyörimään nyt syyskuussa. Tällä hetkellä ryhmäni on täynnä ja ilmoittautua voi vain varapaikalle. Perjantain lasten joogaryhmässäni on tällä hetkellä eri ayuervdan kehotyyppejä edustettuina.

Lapsijoogassa erotan usein helposti Ayurvedan mukaiset eri kehotyypit.

Mitä ayurveda on?

Ayurveda tarkoittaa suomeksi käännettynä ”elämäntietoa” (ayu=elämä, veda=tieto) ja se on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmä. Tämä ikivanha intialainen lääketiede tuo hoitoa ja hyvää oloa. Ayurveda myötäilee joogafilosofiaa ja itsekin olen innostunut siitä joogan myötä. 

Ayurvedan mukaan kehon ja mielen terveyden perusta on siinä, millainen on elämänasenteemme ja tapamme elää. Ayurvedan kolme käskyä on ruoka, elämäntapa ja ajatukset. Sen mukaan eläminen tarkoittaa tietoisena olemista. Ayurvedan kantavana ajatuksena on tasapainottaa kehoa hoitamalla sitä oikealla ravinnolla etukäteen välttäen näin sairastumiset, jotka ovat siis kehon epätasapaino-eli häiriötiloja. 

Oikea ruokavalio hoitaa ja tasapainottaa kehoa.

Ayuervedan kehotyypit

Ayurvedassa kehotyypit jaetaan kolmeen päätyyppiin eli vata, pitta ja kapha. Meissä on yleensä yksi vallitseva tyyppi eli dosha, mutta myös sekoitukset ovat mahdollisia. 

Kehotyyppi määräytyy munasolun hedelmöittymishetkellä eniten vaikuttavan taivaankappaleen vaikutuksesta. Jos kuulla on suurin vaikutus, hallitseva elementti tulee olemaan vata. Jos auringolla, niin pitta ja jos maan asennoilla niin kapha.

Elämän aikana elämme eri ajanjaksoja ja eri ikäkausia hallitsee eri elementit. Lapsuus ja nuoruus ovat kaphan aikaa, aikuisuus ja keski-ikä pittan aikaa ja vanhuus vatan aikaa. Tämä tulee ottaa huomioon oman vallitsevan kehotyypin lisäksi. Ruokavalio ja elämäntyyli tulee mukauttaa iän mukaisesti.

Jos munasolun hedelmöittymishetkellä eniten vaikuttava taivaankappale on kuu, hallitseva elementti tulee olemaan vata.

Kehotyyppi vata edustaa ilmaa ja eetteriä

Olen itse kehotyypiltäni vata ja minussa on myös vähän pittaa. Kehotyyppi vata edustaa ilmaa, eetteriä, tuulta, keveyttä, kuivuutta, siroutta, kylmyyttä, hoikkuutta, pituutta, levottomuutta, notkeutta, elämän energiaa ja hajottamista. Vata-doshan edustajat voivat olla henkisesti hyvin avoimia.

Vatojen joogaaminen on usein kevyttä, he ovat notkeita, raajat pitkiä ja hoikkia ja he taipuvat yleensä helposti asanoihin. Vata-doshan omaavalta puuttuu usein voimaa ja rauhallisuutta. He saattavat joogata levottomasti ja lennokkaasti. Joogakäyräni sahaa toisinaan ylös ja alas.

Lapsijoogassa huomaan usein, että vata-lasten on vaikeaa pysyä paikoillaan tasapainoliikkeissä. He saattavat huojua ja horjahdella. Vata-lapset tykkäävät usein mennä asanoita vauhdikkaasti eteenpäin ja he saattavat tylsistyä, jos tahti on hidas. Heille on syytä asettaa selvät rajat. Vata-lapset rakastavat kreatiivisia joogatunteja, joissa mielikuvitus pääsee valloilleen.

Kehotyyppi vata edustaa ilmaa ja eetteriä.

Kehotyyppi pitta edustaa tulta

Kehotyyppi pitta edustaa tulta, aurinkoa, lämpöä, voimaa, periksiantamattomuutta, vahvuutta, sisukkuutta, tasapainoa, kiinteyttä, kasvua, valon energiaa ja säilyttämistä. Pitta-doshan edustajat voivat olla itsekkäitä ja rohkeita.

Pittojen vartalo on usein tasapainoinen ja heillä on paljon voimaa. Pittat jaksavat usein joogata pitkään ja he eivät väsy helpolla. Heidän joogaamisensa on hyvin dynaamista ja he nauttivat asanoista, joissa käytetään voimaa.

Lasten joogassa pitta-lapsilla on usein punaiset posket ja he joogaavat täysiä. Pitta-lapset eivät siedä oikeastaan ollenkaan kritiikkiä ja he haluavat onnistua aina täydellisesti. He ovat usein voimakastahtoisia ja ilmaisevat mielipiteensä rohkeasti. Pitta-lapset tykkäävät energisistä joogatunneista ja he rakastavat liikkeitä, joissa tulee hiki.

Kehotyyppi pitta edustaa tulta.

Kehotyyppi kapha edustaa maata ja vettä

Kehotyyppi kapha edustaa maanläheisyyttä, vettä, sadetta, painavaa, raskasta, realistista, suurikokoista, rauhallista, jäykkää, suurta, rakkauden energiaa ja luomista. Kapha-doshan omaavat voivat taipua laiskuuteen.

Kaphojen vartalo on usein suurikokoisempi ja he ovat hiukan kömpelyyteen suuntautuneita. Empiirisen tutkimukseni mukaan astangajoogan pariin hakeutuu vähiten kaphoja. Kaphat rakastavat rentoutumista ja rauhoittumista.

Lapsijoogassa kapha-lapset ovat toisinaan hiukan hitaita ja vähän laiskoja. Heitä ei aina huvita tehdä asanoita ja he valitsevat mieluusti kevyttä tekemistä. Heitä kannustan löytämään liikkumisen ilon. Kapha-lapset nauttivat mindfulness-ja rentoutusharjoituksista. Muutaman kerran ohjaamassani loppurentoutuksessa kapha-doshan omaava lapsi on nukahtanut.

Kehotyyppi kapha edustaa maata ja vettä.

Ayuervedan ruokavaliosuositukset

Kun kehotyyppi on selvillä, sitä tosiaan tasapainotetaan oikean ruokavalion avulla. Jokaiselle kehotyypille on omat suositeltavat ravintoaineet. Minua kiehtoo kovasti miten syömällä oikein voin tasapainottaa kehoani, joogata helpommin,voida paremmin ja pysyä terveenä. 

Kuva: Henriikka Seppälä, Yrityskuvaa.fi

Lapsijoogaan ovat tervetulleita kaikki lapset kehotyypistä riippumatta. Jokainen on ihana juuri sellaisena kuin on. Tämän totuuden kerron tunneillani lapsille suoraan. ❤️

Syyskauden avajaiset

Syksy on hyvää aikaa muuttaa elämäntapoja tai aloittaa uusi harrastus. Mikäs onkaan lapsille parempi harrastus kuin jooga, mikä tuo elämään harmonisuutta, tasapainoa ja tietoista läsnäoloa.

Lasten joogatunnit Porvoossa perjantaisin

Aloitan syyskuussa lasten viikottaiset joogatunnit. Päiväksi valikoitui perjantai, koska useimmiten lapset ovat silloin aika väsyneitä raskaan eskari-tai kouluviikon jälkeen ja monilla voi olla vaikeuksia virittäytyä rauhalliseen viikonloppuun. Perjantai-iltapäivän jooga on siis oiva paikka tulla purkamaan arjen viimeiset ylimääräiset energiat ja rauhoittumaan vapaaseen. 

6-9-vuotiaiden lasten joogatunti on perjantaisin klo 17.00-17.45. Sitä ennen on isompien ryhmä eli 10-13-vuotiaat joogaavat kanssani klo 16.15-17.00. Ryhmiin mahtuu maksimissaan kymmenen pikkujoogia, ja vähintään kuusi lasta tulee olla, että ryhmä toteutuu. Jos jostain syytä molemmat ryhmät eivät tule täyteen, niin siinä tapauksessa yhdistän ryhmät eli lasten jooga toteutuu syksyllä tavalla tai toisella. Olen jo saanut ensimmäiset ilmoittautumiset ja lisää otan mielelläni vastaan malina@maliyoga.fi tai p.041-523 0593.

Lasten viikottaiset joogatunnit alkavat syyskuussa Porvoon Vanhassa kaupungissa.

Villa Rosan Avajaiset lauantaina 29.8. klo 11.00-14.00

Lasten joogatunnit pidän Porvoon Vanhassa kaupungissa tunnelmallisessa joogasalissa Villa Rosassa osoitteessa Kirkkokatu 11. Talo on vaaleanpunainen ja sisälle tullaan suloisesta sisäpihasta. Joogaan itse Villa Rosassa ja se on mielestäni aivan ihana paikka. Meille astangajoogeille on muodostunut siellä mieletön joogayhteisö.

Opettajani Kaisa Kantolan pitämä Ashtanga Jooga-koulu muuttui Jooga Porvooksi ja erilaisia joogatunteja lanseerataan lisää kaiken ikäisille ja tasoisille. Kaisa järjestää avajaiset lauantaina 29.8. klo 11.00-14.00. Tarjolla on teetä, elävää musiikkia sään niin salliessa ja Catharina Forsströmin taidenäyttely. Luvassa on vapaamuotoista tutustumista ja jutustelua. Lapset ovat erittäin tervetulleita tervehtimään minua.

Villa Rosa on ihana paikka ja siellä on mielestäni mahtavaa joogata niin aikuisten kuin lasten kanssa.

Maksuton lapsijoogan näytetunti klo 13.15-13.45

Pidän avajaisissa klo 13.15-13.45 maksuttoman lapsijoogan näytetunnin 6-13-vuotiaille lapsille. Sinne saa tulla kokeilemaan lasten joogaa. Aiempaa kokemusta ei tarvita ja joogamatotkin löytyy salilta. Koska otan näytetunnille vain maksimissaan kymmenen lasta, tulee tunnille ilmoittautua etukäteen joko laittamalla minulle tai Kaisalle viestiä. 

Myös aikuisille löytyy erilaisia ihania tunteja. Minua kiinnostaa kovasti Yin-jooga, se olisi loistavaa vastapainoa harjoittamalleni Ashtanga-joogalle. Elämässä olisi hyvä olla Yiniä ja Yania. 

Lasten jooga antaa voimia syksyyn.

Avajaistarjouksena kolme joogatuntia yhteensä vain 15 euroa

Avajaisissa on huikea avajaistarjous. Paikan päällä käteisellä ostettaessa kolme lasten joogatuntia yhteensä vain 15 euroa (sis. Alv 10%). Joogatunnit ovat voimassa syyskuun 2020 loppuun ja yhdelle lapselle voi ostaa vain yhden tarjouksen, mutta tarjouksen voi halutessaan jakaa useammalle lapselle.

Normaalisti lasten joogatuntien hinnasto:

Kertamaksu 10 €

Viiden kerran kortti 45 € voimassa 2 kk ostohetkestä

Kymmenen kerran kortti 80 € voimassa 3 kk ostohetkestä (kaikki hinnat sisältävät Alv 10%)

Kortit voi ostaa kätevästi verkkokaupastani tai maksaa käteisellä ennen tunnin alkua. Jos korona tulee taas sulkemaan joogasalit, annan korteille lisää voimassaoloaikaa tai voimme sopia Zoom-joogatunneista. Pyrin olemaan joustava maksuasioissa, vaikka korona kurittaakin joogakoulujen toimintaa.

Hangon Kadermon joogaretriitiltä voimaa

Lähden tänään perjantaina Hangon Kadermoon ja tulen takaisin maanantaina. Haen sieltä omaan joogaharjoitukseeni oppia ja voimaa. Haluan ladata akut täyteen, jotta voin antaa positiivista energiaa lapsille. Tämä on jo kolmas kerta, kun menen Kadermoon ja odotan reissua innoissani. Perheeni jää Porvooseen eli tämä on todellista laatuaikaa itseni kanssa. Syksystä tulee ihan mahtava!

Terveisiä Hangon Kadermon joogaretriitiltä!

Toivottavasti nähdään syyskauden avajaisissa! Sydämellisesti tervetuloa!

Porvoon astangajooga-yhteisömme

Kolme vuotta sitten muutimme Helsingistä Porvooseen. Ajattelin silloin kuinka hienoa olisikaan, jos täällä Porvoossa olisi minulle joku ihana astangajooga-paikka. Aloin manifestoimaan asiaa. Noin puolen vuoden kuluttua siitä ihana astangajoogaopettaja Kaisa Kantola palasi Intiasta Suomeen, perusti Ashtanga Yoga Porvoon, vuokrasi ihanan Villa Valon joogashalaksi ja aloitti loistavan opetustyön.

Astangajoogaopettajani Kaisa Kantola pitää meitä aina niin hyvänä. Toisinaan joogatunnin jälkeen on tarjolla ihanaa tuorepuuroa tai muita herkkuja.

Matala mukaantulon kynnys

Tunsin alunperin joogakoululta vain yhden naisen. Minut toivotettiin heti ensimmäisellä kerralla niin lämpimästi tervetulleeksi, että tuntui, kuin olisin aina kuulunut jengiin. Maagisen hyvä opetus ja houkutteleva ilmapiiri kutsuvat mukaan kauempaakin. Yheisössämme vierailee joogeja toisinaan Helsingistä ja jopa Porista asti. Uudet otetaan aina vilpittömän avoimesti ja uteliaasti mukaan.

Villa Rosan teehuoneessa hengailemme joogatuntien jälkeen..

Joogayhteisömme koostuu erilaisista persoonista ja loputtomasta tiedosta

Joogayhteisömme rikkaus ovat erilaiset mahtavat persoonat. Täydennämme loistavasti toisiamme. Meillä on omat taustat ja historia. Erilaiset elämäntilanteet opettavat ja avartavat omaakin maailmankuvaa. Kokemusta ja osaamista erilaisista asioista löytyy valtavasti. Yhteisömme on todellinen tiedonlähde, joka pulppuaa lakkaamatta.

Joogayhteisömme Porvoossa on todellinen tiedonlähde.

Tutut tyypit, kehot ja energiat

Olemme tutustuneet toisiimme näiden muutamien vuosien aikana hyvin. Tiedämme erittäin tarkasti toistemme keholliset vahvuudet ja heikkoudet joogaharjoituksessa. Pienessä shalassa intensiivisesti yhdessä harjoitellessa sitä tulee väkisinkin havainnoideksi kaikkea. Fyysisen erilaisuuden, eri doshien ja energioiden ymmärtäminen auttaa omalla joogapolulla eteenpäin kulkua. On myös niin helppoa tukea ja auttaa toista, kun tietää minkä asian kanssa hän omassa harjoituksessa kulloinkin työskentelee. ”Tämä asana tässä on vieruskaverilleni helppo ja minulle vaikea, ja seuraava ehkä toisinpäin”, mietin toisinaan. Meillä jokaisella on tismalleen samat raamit samalle harjoitukselle, mutta silti jokaisen harjoitus on täysin erilainen, uniikki.

Joogashalassa on aina rauhallinen ja mystinen tunnelma.

Harrastuskavereista läheisiksi ystäviksi

Joogaharjoituksen jälkeen jäämme aina teelle ja keskustelemme vapaasti. Siinä sitten pikkuhiljaa olemme oppineet tuntemaan toisiamme perinpohjaisesti myös ihmisinä. Meillä on luonnollisesti paljon samoja kiinnostuksen kohteita ja osittain samanlainen elämäntapa. Olemme aika monesti toistemme peilejä. Autamme, tuemme ja kannustamme toisiamme kasvamaan paremmiksi versioiksi itsestämme. Monet ovat kokeneet tänä lyhyenä aikana valtavia elämänmuutoksia, tehneet suuria siirtoja ja vastaanottaneet isoja oivalluksia.

Koska joogayhteisömme on niin avoin, jaamme yhdessä vaikeitakin asioita. Luotamme toisiimme vilpittömästi ja olemme rehellistä. Olen paljastanut sieluni syvimmät haavat ja jakanut pahimmat häpeäni. On todella vapauttavaa saada puhua elämän haastavista ja aroista asioista rakentavasti ihanien ihmisten kanssa. Heiltä saan ymmärrystä, neuvoja ja hyväksyntää. Heidän edessään voin myös ilakoida ja nauraa -jopa itselleni. Kaikki roolit voi jättää rohkeasti pois ja olla ihan oma aito itsensä. Se riittää -me riitämme. 

Muutamien naisten kanssa olen ystävystynyt niin syvästi, että vietämme perheidemme kesken vapaa-aikaa ja jopa matkustelemme yhdessä. Mikä onkaan hauskempaa kuin ottaa vähän omaa aikaa ja lähteä joogaystävien kanssa yhdessä joogaretriitille. Haaveilemme parhaillaan Intian joogareissusta porukalla.

Teepannussa haudutamme aina joogatuntien jälkeen luomuteetä.

Villa Rosa Porvoon Vanhassa kaupungissa

Yhteisön kasvaessa Villa Valon tilat kävivät ahtaiksi ja keväällä Kaisa muutti joogakoulun entistä ehompiin tiloihin. Uudet tilat löytyvät Porvoon Vanhasta kaupungista Kirkkokadulta. Villa Rosa on todella kaunis ja tunnelmallinen. Uusi joogakotimme on loistavalla sijainnilla. Pidän muuten lasten joogasynttärit nykyään Villa Rosassa. 

Villa Rosa on kiehtova paikka ja tarjolla oleva ohjelma monipuolista.

Monipuolisesti tarjolla joogaopetusta

Koska astangajooga ei ole pelkästään asanaa eli fyysistä harjoittelua, opettaa Kaisa meille kaikkea muutakin. Kaisa on tehnyt valtavan suuren työn yhteisömme eteen. Meillä on säännöllisesti ohjelmassa myös mm. chanttausta, meditaatiota, pranajamaa, kursseja, joogafilosofiaa, teematunteja, intensiivejä, luentoja, vierailevia asiantuntijoita ja miniretriittejä. Ne ovat ihania arjen piristyksiä ja odotettuja special-tilaisuuksia. On aina pirskahtelevaa sukeltaa syvemmälle joogakuplaan ja oppia uutta.

Kaisan lisäksi Villa Rosassa toimii muitakin opettajia ja astangan lisäksi opetetaan mm. Yin-joogaa ja äijäjoogaa. Tarjolla on myös hieronta-ja hemmotteluhoitoja Porvoon Hoitohetkessä sekä myynnissä keramiikkataiteilija ja joogaopettajamme Catharina Forsströmin, CF-Design, käsintehtyjä kauniita joogatuotteita ja-tarvikkeita.

Catharina Forsströmillä on kerrassaan ihanan suloinen keramiikkapaja Villa Rosan kupeessa.

Heinäkuun Astanga-kaupunkiretriitti Porvoossa Villa Rosassa

Viime viikolla 16.-19.7.2020 eli torstaista sunnuntaihin upea astangaopettajamme Heidi Parviainen Intian Ashtanga Yogagurukulasta piti meille Villa Rosassa kaupunkiretriitin. Meillä oli ohjelmassa mm. astangaa, joogafilosofiaa, chanttausta, tekniikkatunteja, keskusteluja, saunomista, herkuttelua ja vapaata olemista. Tutustuin uusiin ihaniin joogeihin ja sain taas uusia ystäviä. Koin vertaistukea, sain osakseni suurta ymmärrystä ja jopa puhdasta pyyteetöntä rakkautta. Joogakäyräni on parhaillaan todella ylhäällä. Tämä kaikki on jotenkin niin mielettömän käsittämätöntä, etten oikein sanoiksi pysty pukemaan -eikä ehkä tarvitsekaan.

Astangaopettaja Heidi Parviainen on Intian vahvistuksemme ja olemme todella kiitollisia hänen laajasta osaamisestaan ja loistavasta opetuksesta.

Lasten joogayhteisö Porvoossa

Enpä silloin kolme vuotta sitten osannut unelmoida näin fantastisesta tilasta, super-ammattitaitoisista opettajista ja sydämellisistä joogakavereista, kun kainosti toiveeni universumille kerroin. On suorastaan ihmeellistä, että jotain tälläistä on ihan oikeasti olemassa. Tämä on mielestämme maailman paras joogayhteisö. Olen todella kiitollinen kaikesta mitä olen täällä osakseni saanut. Minulla on oma paikkani yhteisössämme ja olen nöyrästi ylpeänä osa sitä.

Jos saamme syksyllä aikataulut sopimaan, aloitan lasten joogatunnit 6-9-vuotiaille Villa Rosassa. Haluan olla luomassa lapsille täällä Porvoossa ihanaa omaa pikkuruista joogayhteisöä; hauskaa harrastuspaikkaa, jossa on kivoja kavereita. Paikkaa, jonne voi tulla sellaisena kuin on, eikä ketään kiusata. Haluan olla turvallinen aikuinen, johon voi aina luottaa. Haluan valaa lapsille hyvää itsetuntoa ja auttaa heitä onnistumaan. Haluan antaa eteenpäin sitä kaikkea hyvää, mitä olen itse niin paljon saanut.

Tervetuloa lapset syksyllä joogaseikkailuihini mukaan!

Odotan innolla syksyä ja lasten joogatuntien ohjaamista.

Joogakäyräni sahaa ylös ja alas

Joogassa, kuten koko elämässä, on välillä helpompia jaksoja ja toisinaan kovinkin haastavaa. 

Astangajoogaharjoitukseni on välillä helppoa ja välillä haastavaa.

Joogaharjoitukseni peilaa kulloistakin elämäntilannettani

Olen huomannut, että oma Astangajoogaharjoitukseni sahaa käyrän lailla ylös ja alas riippuen tunteistani ja elämäntilanteestani. On kerrassaan kutkuttavan ihanaa oleskella joogakäyrän huippuhetkissä, siellä missä vinyasa vie soljuvasti. Harjoitukseni on tällöin samaan aikaan kevyttä ja voimakasta, mieleni kirkas ja avoin. Kaikki on niin kovin pirskahtelevaa. Tällaista ihanaa joogan nousukautta koin alkuvuodesta Thaimaassa ja Balilla, missä joogasin taianomaisissa tunnelmissa.

Toisinaan taas kaikki tuntuu tahmealta ja vaikealta. Korona-kevääni oli Suomessa hyvin työntäyteinen ja stressaava, ja se osittain vaikutti negatiivisesti joogaharjoitukseeni. Kuuliaisesti rullasin joogamattoni auki kuutena aamuna viikossa ja aloitin harjoittelun nöyrin mielin. Huomatakseni usein, että joogani ei oikein kulkenut ja monet asanat olivat yllättävän vaikeita. Välillä jopa tuntui, että harjoitukseni oli raskasta kuin suossa rämpiminen. Sydämessäni tiesin, että haastava aika olisi vain väliaikaista, koska vastakohdat kuuluvat elämään. 

Tunteeni ja elämäntilanteeni heijastuvat harjoitukseeni.

Oman harjoituksen kehittyminen

Vaikeuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta, tai ehkäpä juuri siksi, harjoittelen ja harjoittelen. Minulla on harjoituksessani isoja asioita, jotka koetan saada sujumaan. Uuden opettelu ja muutokset tuntuvat aina vaikeilta. Kun saan vielä muutaman ratkaisevan lukon kehossani ja mielessäni murrettua, niin tilanne helpottuu.

Juuri nyt joogakäyräni on ihanassa nousukiidossa ja minusta on taas oikein mukavaa harjoitella. Meillä on täällä Porvoossa todella loistavat puitteet Astangajoogalle. Nautin myös näistä lämpimistä kesäpäivistä, lomasta ja perheestäni.

Joskus oma harjoitus voi olla solmussa kuin sotkuinen lankakerä.

Asanan olemus

Monesti asanoiden kohdalla on niin, että silloin kun vielä niihin ei pääse kunnolla, ne tuntuvat todella raskailta ja hankalilta. Jotta Astangassa pääsee eteenpäin, pitää joskus vähän pakittaa taaksepäin. Pitkän harjoittelun tuloksena sitten jonain päivänä keho avautuu ja saavuttaa asanan oikean olemuksen ja tavallaan sulautuu siihen tullen yhdeksi. Silloin huomaa, miten kevyeltä ja ihanalta asana tuntuukaan. Ymmärrys ja tunne on kokonaisvaltainen.

Harjoitus tekee mestarin.

Odotukset tuovat pettymyksiä

Yritän elämässäni ja joogassa olla asettamatta tavoitteita kovin korkealle, mutta se on minulle vaikeaa. Janoan menestystä, rakastan voittamista ja haluan hallita kaikkea. Ahkeroinnilla ja manifestoinnilla saavutan usein unelmani ja haaveeni. 

Ymmärrän, että minun olisi niin paljon helpompaa vain olla tietoisesti läsnä tässä hetkessä ja nauttia kaikesta hyvästä, mitä elämässäni ja harjoituksessani jo on. Olen hyvin kiitollinen kaikesta, mutta en pysty vielä aidosti riisumaan kaikkia odotuksiani. Kun tavoitteet ja määränpäät on kerran asetettu, niistä luopuminen on vaikeaa.

Pyrin tietoiseen läsnäoloon ja kiitollisuuteen.

Kohti tasapainoa ja takertumattomuutta

Olisi mahtavaa saavuttaa elämässä ja joogassa tasapaino ja olla takertumatta mihinkään, päästää irti. Miten upeaa olisikaan, kun voisi vain asioiden ja harjoituksen antaa olla. Antaa seesteisesti tapahtua sen minkä kulloinkin kuuluu tapahtua ja tarkkailla asioita. Minulla on vielä pitkä matka kuljettavanani. Matkaeväiksi toivon paljon kärsivällisyyttä, lempeyttä ja hyväksyntää itseäni ja harjoitustani kohtaan.

Matkalla kohti tasapainoa ja takertumattomuutta.

Lasten jooga tuo minulle onnistumisia ja iloa

Ohjatessani lasten joogaaa koen onnistumisia ja puhdasta iloa. On ihanan vapauttavaa joogata lasten kanssa rennosti liiemmin suorittamatta mielikuvituksen voimalla. Lapsijoogassa juttu ei ole se, miten puhtaasti asanoiden linjaukset menevät. Ohjatessani lasten joogaa, joogakäyräni on lähes aina huipussaan, ja se jos jokin on palkitsevaa ja ihanaa.

Syksyllä starttaan taas viikottaiset lasten joogatunnit täällä Porvoossa 6-9-vuotiaille lapsille. Nyt kesällä pidän vain yksityistunteja ja lasten joogasynttäreitä. Ihanaa kesää!

Lasten jooga on niin ihanaa!

Korona vahingoittaa monen joogayrittäjän liiketoimintaa

Korona-epidemia on tuonut mukanaan monia rajoitteita ja sääntöjä. Useat joogakoulut ovat olleet kevään suljettuina ja toiminta on hiipunut tai lakannut kokonaan.  

Moni kakku päältä kaunis. Totuus monen joogaopettajan taloudellisesta tilasta tällä hetkellä voi olla karu.

Joogayrittäjät ja raha

Tuntuu ristiriitaiselta kirjoittaa joogasta ja bisneksestä. Jooga on mielestäni pyhää ja pyyteetöntä, kun taas raha niin kovin maallista. Joogan opetus on useimmiten kutsumusammatti, mutta silti siihen liittyy talous. Olen huomannut monille joogaopettajille tämän olevan kiusallinen ja hankala yhtälö. Kannustan kuitenkin aina kollegoitani manifestoimaan itselleen rahaa, koska rahalla voi tehdä paljon hyvää. 

Monet joogaopettajat ovat yrittäjiä laskuttaessaan opetuksestaan asiakkaita tai joogakoulua. Useimmiten yhtiömuotona on toiminimi tai osakeyhtiö. Yrityksen pyörittämisestä tulee kustannuksia ja maksuja. Joogayrittäjien on laskutettava työstään ihan niinkuin kaikkien muidenkin alojen yrittäjien.

Joogayrittäjien on saatava näinä hankalina aikoina päällisiä leivän päälle ihan niinkuin muidenkin yrittäjien.

Joogaopettajien koulutus on kallista

Olen hyvin kiitollinen, kun saan itse oppilaana opetusta Suomen parhaimmilta Astanga-joogaopettajilta. Opettajani ovat kouluttautuneet pääasiassa joogan alkulähteillä Intiassa ja he ovat opiskelleet joogaa vuosikausien ajan. Kouluttautuminen on ollut monesti myös iso taloudellinen panostus. Jotkut opettajat ovat joutuneet rahoittamaan koulutuksensa lainalla.

Oma kokonaisvaltainen lapsijoogan ohjaajakoulutukseni maksoi kokonaisuudessaan noin 1 200,00 euroa. Rahan lisäksi koulutus vei aikaani, joka on myös sijoitus. Saan pitää aika monta lapsijoogatuntia ennen kuin saan edes koulutukseni maksettua. Rohkenen väittää, ettei koulutukseni ole edes kalleimmasta päästä. Lisäksi monet opettajat käyvät lisäkoulutuksia ja osallistuvat erilaisille kursseille ja retriiteille. Minäkin janoan oppia ja haluan kehittyä joogina ja lasten joogan ohjaajana.

Joogaopettajien- ja ohjaajien koulutukset ovat yleensä kalliita.

Joogayrityksen kannattavuusrakenne

Moni ei tiedä kuinka paljon erilaisia maksuja yrittäjille tuleekaan. Niinpä avaan hiukan joogayrittäjien kannattavuusrakennetta esimerkin avulla. Olen laittanut laskelmaan yhden täysipäiväisen joogayrittäjän kuvitteellisen kuukausi-ja vuositason kannattavuuslaskelman.

Laskelmassa joogayrittäjä myy opetuspalveluaan kuukaudessa 3 800,00 euron edestä. Jos yksi joogatunti maksaa asiakkaalle 15,00 euroa, tulee opettajan myydä kuukaudessa noin 254 tuntia. Viikossa laskutettava kpl-määrä olisi noin 64. Jos saliin tulisi kerralla 10-15 oppilasta, tarkoittaisi se noin 4-6 viikkotuntia. Todellisuudessa opettajien on tehtävä paljon enemmän tunteja viikossa päästäkseen oheiseen laskutukseen, koska useimmiten esimerkiksi kesäkuukaudet ovat hiljaisempia ja nämä myynnit tulee jyvittää kokonaislaskelmaan.

Joogaopetuksesta maksetaan arvonlisäveroa kymmenen prosenttia ja joogatarvikkeista 24 prosenttia. Alv:t vähennetään myynnistä, jolloin saadaan liikevaihto.

Normaalioloissa joogaopetus tapahtuu tilassa ja siitä tulee useimmiten kustannuksia. Joogasalin tai shalan vuokra on laskelmassa 750,00 euroa kuukaudessa. Minä maksan Open Yoga Porvoon tilasta vuokraa 30,00 euroa / tunti. Näin ollen laskelman mukaan summa mahdollistaisi 25 opetustuntia kuukaudessa eli vajaa 6 tuntia viikossa. Lapsijoogatunnin pituus on 45 min, mutta aikuisten joogatunnit vaihtelevat yleensä 60-120 min eli joogatunnin pituudesta riippuen oppilaita tulee olla enemmän pidemmillä tunneilla, joista maksetaan enemmän vuokraa tai vastaavasti kertamaksun tulee olla asiakkaalle tällöin suurempi.

Yleensä joogaopetus tapahtuu tilassa, josta maksetaan vuokraa.

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on lakisääteinen päätoimisille yrittäjille. Se on oikeastaan yrittäjän sosiaaliturvavakuutus. Yrittäjä itse päättää maksamansa YEL-vakuutuksen tason. Vakuutus on kallis eikä se ole maksussaan oikeudenmukainen verrattuna palkansaajan vastaaviin kustannuksiin. Laskelmaan olen ottanut minimi YEL-vuosityötulon (13 076 euroa vuonna 2020), joka oikeuttaa ansiosidonnaiseen päivärahaan yrittäjän kuuluessa yrittäjän työttömyyskassaan (SYT). Lisäksi olen varannut laskelmassa rahaa muihin yrityksen vakuutuksiin.

Markkinointi on kallista ja sadan euron markkinointibudjetilla kuukaudessa ei kovinkaan näyttävää markkinointia ole varaa ostaa. Lehtimainokset ovat tyyriitä ja monet joogayritykset markkinoivatkin verkossa ja SoMe:ssa. Markkinointi vie myös aikaa. Tuntuu, että täällä Porvoossa saa markkinoida ihan valtavasti ennen kuin joku uusia asia lähtee myymään.

MaliYogan mainos julkaistiin 6.5.2020 Itäväylän välissä olevassa FC Futuran kausijulkaisuussa.

Vastuuntuntoinen yrittäjä ostaa kirjanpito-ja taloushallintopalvelut ammattilaiselta eli tilintoimistosta. Nämä palvelut kustantavat keskimäärin ilman arvonlisäveroa toiminimiyritykselle noin 80,00 euroa kuukaudessa ja osakeyhtiölle noin 120,00 euroa kuukaudessa pitäen sisällään tilinpäätöksen teon. Kaikesta yrityksen pyörittämiseen liittyvästä byrokratiasta ja verotuksen tekemisestä on siis myös maksettava.

Lisäksi yritykseen voi kohdistua muita muuttuvia ja kiinteitä kuluja. Näitä voivat olla esimerkiksi yrittäjän puhelin-ja internetmaksut, joogatunnin jälkeen tarjottava tee, matkakulut, musiikki, koulutus, yhdistysmaksut ym.

Laskelmassa joogayrittäjän bruttopalkaksi jää 2 000,00 euroa, josta hän luonnollisesti maksaa ansiotuloverot. Verottajan laskurilla 24 000,00 vuosituloista ilman vähennyksiä maksetaan keskimäärin noin 19% veroa. Eli käteen jää noin 1 620,00 euroa kuukaudessa.

Jokainen joogayritys on tietenkin erilainen ja tämä oli vain esimerkkilaskelma. Kustannusrakenne on paljon yksinkertaisempi esimerkiksi silloin, jos joogaopettaja laskuttaa opetuksesta suoraan joogakoulua. Tällöin tuntiveloituksen on oltava riittävä. 

MaliYoga on yritykseni Malifood Oy:n aputoiminimi ja joogaopetus on minulle sivutoimista. Rehellisesti voin sanoa, että lastenjoogan ohjaaminen on minulle taloudellisesti enemmänkin ”harrastus”, koska en ainakaan tällä hetkellä juurikaan tienaa sillä. Mutta kaikkea ei elämässä voi mitata rahalla. Lasten joogatuntien opetus antaa minulle niin paljon ja tekee onnelliseksi. Itse asiassa haaveilen, että kouluttautuisin vielä Yin-jooga-ja meditaatio-opettajaksi. Ilokseni monet aikuiset kyselevät minulta joogatunteja ja olisi mahtavaa voida tarjota heillekin palveluja.

Lasten joogan opettaminen tekee minut onnelliseksi.

Korona kurittaa joogayrittäjiä

Monella joogayrityksellä kuten MaliYogalla on Koronan takia opetus siirtynyt tilapäisesti verkkoon ja osallistujamäärät ovat pienentyneet. Kuitenkin menot juoksevat ja kustannuksia syntyy. Osa joogayrityksistä on jopa joutunut lopettamaan toimintansa kannattamattoma kuten Urban Wells Helsingissä. Tämä on niin surullista, kun ihanat joogasalit joutuvat sulkemaan ovensa lopullisesti.

Jotkut joogakoulut avaavat pikkuhiljaa oviaan, mutta eivät vielä turvaväleistä ja hygieniaohjeistuksista johtuen pysty ottamaan heti täyttä määrää oppilaita saleihin. Niinpä voi mennä vielä pitkän aikaa, ennen kuin myynneissä päästään tavoitteisiin. 

Ashtanga Yoga Porvoon omistajalta ja opettajaltani Kaisa Kantolalta ostin ystäväni kanssa pääsiäisenä yksityistunnin.

Nyt jos koskaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan antaa taloudellista tukea omalle joogaopettajalle ja-koululle. Kannustan osallistumaan verkon välityksellä etäjoogaan esim. Zoom-tunneille. Ne ovat tietenkin erilaisia, mutta ainakin omalla kohdalla ihan toimivia. Monet opettajat myyvät myös yksityistunteja, ja minäkin olen omalta Ashtanga Yoga Porvoon omistajalta ja opettajalta Kaisa Kantolalta ystäväni kanssa pääsiäisenä yksityistunnin ostanut. Se oli todella mahtavaa! Verkko mahdollistaa uusia toimintamuotoja, mutta kyllä silti fyysinen läsnäolo kuuluu joogaan ja tekee opetustyöstä ehyen. Minulla on valtava ikävä omia ihania oppilaitani ja innolla odotan kesää, josko silloin uskallan startata fyysiset joogatunnit lasten kanssa.

Lasten etäjoogatunnit 6-9-vuotiaille toteutan tällä hetkellä Zoomilla. Vielä mahtuu tiistain klo 18.00-18.45 tunnille mukaan. Tervetuloa!

Lasten tietoinen läsnäolo ja etäjoogatunnit

Elämme tällä hetkellä todella erikoisessa koronaviruksen tuomassa ajassa. Monet perheet viettävät nyt osittain pakon sanelemana aikaansa kotona. Nyt jos koskaan kannattaa pysähtyä ja keskittyä tietoiseen läsnäoloon, sillä sen ymmärtäminen voi auttaa voimaan paremmin.

Mitä tietoinen läsnäolo on?

Tietoinen läsnäolo on hetkessä elämistä. Se on sitä, että keskitytään vain tähän hetkeen ja eletään kaikilla aisteilla ja tietoisesti juuri nyt. Unohdetaan tavallaan ajankulu kokonaan. Ei murehdita menneitä tapahtumia, eikä haikailla tulevaisuutta. Ollaan läsnä tässä ja nyt. Tietoisessa läsnäolossa valta ei ole egollamme, vaan olemme kaikista mielen kahleista vapaita.

Tietoinen läsnäolo on hetkessä elämistä.

Aikuisten ja lasten eroavaisuuksia tietoisessa läsnäolossa

Meille aikuisille tietoinen läsnäolo ei ole aina helppoa, koska mielemme on usein täynnä ajatuksia. Valitettavasti kuljemme osan elämänmatkastamme täysin ”autopilotoinnilla” eli teemme asioita automaattisesti liiemmin ajattelematta tai keskittymättä niihin. Emme ole läsnä hetkessä, koska mielemme vaeltaa milloin missäkin.

Toisin kuin lapset, he elävät usein vain ja ainoastaan tätä hetkeä ja nauttivat siitä täysin.

Yksinkertaisimmillaan tietoinen läsnäolo on sitä, että oikeasti olet läsnä lapsen kanssa. Huomioit ja kuuntelet lasta sataprosenttisesti etkä esimerkiksi samaan aikaan räplää älypuhelintasi.

Tietoinen läsnäolo ei ole aina helppoa, koska mielemme on usein täynnä ajatuksia.

Lasten tunteet ja läsnäolo

Hurmaannun kerta toisensa jälkeen lasten aitoudesta. Kuinka rehellisesti he sanovatkaan minulle joogatunnin loppupiirissä mistä tykkäsivät tunnilla eniten. Heidän silmät ja koko olemus loistavat, kun he kertovat mielipiteensä. Lapset ovat kokonaan tunteella mukana hetkessä. Kun lapset onnistuvat asanoissa ja kehun heitä, huomaan, miten he oikein imevät positiivisen palautteen itseensä. Vastaavasti, jos joku asia harmittaa heitä tai lapsia ei huvita tehdä jotain, he sanovat senkin harvinaisen suoraan ja saattavat jättää tekemättä koko liikkeet. 

Lapset ovat usein aitoja ja elävät hetkessä.

Energia ja tietoinen läsnäolo

Lasten joogatunneillani on ollut välillä aikamoista menoa, kun olen tietoisesti halunnut purkaa lasten ylimääräistä energiaa ja paineita. Olemme juosseet, huutaneet ja antaneet kaiken turhan tulla ulos. Kun tällaisen hurjan energisen joogatunnin loppupuolella tulee mindfulness-, meditaatio- ja rentoutusharjoitteiden vuoro, on suoranainen ihme, kuinka nopeasti lapset onnistuvat muuntamaan vireystilansa päinvastaiseen ja elämään sitä täysillä. Mielessäni ajattelen, ihan kuin olisin jollain taikasauvalla pysäyttänyt pienet riehujat ja muuttanut heidät rauhallisuuden perikuviksi. Niin uskomaton, keskittynyt ja nopea muutos on. Ja se perustuu juuri siihen, että lapset elävät hetkessä ja ovat tietoisesti läsnä. He todella nappaavat hetkestä kiinni. Aiemmin olen kertonut ”Viisi vinkkiä lasten keskittymiskyvyn parantamiseen”.

Tuli on energinen elementti.

Meditoimalla ja rentoutusharjoituksilla voi lisätä tietoista läsnäoloa

Olen meditoinut vuosien ajan ja se on todellakin auttanut lisäämään tietoista läsnäoloani. Meille kaikille tekisi todella hyvää meditoida säännöllisesti etenkin tässä ajassa. Me aikuiset tarvitsemme paljon pidemmän ajan meditoidessa kuin lapset, koska meidän on usein haastavampaa päästä rauhalliseen vireystilaan. Aikuisilla kuluu enemmän aikaa saattaa parasympaattinen hermosto levolliseksi. Sama koskee rentoutusharjoituksia. Lapset pystyvät omaksumaan harjoitteen yleensä heti. Meditoinnin ja rentoutusharjoitusten jälkeen olo on usein ihanan seesteinen. On yksinkertaisesti niin hyvä, rauhallinen ja tyytyväinen olla tässä ja nyt.

Meditointi tuo elämään rauhaa ja tasapainoa.

Eckhart Tollen kirjoittama maailmanlaajuinen bestseller tietoisesta läsnäolosta

Tietoisen läsnäolon mestariteoksen ”Läsnäolon voima – Tie henkiseen heräämiseen” on kirjoittanut Eckhart Tolle. Olen lukenut kirjan jo vaikka kuinka monta kertaa ja yhä uudestaan saan siitä uusia oivalluksia. Pojalleni luen valikoiden kirjasta kappaleita ja hän nauttii niistä suunnattomasti. Kirja on todellinen klassikko ja on oiva opas tietoisen läsnäolon kehittämiseen.

Eckhart Tollen mestariteos on ihanaa luettavaa.

Lasten etäjoogaa Zoomilla

Verkkokaupassani on nyt myynnissä neljän kerran etäjoogapakettaja erikoistarjoushintaan 24,00 euroa (sis. Alv 10%) eli yhden kerran hinnaksi tulee 6,00 euroa (sis. Alv 10%). Etäjoogan pidän Zoomin välityksellä. Yhteen ryhmään otan aina maksimissaan kymmenen 6-9-vuotiasta lasta. Joogatunnin kesto on aina puoli tuntia kerrallaan. Aiempaa joogakokemusta ei tarvita. Aiemmin ostettuja joogatunteja voi vaihtaa Zoom-tunteihin niin, että kymppikortin kolme kerran tuntia (yhden arvo 8,00 euroa) vastaa yhtä neljän kerran Zoom-etäjoogapakettia.

Myynnissä on myös yksityisiä 30 min lasten etäjoogatunteja kappalehintaan 29,00 euroa (sis. Alv 10%). Zoomin välityksellä tulen videokuvana teidän kotiinne lasten luokse yhdessä sovittuna ajankohtana.

Joogatunneilla olen aina lapsille läsnä. Tervetuloa mukaan!

Koronaviruksen uhka ja kevään 2020 lasten joogatunnit

EDIT: KAIKKI KEVÄÄN 2020 LASTEN JOOGATUNNIT-JA PALVELUT TOISTAISEKSI PERUTTU KORONAVIRUS-EPIDEMIAN TAKIA!

Kevään odotukseen kuuluu niin hyvää kuin huonoa. Ihanat lasten joogatunnit jatkuvat taas Porvoossa ja samaan aikaan koronaviruksen uhka leijuu Uudellamaalla.

Olen imenyt itseeni valoa ja aurinkoenergiaa.

Kaakkois-Aasian aurinkoenergialla ladattuna

Olen viettänyt talven kylmimmät kuukaudet täällä Thaimaassa ja Balilla hankkien muun muassa uusia oppeja ja joogakokemuksia omaan harjoitukseeni. Olen latautunut positiivisella aurinkoenergialla ja odotan innolla, että pääsen jakamaan sitä muille. Minulla on ollut kova ikävä ihania oppilaitani. Onneksi parin viikon kuluttua palaan maailmalta takaisin rakkaaseen Porvooseen.

Näissä maisemissa olen ikävöinyt ihania pikkujoogejani ja suunnitellut kivoja tunteja.

Lasten joogaa 6-9-vuotiaille Open Yoga Porvoossa tiistaisin klo 18.00-18.45

Olen ideoinut uusia teemoja ja etukäteen valmistellut hauskoja lasten joogatunteja. Tiistaina 31.3.2020 aloitamme viikottaiset lasten joogatunnit 6-9-vuotiaille. Tunnit pidetään kevään ajan aina tiistaisin klo 18.00-18.45 Open Yoga Porvoossa (os.Asentajantie 8, 06150 Porvooo). Aiempaa joogakokemusta ei tarvita ja mukaan voi tulla myöhemminkin keväällä, mikäli tilaa riittää. Ilmoittautuminen tapahtuu kätevimmin laittamalla minulle suoraan sähköpostia malina@maliyoga.fi tai WhatsApp-viestillä p.+358 41 523 0593. Aikuisille on tarjolla maksutta luomuteetä lasten joogatuntien aikana.

Lasten joogan hinnasto

Kertamaksu 10,00 € (sis. Alv 10%)

5-kerran kortti 45,00 € (sis. Alv 10%) voimassa 31.5.2020 asti.

10-kerran kortti 80,00 (sis. Alv 10%) voimassa 30.9.2020 asti.

Vanhojen oppilaiden loppuvuoden 2019 aikana jo ostetut kymppikortit ovat sovitusti voimassa vielä 31.5.2020 asti. Tarkempaa tietoa maksuista löytynee Lasten joogatunnit ja-päivät sivulta.

Koronavirus huolettaa maailmalla ja kotimaassa

Täällä Kaakkois-Aasiassa koronavirukseen suhtaudutaan erittäin vakavasti. Lentokentillä saapuvilta matkustajilta on mitattu ruumiinlämpö myös kansallisilla lennoilla. Käsidesiä on tarjolla joka paikassa. Monet ihmiset kulkevat julkisissa paikoissa hengityssuojat kasvoillaan ja käsineet käsissään. Bangkokin Astanga-joogakoulu on ollut suljettuna jo tovin. Olen oleskellut Bangkokia lukuunottamatta täällä paikoissa, joissa ei ainakaan vielä ole todettu julkisuudessa koronavirustartuntoja.

Koronaviruksen uhka maailmalla pistää hiljaiseksi. Onneksi maailmassa on niin paljon kaunista ajateltavaa.

Ohjeet ja suositukset koronaviruksen varalta kevään lasten joogatunneilleni

Laadin kevään lasten joogatunneilleni joitain lisäohjeita, joita toivon yhdessä noudatettavan:

  1. Ethän tuo flunssaista lasta joogatunnille. 
  2. Ennen joogatuntia pese lapsen kädet kunnolla Open Yoga Porvoon WC:ssä. Hiero lapsen käsiin kunnolla saippuaa ja huuhdo runsaalla vedellä. Laskekaa yhdessä ainakin kahteenkymmeneen käsien pesun aikana. Kuivatkaa kädet huolella.
  3. Kerro lapselle, ettei hän koskettele silmiä, suuta tai nenää joogatunnin aikana.
  4. Kerro lapselle, ettei hän koske muihin lapsiin tai heidän mattoihin. Oma matto on oma alue.
  5. Anna lapselle tunnille mukaan kertakäyttöinen nenäliina tai talouspaperin pala. Ohjeista hänet tarvittaessa aivastamaan tai yskimään siihen tai omaan hihaan.
  6. Jos teillä on oma jooga-tai jumppamatto tai retkeilymakuualusta, ottakaa mukaan. En suosittele toistaiseksi joogasalin lainamattojen käyttöä. Jos omaa mattoa ei löydy, ystävällisesti pyydän, että aikuinen puhdistaisi oman lapsen lainamaton kunnolla ennen tunnin alkua ja sen jälkeen. Joogasalista löytyy puhdistamiseen tarkoitettu suihkepullo ja kertakäyttöpaperia. Myös joogamaton päälle levitettävän pyyhkeen voi levittää lainamaton päälle. Huomioithan, ettei pyyhe saa liukua eli sen on oltava turvallinen lapsen liikkuessa sen päällä.

Koska näihin varotoimenpiteisiin kuluu ylimääräistä aikaa, pyydän teitä ystävällisesti saapumaan joogatunnille hyvissä ajoin. Avaan ovet aina viimeistään 15 minuuttia ennen tunnin alkua ja laitan ne kiinni 15 minuuttia tunnin jälkeen.

Toistaiseksi emme tee joogatunneilla yhteisiä asanoita esimerkiksi pidä toisiamme kädestä kiinni. Seuraan Porvoon kaupungin ja valtion viranomaisten antamia ohjeita ja toimin niiden mukaisesti. THL:n ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löytyy täältä. Jos tilanne äityy pahaksi pandemiaksi, ilmoitan heti mahdollisista tuntien peruutuksista tai muista varotoimenpiteistä. Kannattaa lukea vinkit, miten lapsen kanssa kannattaa keskustella koronaviruksesta.

Joogaamalla vahvistaa omaa kehoa luonnollisella tavalla.

Sydämellisesti tervetuloa lapset kanssani joogaamaan! Jooga vahvistaa kehoa ja kasvattaa vastustuskykyä ikäviä tauteja kohtaan. Rentoutusharjoitukset ja meditoiminen lisäävät mielenhallintaa ja tekevät onnellisen hyvän olon.

Sydämellisesti tervetuloa 6-9-vuotiaat lapset kanssani joogaamaan! <3

Taianomaisia joogakokemuksia Balilla

Vietän perheeni kanssa aina talven kylmimmät kuukaudet Kaakkois-Aasian lämmössä. Nyt olemme Balilla ja olen saanut täällä aivan uskomattoman hienoja joogakokemuksia.

Positiivinen ensivaikutelma Balista

Ennen matkaamme olin kuullut ja lukenut niin paljon negatiivista Balista, että epäröin loppumetreille asti, kannattaako tänne suunnata ollenkaan. Avoimin mielin päätin kuitenkin lähteä. Ensivaikutelmani Balista oli todella positiivinen, tuntui jotenkin kuin olisin saapunut henkiseen kotiini. Bali tuntuu niin kovin taianomaiselta ja kiehtovalta. Allekirjoitan täysin yleisessä tiedossa olevat Balin epäkohdat, heikkoudet ja haasteet, mutta keskityn nyt tässä artikkelissa katsomaan asioita positiivisesti lähinnä joogan näkökulmasta.

Uluwatu lumosi minut heti kauneudellaan.

Itsenäistä harjoittelua

Ensimmäisen vajaan viikon vietimme Uluwatussa, joka oli mielestäni kiva paikka. Loistokkaan hotellihuoneemme lattialle avasin joogamattoni aamuisin itsenäistä harjoittelua varten- ja se kannatti. Jo ensimmäinen aamu, alkumantra ja asana vahvistivat tätä mielettömän syvää yhteyttä. Takanani oli lähes 18 tunnin mittainen raskas matkustuspäivä ja lyhyet yöunet, mutta ne eivät tuntuneet kehossani lainkaan rasituksena. Jo ihka ensimmäisestä sisäänhengityksestä alkaen astangajooga tuntui niin kovin helpolta ja oikealta täällä.

Joogaa hotellihuoneessamme Uluwatussa.

Erilaista astangajoogaa Seminyakissa 

Vietimme kolme yötä Seminyakissa ja sieltä löysin Yoga 108 Bali -joogastudion. Yleensä joogaan vain astangajooga-kouluissa pääasiallisesti mysoretunneilla, mutta nyt tein poikkeuksen. Osallistuin eräänä tiistaiaamuna klo 7:45 vedetylle Ashtanga Yoga-tunnille. Joogatunti maksoi 120 000 IDR eli noin 8,00 euroa. Opettajana toimi israelilainen Sagi Jessie Dekon. Hän on asunut 16 vuotta Balilla. Tunnilla oli kaiken tasoisia oppilaita, jopa vasta-alkajia ja niinpä etenimme ohjatusti, hitaasti ja helpotetusti. Harjoitus oli tyystin erilainen mitä yleensä teen. Sain hyviä korjauksia ja olin kiitollinen niistä. 

Joogastudion alakerrassa on ihana luomupainotteinen kahvila. Jäin siihen joogatunnin jälkeen aamupalalle. Iloiseksi yllätyksekseni Sagi tuli aamuteelle kanssani samaan pöytään. Oli todella mukavaa jutella ja tutustua. Kerroin hänelle muun muassa lasten jooga-opetuksestani Porvoossa. Hän sanoi kerran kokeilleensa lasten joogan opettamista. Pieni poika oli tullut Sagin vetämälle tunnille, ottanut joogamaton kosteuttamiseen tarkoitetun vesisuihkepullon ja suihkuttanut vettä suoraan Sagia kasvoihin. Silloin hän oli todennut, että lasten joogan ohjaaminen ei ole lainkaan hänen juttunsa. Nauraen sanoin, että hänen olisi pitänyt ottaa itse vesisuihkepullo ja alkaa pojan ja muiden lasten kanssa vesihippaa. Se vasta hauskaa olisikin ollut -ja samalla loistava alkulämmittely. Lasten joogassa voi tosiaan tulla vaikka mitä yllätyksiä vastaan ja opettajalta vaaditaan hyvää tilannetajua ja kärsivällisyyttä.

Upeita patsaita ja temppeleitä löytyy Balilta valtavasti.

Ubud – joogan ja henkisyyden keskittymä

Ubud sijaitsee Balilla sisämaassa, noin reilun parin tunnin ajomatkan päässä Densaparin kansainväliseltä lentokentältä Ngurah railta. Tuo ajomatkan kesto on tosiaan arvio, välillä tällä saarella on meinaan aikamoiset liikenneruuhkat ja silloin aikaa kuluu paljon ennakoitua enemmän. Liikkumiseen suosittelen muuten mittaritaksia tai Grabia, paikallistaksit veloittavat poskettoman paljon. Vehreä Ubud on todellinen joogan keskittymä, sieltä löytyy valtavasti joogakouluja, retriittejä ja opettajakoulutusta. 

Kaunis auringonlasku Balilla.

Iain Grysak ja Ashtanga-joogakoulu Spacious Yoga

Minulle oli ennalta suositeltu kanadalaista ashtangajooga-opettaja Iain Grysakia ja hänen joogakoulua Spacious Yogaa. Myös Sagi tunsi hänet ja suositteli lämpimästi. Osallistuin puolentoista viikon ajan yhteensä kahdeksalle aamutunnille. Maksu niistä oli 1 300 000 IDR eli noin 90,00 euroa. Aloitusaikani aamun mysoretunneille oli klo 8:00, mikä sopi loistavasti aikatauluuni. Ehdin aamuisin ennen harjoitustani meditoimaan yksin ja kävelemään upealta Meruhdan Boutique hotellilta noin kymmenen minuutin matkan shalalle. Kahtena perjantaina oli ohjattu Led-tunti ja se alkoi aina klo 6:20.

Oli ihanaa joogata Iainin koulussa. Sain myös häneltä hyviä korjauksia ja vinkkejä harjoitukseeni. Joogashalan energia oli todella voimakas. Shala oli ihan täynnä oppilaita ja joogamatot vieri vieressä. Monena aamuna tein harjoitukseni ihan täysiä hiestä läpimärkänä. Ympärilläni oli yksinkertaisesti niin valtavasti energiaa ja tartuin siihen helposti mukaan. Näen nyt hyvin selkeästi tämän hetkisen oman harjoitukseni heikkoudet ja vahvuudet.

Aamulla joogasin tässä ravintolasalissa, kun kaikki kaislamatot ja huonekalut oli poistettu.

Vegaaninen raakaruokapainotteinen luomukahvila-ravintolaThe Seeds of Life

Joogaharjoituksen jälkeen jäin aina aamupalalle shalan alakerrassa olevaan ihanaan The Seeds of Life-kahvila-ravintolaan. Joogaopetuksen päätyttyä muuten shalaan viedään kaislamattoja, pöytiä, tyynyjä ja tuoleja. Siitä tulee laajennettu kahvila-ravintolan yläkerran sali -aika kätevä järjestely. The Seeds of Life on vegaaninen ja raakaruokapainotteinen. Sieltä saa muun muassa ihania tuorepuristettuja terveysmehuja, suussasulavia raakakakkuja ja vaikka mitä muita herkkuja. Monena päivänä söin kaikki päivän ateriat The Seeds of Lifessa. Vointini on ollut erinomainen ja suorastaan tunnen, kuinka hyvää puhdas raaka vegaaniravinto tekeekään elimistölleni.

The Seeds of Life-kahvila-ravintola on aivan mieletön.

Joogaa apinoiden kanssa

Koin ehkäpä elämäni eksoottisimman joogakokemuksen yrittäessäni opettaa apinoille joogaa. Vierailin Ubudin Monkey Forestissa, joka on noin tuhannen apinan asuttama laaja ja vehreä temppelialue. Ihanat pienet Macaca fascicularis-apinat liikkuvat sulavasti ihmisten keskuudessa ja niiden puuhia on hauska tarkkailla. Koetin muutamaan otteeseen näyttää apinoille helppoja jooga-asanoita. Apinat katselivat minua ihmetellen, mutta eivät olleet lainkaan halukkaita matkimaan eli apinoimaan perässä liikkeitäni. 

Apinoita ei paljoa kiinnosta tekemäni puu-asana.

Maagiset meditaatiokokemukset

Meditaatiokokemukseni ovat olleet täällä Balilla myös hyvin maagisia. Meditoiminen on ollut hyvin helppoa, kutsuvaa ja kaunista. Olen meditoinut täällä paljon ulkona ja se on ollut virkistävää. Hyttyset eivät ole kiusanneet ja luonnon äänet ovat säestäneet rauhaani. Ulkona olen myös chanttaillut mantroja.

Balilla meditoiminen on luonnollista ja yleistä.

Kehon ja mielen hemmotteluhoidot

Balilla hintataso on edullinen ja esimerkiksi ihanat hemmotteluhoidot ovat todella halpoja. Olen käynyt monta kertaa balilaisessa hieronnassa ”Balinese Massage”, joka on ollut joka kerta todellinen elämys. Tunnin kestoinen kokovartalohieronta maksaa keskimäärin 90 000 IDR eli noin 6,00 euroa. Hoidot palauttivat ja tasapainottivat kehoani osittain rankankin fyysisen joogaharjoittelun jälkeen. Täällä olen kävellyt paljon ja hemmottelevat jalkahoidot hierontoineen ovat myös olleet arjen luksusta.

Ubudin kirjakaupasta löysin Robin Sharman kirjoittaman ”The Monk Who Sold His Ferrari”-kirjan. Olen jo pitkään halunnut lukea sen, ja nyt se suorastaan tulla tupsahti eteeni. Kirja on loistavaa mielen ravintoa ja hemmottelua. Kirjassa kehoitetaan muuten joogaamaan, meditoimaan ja chanttaamaan mantroja.

Kaunis lukuympäristö loistavalle kirjalle. Suosittelen!

Lasten joogaan uusia ideoita

Koska olen päässyt täällä kauniissa ympäristössä todelliseen kokonaisvaltaiseen rauhaan ja tasapainoon, olen saanut valtavasti uusia ideoita liittyen niin päätyöhöni, uusiin työkuvioihini kuin lasten joogan opettamiseen. Lanseeraan keväällä kokonaan uuden lasten jooga-palvelun ja lupaan kertoa siitä pian lisää. 

Uutta kivaa luvassa lapsille!