Helppo meditaatioharjoitus lapsille ja aikuisille

Joulun aikana itse kullekin tekee hyvää hetkeksi rauhoittua ja tehdä helppo meditaatioharjoitus, joka sopii niin lapsille kuin aikuisille. Olen aiemmin kertonut vinkkejä siihen, miten lapset saa meditoimaan.

Jouluna on ihanaa rauhoittua ja meditoida.

Lapsijoogassa on nyt pieni joululoma

Viime viikolla pidin tämän vuoden viimeiset lapsijoogatunnit ja annoin jokaiselle pikkuoppilaalleni pienet joulupussit. Pyysin heitä avaamaan pussit vasta jouluaattona. Se tuntui joillekin lapsille vaikealta. Kannustin heitä ottamaan haasteen vastaan. Jännityksellä odotan ensi vuotta, kun saan kuulla olivatko he kärsivällisiä.

Joogaoppilaani saivat jo perinteeksi muodostuneet joulupussit minulta.

Sain ihania lahjoja ja kortteja oppilailtani, kaunis kiitos vielä kerran kaikille muistaneille. Täällä ne koristavat jouluista kotiani ja tuovat ihanaa tunnelmaa. Olen nyt hyvillä mielin ansaitulla joululomalla. Lasten joogatunnit jatkuvat ensi vuoden puolella loppiaisen jälkeen torstaina 13.1.2022.

Joululoma lapsijoogasta kestää 13.1.22 saakka.

Vuosi 2021 on ollut haasteellinen ja samalla upea

Kulunut vuosi 2021 on ollut lapsijoogan osalta haasteellinen ja samalla todella upea. Koronapandemiasta huolimatta lasten viikkotunnit ovat saaneet jatkua välillä hyvinkin tiukoista rajoituksista huolimatta. Lapsilla on ollut paljon poissaoloja, kun he ovat joutuneet jäämään pois joogasta vähäistenkin flunssaoireiden takia tai altistuneet esim. koulussa Koronalle.

Jooga Porvoossa joogaan 7-12-vuotiaiden lasten kanssa tammikuussa taas torstaisin klo 16:00-17:00.

Syksyllä olen laajentanut MaliYogan palvelutarjontaa ja aloittanut Satu-lapsi-hieronnat Jooga Porvoon hoitohuoneella. Vielä muuten ehtii ostamaan pukin konttiin lahjakortin. 

Porvoon kaupungin myöntämällä Ideatonnilla olen tarjonnut loppuvuoden 2021 aikana lapsijoogaa Porvoon koululaisille ja eskarilaisille. Se oli kerrassaan upea kokemus.

MaliYogan Malina joulutunnelmissa.

Mediaatioharjoitus on kirjasta ”Munkki joka myi Ferrarinsa”

Pari vuotta sitten kävin Balilla ja koin siellä taianomaisista joogakokemuksia. Ubudin kirjakaupasta löysin silloin Robin Sharman kirjoittaman ”The Monk Who Sold His Ferrari”-kirjan. Olin jo pitkään halunnut lukea sen. Kirja on loistavaa mielen ravintoa ja hemmottelua. Kirjassa kehoitetaan muuten joogaamaan, meditoimaan ja chanttaamaan mantroja.

Robin Sharma on kirjoittanut loistavan kirjan ”Munkki joka myi Ferrarinsa.”

Olen tehnyt kirjassa esitettyä Ruusun sydän meditaatiota säännöllisesti. Nyt hain sattumoisin kirjastosta kirjan suomenkielisen version lainaan. Siellä ihana harjoitus tuli taas vastaani ja sain idean nostaa sen tähän kaikille tehtäväksi.

Joulusyreenin tuoksu hurmaa.

Helppo Ruusun sydän meditaatioharjoitus lapsille ja aikuisille

”Munkki joka myi Ferrarinsa”-kirjassa kerrotaan, että tämä harjoitus on yli neljätuhatta vuotta vanha. Tarvitset siihen tuoreen ruusun ja rauhallisen paikan. Istu selkä suorassa ja katso ruusua, suoraan keskustaan eli sen sydämeen. Havainnoi ruusun ulkonäköä, tuoksua ja energiaa. Ajattele ja katso koko ajan ruusua suoraan sen sydämeen. Jos ajatuksesi harhailevat, pyri palauttamaan ne takaisin ruusuun. Ihaile ruusua viiden minuutin ajan, lapsille riittää minuutti. Meditaatioharjoitus tulisi toistaa päivittäin. Aikaa voit pikkuhiljaa lisätä niin, että lopulta katsot kerralla parikymmentä minuuttia ruusua. Lapsille sopii mielestäni tavoitteeksi 1-5 min vähän lapsen iästä ja luonteesta riippuen. Tämän harjoituksen jälkeen oloni on aina niin hyvä ja rauhallinen.

Rakastan meditaatioharjoituksia.

Sovellettu Joulukukka meditaatioharjoitus

Ruusun sydän mediaatioharjoituksen voi mielestäni näin joulun aikaan soveltaa helposti Joulukukka meditaatioharjoitukseksi. Monet ovat saaneet lahjaksi tai ostaneet itselleen upeita joulukukkia. Minunkin kotona on tällä hetkellä varsinainen joulukukkaloisto. Voit siis valita minkä vain joulukukan ja katsoa sen sydämeen hetken ajan. Näin saat ihanan hiljaisen rauhan hetken mahdollisen joulukiireen keskelle.

Joulukukka meditaatioharjoitus toimii hyvin myös joulutähdellä.

Suosittelen myös lämpimästi joulunajan kiitollisuus harjoituksen tekemistä. Parhaillaan olen erittäin kiitollinen siitä, että joulua viettää kanssamme kahdeksan kuukautta vanha suloinen Coco joogakoiranpentuni. Tämä on Cocon ensimmäinen joulu. Se on jo tottunut aamuiseen astangajoogaharjoitukseeni ja tykkää myös kovasti siitä kun meditoin.

Cocon 8 kk ensimmäinen joulu.

Ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!

Ideatonnilla lapsijoogaa Porvoon koululaisille

Porvoon kaupungin myöntämällä Ideatonnilla olen tarjonnut loppuvuoden 2021 aikana lapsijoogaa Porvoon koululaisille ja eskarilaisille.

Mikä on Porvoon Ideatonni?

Ideatonni on Porvoon kaupungin hanke, jossa toteutetaan yhteistä hyvää porvoolaisille. Kuka tahansa saattoi syksyllä 2021 ehdottaa toivetta tai tapahtumaa, jonka rahoitukseen Porvoon kaupunki osallistuu maksimissaan tuhannella eurolla. Ideatonnilla on kolme kriteeriä:

  1. Ideatonni on käytettävä paikallisesti eli porvoolaista toimijaa käyttäen.
  2. Ideatonnin päätavoite on tehdä yhteistä hyvää.
  3. Idean maksimiarvo on tuhat euroa ja idea on toteutettava vuoden 2021 aikana.
Ideatonni on Porvoon kaupungin hanke, jossa toteutetaan yhteistä hyvää porvoolaisille,

Ideatonnin hanke Nro 10. Lapsijoogaa Porvoon koululaisille

Porvoon kaupunki sai määräaikaan mennessä 50 hakemusta, joista myönnettiin rahoitusta 28:lle. ”Nro 10. Lapsijoogaa Porvoon koululaisille” on minun toteuttamani hanke. Sen tarkoituksena on tuoda joogan iloa porvoolaisille 6-12-vuotiaille lapsille. Hanke on toteutunut marras-joulukuussa 2021.

Koululuokat muuttuivat hetkeksi hankkeen kautta joogasaleiksi.

Ideatonnin hankkeeni käytännön järjestelyt ja aikataulut

Otin yhteyttä valitsemiini kouluihin ja sovin rehtoreiden kanssa käytännön järjestelyistä. Koulut saivat itse valita halusivatko tarjota oppilaille 30 min. vai 45 min. mittaisen lapsijoogatunnin. 

Yhdessä sovimme ajankohdat. Sopivien aikojen löytyminen oli hiukan haastavaa, kun oma kalenterini on todella täynnä päätyöni Malifood Oy:n takia. Yhteen haluamaani opinahjoon en päässyt ollenkaan, koska sieltä sanottiin, ettei oteta nyt mitään ylimääräistä loppuvuodelle 2021. Ehdottivat lapsijoogaa tammikuulle, mutta hanke päättyy kuluvan vuoden lopussa eli se ei enää onnistunut.

Kouluilta löytyi jonkin verran jooga-tai jumppamattoja, mutta niitä ei usein ollut tarpeeksi. Niinpä kannoin mukanani kahta isoa kassillista joogamattoja. Varsinkin Porvoon keskustassa jouduin kantamaan painavia mattoja pitkiäkin matkoja, kun parkkipaikkaa ei läheltä löytynyt.

Joogamattoja olen kantanut pitkin Porvoota.

Lapsijoogaa koulupäiviin Ideatonnilla

Avoimin mielin kohtasin aina uuden koulun ja luokan. Jokaikinen luokka ja kerta olivat ihan erilaiset, vaikka vedinkin joogaa aina samalla teemalla, kaavalla ja samoilla liikkeillä. 

Lapset olivat usein alussa hiukan jännittyneitä ja hyvin innokkaita. Varsinkin pienemmät oppilaat tykkäsivät yleensä todella paljon. Yhdet kuudesluokkalaiset sanoivat, että kyllä jooga aina matikan tunnin voittaa. Tutustuin kerrassaan ihaniin lapsiin ja opettajiin.

Tapasin ihania innostuneita lapsia.

Tein Ideatonnilla henkilökohtaisen ennätykseni lapsijoogan ohjaamisessa

Eräs marraskuun torstaipäivä jäi ikuisesti mieleeni. Tein silloin kaikkien aikojen henkilökohtaisen ennätykseni lapsijoogan ohjaamisessa. Yhden päivän aikana vedin yhteensä kuusi 45 min. mittaista lapsijoogatuntia. Voin rehellisesti sanoa, että olin suorituksen jälkeen ihan poikki enkä hevillä enää vastaavaan aio tulevaisuudessa suostua. Lasten joogan ohjaaminen on kuitenkin hyvin intensiivistä ja energiaa kuluttavaa työtä, jossa määrä ei korvaa laatua. Tämä opetti minulle myös omat rajani.

Lapsijoogan ohjaaminen on ihanaa, mutta myös kovaa työtä.

Palaute oli pääosin Ideatonnin hankkeesta positiivista

Kysyin jokaisen ohjaamani joogatunnin jälkeen jokaiselta osallistuneelta lapselta ja opettajalta palautteen. Pääosin saamani palaute tunnista oli todella positiivista. Lapset tykkäsivät paljon, heillä oli usein tunnin jälkeen rauhallinen ja hyvä olo. Jokainen sai myös kertoa suosikkiliikkeen, asanan, harjoituksen tai eläimen. Kirjo oli laaja, lapset pitivät todella eri asioista. Itseäni yllätti, että niin moni mainitsi lemppariksi meditaatioharjoitteen tai loppurentoutuksen.

”Malinan ohjaama lapsijooga oli 1.-6.-luokan oppilaille kokonaisuudessaan mieluisa kokemus. Joogaa ohjasi teema ”Retki maatilalle” ja mielikuvien kautta oppilaiden oli helppo liittyä erilaisiin liikkeisiin. Oppilaista välittyi innostuneisuus ja keskittyneisyys yhteisen tekemisen äärellä. Mieluisimpia liikkeitä on tehty myöhemmin myös luokassa oppilaiden toiveesta.”

Maria Karikoski, Steinerkoulun luokanopettaja
Lapset tykkäsivät pääosin lapsijoogasta.

Maksuton lapsijoogatunti 12.12.21 klo 15:30-16:15 Jooga Porvoossa 6-12-vuotiaille

Ideatonnilla Lapsijoogaa Porvoon koululaisille ja eskarilaisille hanke huipentuu maksuttomaan lapsijoogatuntiin sunnuntaina 12.12.2021 klo 15:30-16:15. Olen vuokrannut silloin Jooga Porvoosta (os. Rauhankatu 33, 06100 Porvoo) ison joogasalin, josta löytyy joogamatot. Tilaisuuteen ovat tervetulleet kaikki 6-12-vuotiaat lapset kokeilemaan maksutta joogaa. Tunti on tarkoitettu ensisijaisesti heille, kenen koulussa en ehtinyt vierailemaan. Teemana on sama, minkä pidin kaikissa ohjaamissani ryhmissä eli ”Retki maatilalle”. Tunnin aluksi kerron lapsille, mitä lapsijooga on. Aiempaa joogakokemusta ei siis tarvita. Tapahtumaan mahtuu mukaan 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen tapahtuu laittamalla sähköpostia malina@maliyoga.fi tai WhatsApp-viestiä/tekstaria p. 041-523 0593 Malina. Vanhemmille on tarjolla tilaisuuden ajan luomuteetä. Lapsia ei ole vakuutettu järjestäjän puolesta eli jokaisella osallistujalla tulee olla oma voimassa oleva vakuutus.

Maksuton ”Retki maatilalle” lapsijoogatunti pidetään su 12.12.21 klo 15:30 Jooga Porvoossa 6-12-vuotiaille.

Lapsijoogaryhmiini mahtuu vielä mukaan

Eräs kymmenen vuotias poika sanoi: ”Minulla ei ollut mitään hajua, mitä lapsijooga on. Mutta tämä oli todella kivaa. Tykkäsin eniten ampiaismeditaatiosta ja loppurentoutuksesta. Voisin alkaa harrastamaan tätä.”

Ilokseni kerron, että kaikkiin viikottaisiin lapsijoogaryhmiini mahtuu vielä mukaan. Kertamaksulla voi tulla kokeilemaan, jos ei halua heti sitoutua.

6-9-vuotiaat

Tiistaisin klo 17.00-17.45 Open Yoga Porvoo / Linnunlaulu (Tarmola os. Asentajantie 8)

Torstaisin klo 17.30-18.15 Ida-Maria B&B Juhlatila (Vanha kaupunki os. Jokikatu 49)

10-13-vuotiaat

Torstaisin klo 16.00-16.45 Jooga Porvoo (Keskusta os. Rauhankatu 33)

Kaikkiin lapsijoogaryhmiini mahtuu vielä uusia mukaan.

Sydämellisesti tervetuloa ja kiitos vielä kerran mahtavasta Ideatonnilla lapsijoogaa Porvoon koululaisille-hankkeesta kaikille osallistujille ja mahdollistajille! Toistasataa porvoolaista lasta pääsi kokemaan tämän hankkeen kautta lapsijoogan ilon.

P.S. Pukinkonttiin ehtii vielä sujauttaa vaikka lahjakortin lapsijoogaan, lasten joogasynttäreille tai Satu-lapsi-hierontaan. Tänä jouluna kannattaa suosia meitä paikallisia pieniä yrittäjiä.

Lasten joogasynttärit Porvoossa

Lasten synttärit ovat aina vuoden kohokohta ja niihin halutaan usein panostaa. Jos etsitte rauhallista ja intensiivistä tekemistä lapsenne synttäreille, niin silloin kannattaa ehdottomasti kokeilla MaliYogan Lasten joogasynttäreitä.

Lasten joogasynttärit ovat ihanan rauhalliset.

Kokemusta Lasten liikunnallisten synttäreiden vetämisestä

Minulla on ollut viisi kahvila-ravintolaa ja yksi niistä oli Cafe Tikru, joka sijaitsi Vantaalla Tikkurilan TiikeriAreenalla. Kahvilani tarjosi Lasten liikunnallisia synttäreitä, joissa mm. pelattiin sählyä, temppuiltiin voimistelusalissa ja herkuteltiin. Synttärit olivat todella onnistunut konsepti ja meillä oli usein viidet Lasten liikunnalliset synttärit viikossa. Synttäreiden ohjaajana toimin aina minä tai joku kahvilani työntekijöistä. Niinpä minulle on kertynyt useiden vuosien ajalta paljon kokemusta lasten synttäreiden vetämisestä ja ohjaamisesta.

Lapset rakastavat temppuilua ja jooga-asentoja.

Ida-Maria B&B Juhlatila on tunnelmallinen juhlapaikka Porvoon Vanhassa kaupungissa

Nykyään tarjoan Lasten joogasynttäreitä. Juhlapaikkana toimii tunnelmallinen Ida-Maria B&B Juhlatila Porvoon Vanhassa kaupungissa osoitteessa Jokikatu 49. Siellä muuten joogaan aina torstaisin 6-9-vuotiaiden lasten kanssa klo 17.30-18.15. Juhlatila on todella uniikki, kaunis ja tunnelmallinen tila, joka sopii täydellisesti lasten rauhallisten joogasynttäreiden pitopaikaksi. Olemme lasten kanssa isossa salissa ja halutessaan vanhemmat voivat vaikka nauttia teetä viereisessä pienessä huoneessa.

Ida-Maria B&B Juhlatila on täydellinen lasten joogasynttäreiden pitopaikka.

Pienet lasten synttärijuhlat

Ala-asteikäinen poikani on järjestänyt Porvoossa jo monet kaverisynttärit. Hän on juhlinut ystäviensä kanssa merkkipäiviään muun muassa kiipeilykeskuksessa, liikuntapaikassa ja elokuvateatterissa. Monesti juhliin on kutsuttu koko luokka tai oma eskariryhmä. Meno on ollut villiä, kun lapsilauma on juhlahumussa päästellyt kaikki energiat ja riehunut sokerihumalassa.

Pitämäni Lasten joogasynttärit ovat täysin päinvastainen konsepti. Osallistujamäärä on rajattu kuuteen lapseen (sis. synttärisankari), koska silloin mahdumme kaikki hyvin Juhlatilaan. Pienen lapsimäärän kanssa pystyn olemaan aidosti läsnä jokaiselle lapselle ja he saavat minulta huomiota. Tunnelma on näillä synttäreillä usein ihanan rauhallinen, intensiivinen, iloinen ja hauska.

Lasten joogasynttäreillä huomioin jokaisen lapsen yksilöllisesti.

Lapsijoogaan saa valita itse teeman ja joogasynttäreille ajankohdan

Synttärit alkavat ohjatulla teeman mukaisella joogatunnilla. Lapsi saa itse valita vedetyn lapsijoogan teeman. Teemana on Kuninkaalliset, Merirosvot ja Eläimet. Tietenkin myös omia toivomuksia teeman ja aiheiden mukaan saa esittää, pyrin ne parhaani mukaan huomioimaan. Jos on vaikeuksia valita teemaa, voin suositella kohderyhmän mukaan.

Synttäreiden ajankohdan saa myös toivoa. Katson MaliYogan ja Ida-Maria B&B Juhlatilan varauskalentereista miten toivottu ajankohta onnistuu. Kannattaa laittaa useampi aikaehdotus kerralla.

Lasten joogasynttäreiden teemaksi voi valita Eläimet.

Terveellistä synttäriherkuttelua

Joogan jälkeen siirrymme herkuttelemaan. Tarjolla on terveellisiä, pääasiassa luomuherkkuja. Kokemuksesta tiedän, että yleensä ensin lapset syövät makeimmat herkut kuten viinirypäleet ja keksit. Kaikkein terveellisemmät syömiset kuten miniporkkanat ja kirsikkatomaatit maistuvat usein vasta ruokailun loppupuolella.

Lasten joogasynttäreiden pöytä notkuu terveellisiä herkkuja.

Askartelua ja lahjojen avaamista

Synttärisankari avaa vierailta mahdollisesti saamansa lahjat vuorotellen, mutta saaduilla leluilla tai muilla lahjoilla ei leikitä synttäreillä vaan ne säästetään kotiin. Jos on hankala keksiä lapselle lahjaa, niin minulla on tähän yksi lahjakortti-idea. Tarjoan meinaan ihanaa Satu-lapsi-hierontaa mm. Jooga Porvoossa.

Ohjelmassa on ruokailun jälkeen askartelua. Minulla on valtavasti ihania askartelutarvikkeita ja niitä olen hyödyntänyt mm. Lasten joogaa ja joulukorttiaskartelua-tilaisuuksissa. Lapset todella nauttivat, kun saavat päästää luovan puolensa valloilleen.

Askartelu on yksi Lasten joogasynttäreiden odotettu ohjelmanumero.

Kiitollisuus synttäreitä kohtaan

Olen aina todella kiitollinen, kun minulta tilataan Lasten joogasynttärit. Minusta niitä on niin ihanaa järjestää. Tulen itsekin juhlatuulelle, kun näen lasten aidon ilon, onnellisuuden ja ehkäpä pienen jännityksenkin. 

Olen kiitollinen saadessani ohjata Lasten joogasynttäreitä.

Järjestin hiljattain suloiselle pienelle tytölle ja hänen hurmaaville ystävättärilleen Lasten joogasynttärit. Sain synttärisankarin äidiltä näin upean palautteen ja luvan julkaista sen.

Vietimme taannoin 5-vuotiaan tyttäreni kaverisynttäreitä ihanassa miljöössä Porvoon vanhassa kaupungissa. Löysin joogasynttärit hieman vahingossa kun googlettelin lasten synttärivaihtoehtoja. Idea oli kuvattu selkeästi nettisivuilla ja erottui edukseen muista vaihtoehdoista ja tuntui helpolta ottaa yhteyttä Malinaan ja kysellä lisää. 

Ajatusten vaihto ja suunnittelu sujui kätevästi viestitellen ja aikaan saatiin juuri sankarin näköiset juhlat. Ohjelma oli monipuolinen ja sujui lasten tahdissa.

Malinalla on mahtava tilannetaju ja upea läsnäolon voima ja lapsilla oli hauskaa. Herkkupöytä oli kauniisti katettu ja herkut katosivat alta aikayksikön.

Vanhempien oli mahdollista jäädä viereiseen huoneeseen seurustelemaan teekupposen ääreen, mikä oli ihanaa ja osalle lapsista olikin tärkeää, että vanhempi oli lähellä. 

Voin lämpimästi suositella! Ihanaa, että meiltä Porvoosta löytyy tämmöistäkin osaamista.❤️

Tanja Laine

Satu-lapsi-hierontaa Porvoossa

Lokakuusta alkaen tarjoan lapsijoogan lisäksi ihanaa Satu-lapsi-hierontaa täällä Porvoossa.

Poikani mielestä tekemäni satuhieronta on todella ihanaa ja rauhoittavaa.

Lapsille on tarjolla vain vähän hemmotteluhoitoja

Ennen Korona-aikaa vietin perheeni kanssa kolme talvea reppureissaten Kaakkois-Aasiassa. Suosikkimaamme on Thaimaa ja olenkin kertonut aiemmin meidän Trash Hero Koh Mak- kokemuksista siellä. Balilla taasen koin taianomaisia joogaelämyksiä. Reissussa ollessamme käyn ala-aste-ikäisen poikani kanssa yhdessä usein jalkahieronnoissa ja muissa hemmotteluhoidoissa. 

Kotimaassa satsaan itseeni ja käyn hieronnoissa ja erilaisissa hoidoissa laajalla skaalalla. Poikani ei kuitenkaan halua tulla Suomessa ollessamme hoitoihin mukaani. Koemme, että hoidot ovat kotimaassa enemmänkin suunnattu aikuisille. Reissussa ollessamme meidät hoidetaan aina samaan aikaan ja se on siellä ollessamme se meidän yhteinen juttu. Mielestämme lapsille on tarjolla vain vähän hemmotteluhoitoja.

Niinpä hemmottelen poikaani kotona erilaisilla hoidoilla. Hänen ehdoton suosikkinsa on satujen kerronta hieromalla. Siinä lähinnä piirrän sormillani hänen selkäänsä samalla kertoen hyvää tarinaa. Minulla on vilkas mielikuvitus ja olen hyvä kertoja, joten tarinat syntyvät minulta luonnostaan. Yhdessä tuumasimme miksei tällaista palvelua ole laajemmin saatavilla ja siitä keksin, että alan tarjoamaan nyt Porvoossa lapsille myös Satu-lapsi-hierontaa.

Nyt Porvoossa on tarjolla satuhierontaa lapsille.

Osaamiseni Satu-lapsi-hierontaan

Kokonaisvaltainen lapsijoogan ohjaajakoulutukseni perustui hatha-joogaan ja kehoterapiaan. Olen opiskellut mm. lapsen kehon anatomiaa ja sitä miten lapsi hahmottaa kehoaan. En ole koulutettu hieroja, vaan opiskellut satuhierontaa itsenäisesti kirjoista, netistä ja ihan vaan tekemällä sitä itse pojalleni. Tarjoamani Satu-lapsi-hieronta luokitellaan vaihtoehtohoidoksi eikä sillä ole tarkoitus pyrkiä samanlaisiin lopputuloksiin kuin perinteisellä lähinnä lihaksiin kohdistuvalla hieronnalla. Mielestäni Satu-lapsi-hieronta on ennenkaikkea rentouttava hemmotteluhoito lapsille.

Olen lukenut paljon satuhierontaan liittyvää kirjallisuutta.

Mitä Satu-lapsi-hieronta on?

Satu-lapsi-hieronta perustuu positiivisen kosketuksen ja tarinan kerronnan yhdistämiseen. Lähinnä piirrän sormellani lapsen selkään ja vähän myös muihin kehon osiin – kuten käsiin ja jalkoihin- tarinassa tapahtuvia asioita. Lapsi saa kokonaisvaltaisen elämyksen. Satu-lapsi-hieronta paitsi tuntuu mukavalta, se rentouttaa ja rauhoittaa lapsen hengitystä. Satu-lapsi-hieronta myös parantaa lapsen tietoista läsnäoloa ja lisää keskittymiskykyä.

Hieron ja silitän paljon koiranpentuani, se rauhoittuu nopeasti kosketuksestani.

Hoitopaikkoina toimivat Jooga Porvoon hoitohuone ja kotini

Ohjaan 10-13-vuotiaille lapsille joogaa torstaisin klo 16.00-16.45 Jooga Porvoossa os. Rauhankatu 33, 06100 Porvoo. Samasta toimipaikasta löytyy myös hoitohuone, jota vuokraan lokakuusta alkaen joka toinen perjantai-iltapäivä Satu-lapsi-hierontaan. Satu-lapsi-hierontaa on saatavilla aina parillisten viikkojen perjantaisin klo 15.30-18.20 välisenä aikana. Ensimmäinen hoitopäiväni on siis perjantaina 8.10.2021. 

Satuhieronta rauhoittaa ja rentouttaa.

Perjantain hoitoajat Jooga Porvoossa ovat aina alkaen:

Klo 15.30

Klo 16.00

Klo 16.30

Klo 17.00

Klo 17.30

Klo 18.00

Hoitoaika on 20 minuuttia ja se sisältää lyhyen aloitus-ja lopetuskeskustelun. Suosittelen saapumaan Satu-lapsi-hierontaan hyvissä ajoin noin 5-10 minuuttia ennen hoitoaikaa. Näin lapsi saa hetken omaa aikaa rauhoittua ennen hoitoon tulemista. Mukaan voi ottaa halutessaan oman pehmolelun. Satu-lapsi-hieronta tehdään vaatteet päällä joko maaten tai istuen. Päälle kannattaa pukea ohut puuvillapaita, jonka läpi kosketus tuntuu mukavalta.

Ystävilleni ja tutuilleni tarjoan Satu-lapsi-hierontaa myös kotonani, johon olen tehnyt kokonaan oman hoitohuoneen. Näitä aikoja on tarjolla joustavasti oman kalenterini mukaan. Kotonani lapsi saa hoitoon tullessaan halutessaan myös tervehtiä suloista Coco joogakoiranpentuani

Satu-lapsi-hieronta on suunnattu kaikenikäisille lapsille. Hoitoon saa tulla vanhemman kanssa tai yksin, ihan miten lapsi haluaa. Kerroin yhdelle äidille Satu-lapsi-hieronnasta ja hänen mielestään se kuullosti niin ihanalta, että hän haluaisi itsekin tulla hoitoon. Myös aikuiset ovat tervetulleita, vaikka palvelu onkin suunnattu ensisijaisesti lapsille. Poikani ehdotti, että voisin kertoa aikuisille oikein hurjia tarinoita. 😉

OSTA SATU-LAPSI-HIERONTA TÄSTÄ

Satu-lapsi-hieronnan varaaminen, hinta ja maksaminen

Satu-lapsi-hieronta-aika tulee varata hyvissä ajoin, vähintään viikkoa (7 vrk) ennen. Varaaminen tapahtuu laittamalla minulle sähköpostia malina@maliyoga.fi tai WhatsApp-viestiä/tekstaria numerooni 041-523 0593 / Malina.

Satu-lapsi-hieronta maksaa 25,00 euroa (sis. Alv 24%) kerta. Hoito maksetaan etukäteen ostamalla MaliYogan verkkokaupasta Satu-lapsi-hieronta-palvelu (maksutapoina toimivat verkkopankki tai luottokortti) tai käteisellä tasarahalla hoidon yhteydessä.

Sydämellisesti tervetuloa Satu-lapsi-hierontaan! Myös kaikille lasten joogatunneilleni mahtuu vielä eli tervetuloa uudet lapset vaikka kertamaksulla kokeilemaan lapsijoogaa!

Tervetuloa Satu-lapsi-hierontaan ja lapsijoogaan!

Syksyn 2021 lapsijoogaa Porvoossa – ilmoittautuminen on alkanut

Koulut ja eskarit alkavat meillä täällä Porvoossa ensi viikolla ja lapsijoogatunnit starttaan sitä seuraavalla viikolla 33. Nyt on aika ilmoittautua syksyn lapsijoogatunneille, tarjontaa on enemmän kuin koskaan ennen.

Olen täynnä kesän hyvää energiaa ja odotan innolla syksyä ja lastenjoogatuntejani.

Hellekesänä joogasin paljon ja pidin lapsijoogaa kesäretriitillä Houtskarissa

Toivottavasti kesä oli kaikilla ihana. Nautin suunnattomasti helteistä. Joogaaminen oli helppoa ja tuli ihan sellainen olo kuin olisin ollut Balilla. Lämpöä ja aurinkoa riitti. 

Olin heinäkuun ensimmäisen kokonaisen viikon Helsingin Astanga Joogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa ja opetin siellä lapsille joogaa. Kokemus oli kaiken kaikkiaan todella upea. Minulla oli siellä mahtavat oppilaat ja pidimme hauskaa. Ihanat muistot kantavat.

Kesäsunnuntain joogaa Lapinlahden Lähteen Cafe Metsäpaahtimon terassilla.

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina joogasin Lapinlahden lähteen Cafe Metspaahtimon terassilla meren äärellä. Joogaopettajani Heidi Parviainen piti siellä kesäsunnuntait Astagajoogaa. Paikka oli ihan mieletön ja herkullisen aamiaisen jälkeen jatkoin sieltä poikani kanssa Linnanmäelle hurvittelemaan ja katsastamaan Linnanmäen kahvila-ja ravintolatarjonnan.

Kesällä kävin Linnanmäellä poikani kanssa.

Kesällä hoidin ja koulutin Coco-koiranpentuani

Meille tuli kesän alussa suloinen koiranpentu Coco, josta aioin kouluttaa lapsijoogakoiran. Elämä Cocon kanssa on tällä hetkellä varsin mukavaa. Koiranpentu on jo sisäsiisti ja yleensä antaa meidän nukkua yöt ilman herätyksiä tarpeille. Olen opettanut Cocolle jo monia asioita ja sillä on hyvä luonne. Coco ei hauku paljoakaan ja se rakastaa lapsia. Uskon, että sillä on kaikki tarvittavat ominaisuudet hyväksi lapsijoogakoiraksi. Tosin vielä menee aika pitkä aika ennen kuin voin Cocon ottaa turvallisesti tunneille mukaan, joten ainakin tämä vuosi joogataan ihan vaan lasten kesken.

Coco koiranpentuni on nyt 15 viikkoa vanha.

Lasten joogatunnit 6-9-vuotiaille Porvoossa tiistaisin ja torstaisin

Aloitan 17.8.21 lasten viikottaiset joogatunnit. Tiistaisin joogamme 6-9-vuotiaiden lasten kanssa klo 17.00-17.45 Open Yoga Porvoossa / Linnunlaulussa (os. Asentajantie 8, 06150, Porvoo). 

Torstaisin klo 17.30-18.15 pidän Porvoon Vanhassa kaupungissa Ida Maria B&B Juhlatilassa (os. Jokikatu 49, 06100 Porvoo) lapsijoogaa 6-9-vuotiaille.

Molempiin ryhmiin otan max. 12 lasta ja vähintään kuusi pikkujoogia tulee olla, että ryhmä toteutuu. Olen jo saanut ensimmäiset ilmoittautumiset ja lisää otan mielelläni vastaan malina@maliyoga.fi tai p.041-523 0593. Aikaisempaa joogakokemusta ei tarvita, eikä omaa joogamattoa. Olen kesällä ostanut lapsille omat uudet matot Ida Maria B&B Juhlatilaan.

Torstaisin klo 17.30-18.15 joogaan 6-9-vuotiaiden lasten kanssa Ida Maria B&B Juhlatilassa Vanhassa Kaupungissa.

6-9-vuotiaiden lasten joogatuntien hinnasto:

Kertamaksu 10,00 € (voi tulla sillon, kun tunnilla on tilaa eli pitää varmistaa aina etukäteen)

Viiden kerran kortti 45,00 € voimassa 2 kk ostohetkestä

Kymmenen kerran kortti 80,00 € voimassa 3 kk ostohetkestä (kaikki hinnat sisältävät Alv 10%). 

Sisaruksille voi ostaa yhteisen kymmenen kerran kortin, mutta se on voimassa vain 2kk ostohetkestä,

Kortit voi ostaa kätevästi verkkokaupastani tai maksaa käteisellä ennen tunnin alkua. Jos korona tulee taas sulkemaan joogasalit, annan korteille lisää voimassaoloaikaa tai voimme sopia Zoom-joogatunneista. Pyrin olemaan joustava maksuasioissa, vaikka Korona kurittaakin joogakoulujen toimintaa.

6-9-vuotiaiden lasten joogatuntien maksut voi hoitaa kätevästi verkkokaupastani.

Lasten joogatunti 10-13-vuotiaille Jooga Porvoossa torstaisin

Syyskuussa alkaa 10-13-vuotiaille lapsille joogatunnit torstaisin klo 16.00-16.45 Jooga Porvoossa keskustassa (os. Rauhankatu 33, 06100 Porvoo). Tälle tunnille ilmoittautuminen ja maksut tapahtuvat Jooga Porvoon kautta, minä vain pidän tunnit. 

Jooga Porvoon uusissa tiloissa versoo kohta myös lapsijoogaa.

Jooga Porvoon avajaiset lauantaina 28.8.21 ja maksuton lapsijoogan näytetunti 10-13-vuotiaille

Jooga Porvoo muuttaa Kirkkokadulta Rauhankadulle uusiin isompiin toimitiloihin. Parhaillaan siellä on meneillä remontti ja minäkin olen lupautunut sinne maalaushommiin. Lauantaina 28.8. alkaen klo 11.00 siellä on avajaiset. Pidän avajaisissa klo 11.00-11.30 maksuttoman lapsijoogan näytetunnin 10-13-vuotiaille lapsille. Sinne saa tulla kokeilemaan lasten joogaa. Aiempaa kokemusta ei tarvita ja joogamatotkin löytyvät salilta. Koska näytetunnille voi tulla vain maksimissaan kymmenen lasta, tulee tunnille ilmoittautua etukäteen Jooga Porvoon sähköpostiin info@joogaporvoo.fi. Luvassa on muutakin ohjelmaa, vapaamuotoista tutustumista ja jutustelua. Toivottavasti nähdään syyskauden avajaisissa! Sydämellisesti tervetuloa!

Jooga Porvoon avajaisissa 28.8.21 klo 11.00-11.30 on maksuton näytetunti 10-13-vuotiaille lapsille.

Jooga & Mala & Villiruoka-kurssi nyt viikonloppuna Porvoossa

Osallistun joogaopettajani Heidi Parviaisen ja joogakaverini keramiikkataiteilija Catharina Forströmin järjestämälle Jooga & Mala & Villiruoka-kurssille nyt viikonloppuna. Odotan innolla tätä miniretriittiä, joka järjestetään samassa Ida Maria B&B juhlatilassa, jossa joogaamme lasten kanssa yhdessä syksyllä. Kurssilla mm. teemme rudraksha-helmistä ja puolijalokivistä oman malan.

Tänä aamuna alkaen klo 6.00 Heidi piti siellä Mysore-tunnin johon osallistuin. Oli kerrassaan tunnelmallinen ja kaunis paikka joogata. Ihailin harjoituksen aikana kaunista jokimaisemaa ja puisen sisäkaton upeita maalauksia.

Tunnelmaa tämän aamun Heidi Parviaisen Mysore-tunnilta.

Lapsijoogaa kesäretriitillä Houtskarissa

Olin viime viikon 5.-11.7.21 Helsingin Astanga Joogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa ja opetin siellä lapsille joogaa.

Houtskär sijaitsee Lounais-Suomen saaristossa.

Ensimmäinen kertani Houtskarin joogaretriitillä

Osallistuin kesällä 2018 ja 2019 Helsingin Astanga Joogakoulun kesäretriiteille Kustavissa yhdessä poikani kanssa. Tällä kertaa 9-vuotias poikani ei halunnut tulla reissuun mukaan, koska meille tuli kesän alussa suloinen koiranpentu Coco. Näin ollen miesväki jäi pitämään Cocosta, kodistamme ja puutarhastamme huolta minun suunnatessa Lounais-Suomen saaristoon. 

Houtskär oli minulle kokonaan uusi tuttavuus ja innokkaana lähdin matkaan. Retriitti järjestettiin Houtskarin saaristokoulussa, josta löytyi kätevästi kaikki majoitus-, jooga-, ruokailu-, saunomis- ja muut tilat upean luonnon ja meren ääreltä.

Majoituin takana näkyvässä keltaisessa rakennuksessa Houtskärin Saaristokoulussa. Samasta rakennuksesta löytyy lasten joogasali.

Matkaan yhdessä ihanien porvoolaisten joogaystävien kanssa

Automatka Porvoosta Houstkariin on pitkä ja siihen mahtuu kolme lossimatkaa. Koska matkanteko ystävien kanssa on paljon mukavampaa kuin yksin, sain houkuteltua meidän ihanasta Porvoon astangajooga-yhteisöstämme kaksi joogaystävätärtä mukaani. Emme ennen reissua tunteneet toisiamme hirveän syvällisesti, mutta jo menomatkalla Porvoosta Houtskariin olimme käyneet elämäntarinamme läpi ja juttua riitti koko retriitin ajan ja sen jälkeenkin.

Porvoosta Houtskariin on pitkä matka ja se sisältää kolme lossimatkaa.

Lapsijoogatuntien teemat ja suunnittelu

Ohjasin lapsijoogaa viitenä aamupäivänä ja jo kotona päätin näiden tuntien teemat ja tarinat. Kyselin pojaltani, mitkä olivat hänen mielestään parhaimmat joogatuntini ja tietenkin mukaan valikoitui omat lempparini. Joogatuntien rekvisiitat ja oheistavarat pakkasin kotoa mukaani ja niistä tulikin tavaraa viikolle yhden kassin verran.

Lasten joogatunnit suunnittelin lopullisesti valmiiksi aina edellisenä päivänä Houtskarissa. Tämä oli hyvä idea, koska pystyin rakentamaan paitsi ihanat tunnit, myös kokonaisuudeltaan toimivan joogaviikon paketin. Viikkoon mahtui paljon asanoita, erilaisia hengitysharjoituksia, rauhoittavia meditaatioharjoitteita, lukuisia rentoutusharjoituksia ja vaikka ja mitä muuta kivaa.

Lapsijoogaa pienten 3-6-vuotiaiden kanssa.

Lapsijoogaa 3-6-vuotiaille ja 7-10-vuotiaille suomeksi

Joogaretriiteillä lapsjoogaryhmät muodostuvat osallistujien mukaan. Olin varautunut siihen, että lapsjoogaryhmiä tulisi kolme. Koska osallistujia ei kuitenkaan ollut kauhean paljon, oli luonnollista perustaa kaksi lasten ryhmää. Pienten 3-6-vuotiaiden lasten joogatunti oli aina klo 10.30-11.10 ja isojen 7-10-vuotiaiden lasten joogatunti pidettiin klo 11.20-12.10.

Joogaretriitin opetuskielenä oli englanti, koska paikalla oli myös ulkomaalaisia osallistujia. Lasten kanssa kielenä oli suomi, koska kaikki lapset puhuivat suomea, mutta kaikki eivät englantia. 

Ulkomaalaisille retriittivieraille Suomen luonto on eksoottista.

Ihanat lapset ja joogatunnit

Monilla lapsilla oli aiempaa joogakokemusta, koska heidän vanhempansa joogaavat tai ovat joogaopettajia, jotkut vanhemmat olivat jopa lapsijoogaohjaajia. Lapsilla ei tarvitse olla aiempaa joogakokemusta tunneille osallistuakseen, mutta tietenkin se aina helpottaa opettamista, jos lapset ovat jo joitain samoja harjoituksia tai asanoita aiemmin tehneet ja tietävät vähän mistä joogassa on kyse. Joukossa oli myös ihan ensi kertalaisia ja he pääsivät nopeasti porukkaan mukaan.

Lapset olivat todella ihania ja nautin koko sydämestäni heidän kanssaan joogaamisesta. Ilmapiiri oli innostava, intensiivinen ja avoin. Meillä oli todella hauskaa, vauhdikasta, energistä ja välillä hyvin rauhallista ja ihan hiljaista. Lähes kaikki lapset malttoivat olla melkein aina loppurentoutuksessa selinmakuulla hiljaa. Tämä on minulle merkki ohjaajana, että olen saavuttanut lasten luottamuksen ja luonut heille turvallisen ympäristön, missä voi myös ihan vain olla.

Nautin koko sydämestäni lasten kanssa joogaamisesta.

Lapsille ja aikuisille päivittäinen satuhetki

Joogatuntien lisäksi pidin joka iltapäivä noin 40 minuutin mittaisen satuhetken, joka oli avoin kaikille lapsille ja aikuisille. Olin lainannut Porvoon kirjastosta kassillisen erilaisia satukirjoja. Luin kuuntelijoille erilaisia satuja ja keskustelimme yhdessä niistä. Pienetkin lapset kuuntelivat ihanan keskittyneinä tarinoita ja juttelivat kivoja juttuja. Aiemmin olen kirjoittanut miten lapset saa lukemaan.

Luin satuja yleensä tällä penkillä tai ulkona.

Upea Houtskarin retriittielämys

Kaiken kaikkiaan Houtskarin kesäretriitti oli ihan huikean upea kokemus. Suuret kiitokset mahtavat astangajoogaopettajat Petri Räisänen, Juha Javanainen ja Marke Murtomäki! Sain niin paljon uutta oppia ja oma harjoitukseni & joogakäyräni on tällä hetkellä taas ihan huipussaan.

Petri Räisänen opettaa meille pranayama- eli hengitysharjoituksia.

Houtskarin luonto on niin  kaunis, saunoin ja uin lämpimässä merivedessä päivittäin. Pääosin vegaaninen ruoka oli todella maittavaa. Oli niin ihanaa tutustua uusiin saman henkisiin ihmisiin. Sain taas monta uutta ystävää. Retriitti on elämys sekä meille aikuisille että lapsille.

Vegaaniruoka oli todella maittavaa ja sitä oli runsaasti.

Saamani palaute lapsilta

Olen todella kiitollinen, että sain osallistua Houtskarin kesäretriitille ja ohjata mahtaville lapsille joogaa. Alustavasti jo Juhan kanssa puhuimme, että ensi vuonna ehdottomasti uudestaan. Odotan jo innolla! 

Viimeisellä lapsijoogatunnilla sain lapsilta kauniin itsetehdyn kortin, pienen magneetin ja halauksia. Lapset olivat kirjoittaneet minulle korttiin niin kauniisti, että silmäni kostuivat sitä lukiessani. Kiitos vielä kerran kaikille ihanille pikkuoppilailleni, teillä on aina oma erityinen paikka sydämessäni! ❤

Lapset tekivät minulle kauniin kiitoskortin.

”Kiitos, kun olet opettanut meitä joogaamaan. Olet paras joogaope. ❤ Tuntien teemat olivat ihania ja liikkeet super-kivoja! Emme ikinä unohda kuinka hauskaa meillä on ollut kanssasi! Me näemme vielä! Mukavaa kesänjatkoa! Heihei!”

Houtskarin joogaretriitin 2021 lapset
Lapset kirjoittivat niin ihanasti. ❤

Suloinen lapsijoogakoiranpentu Coco

Meille tuli kesäkuun alussa ruskea labradorinnoutaja Coco. Koulutan ihanasta koiranpennustani lapsijoogaan soveltuvan koiran.

Labradorinnoutajani Coco on Dacabe kennelistä Lapista.

Labradorinnoutaja Coco on Dacabe kennelistä

Olemme jo kymmenen vuoden ajan halunneet omaa Labbista, mutta elämäntilanne on ollut niin haastava, että vasta nyt koiranpennun ottaminen on mahdollista. Odottavan aika on ollut pitkä.

Suloinen koiranpentuni Coco on rakkaan serkkuni Erja Bäckmanin Dacabe kennelistä Lapista. Erjalla on ollut koiria niin kauan kuin muistan ja hän on ihan mielettömän hyvä eläinten kanssa. Kannattaa valita koira hyvältä kasvattajalta. Minulla on ollut jo miljoona kysymystä ja muutama pulmakin ja aina vastaukset ja ratkaisut olen saanut nopeasti Erjalta. Hän on mielestäni Suomen paras kasvattaja! 

Kolmen päivän ikäinen Coco Erjan sylissä.

Cocolla on jo hienoja taitoja

Coco on tätä kirjoittaessani kahdeksan viikkoa vanha ja se on ollut meillä nyt viikon. Erja on opettanut Cocon tulemaan pillillä luokse ja me olemme vahvistaneet taitoa. Joka ikinen kerta Coco tulee luokseni, kun kutsun sitä pillillä. Tämä on todella tärkeä taito. Kun puhallan pilliin kaksi kertaa, on se merkki siitä, että Coco saa ruokaa. Kertaakaan ei ole vielä ruokakutsusta kieltäytynyt, päinvastoin, Coco juoksee luokse yleensä ihan täysiä. Labbikset ovat kuuluja hyvästä ruokahalustaan.

Coco kulkee jo hienosti hihnassa.

Mieheni kasvattaa Cocosta noutavan metsästyskoiran. Olemme aloittaneet harjoittelut pikkuisilla dameilla. Kun Cocolle heittää pienen Damin, se tuo sen aina takaisin. Tosin vielä se saattaa tiputtaa damin vähän ennen antamista meille, kun näkee herkkupalkinnon ja intoutuu siitä. On jotenkin niin palkitsevaa seurata, miten pentu oppii uusia asioita nopeasti ja on ihan mukana jutuissa.

Cocon pikkuruiset damit ovat vain koulutuskäytössä. Se ei saa leikkiä niillä itsekseen.

Tällä hetkellä koetan opettaa Cocolle ”istu”-käskyä, mutta se ei ole kovin helppoa. Coco on meinaan niin kovin innokas ja malttamaton vielä. Usein se tahtoo hyppiä, kun varovasti ja rauhallisesti koetan laittaa herkkua tai ruokakippoa sen pään yläpuolelle ja saada pennun istahtamaan edes nopeasti takapuolelleen.

Lasten joogatunnin teemana ”Koiranpennun päivä”

Keväällä, kun Coco oli vastasyntynyt ja tiesin, että se tulee meille, pidin lapsille joogatunnin teemalla ”Koiranpennun päivä”. Näytin lapsille alkuun ihanat valokuvat pienestä suloisesta Cocosta ja keskustelimme koirista. Osa lapsista kertoi avoimesti, että he pelkäävät koiria. He kertoivat huonoista koirakokemuksistaan ja mistä pelko on juontanut juurensa. Minua jäi asia jotenkin painamaan, kun niin kovasti halusin lapsien pelkoja jotenkin lievittää tai poistaa. Siitä ajatus oikestaan sai alkunsa. Kuinka mahtavaa olisikaan, jos lastenjoogatunneillani olisi kiltti koira vahvistamassa lasten positiivista koirasuhdetta.

Toivoisin, että Coco voisi tulevaisuudessa vahvistaa lasten positiivista koirasuhdetta.

Pianonsoiton opettajani Labradorinnoutaja

Muistelin omaa lapsuuttani. Harrastin pianonsoittoa ja opettajallani oli musta iso Labradorinnoutaja aina mukana. Se yleensä vaan makasi hiljaa paikoillaan ja kuunteli pimputustani. Minusta oli kivaa, kun oli yleisöä, joka ei välittänyt vaikka soitin vahingossa väärin tai en ollut vielä niin hyvä kuin halusin. Pianonsoiton opettajani soitti välillä minulle kauniita kappaleita ja koira ulvoi niissä mukana. He olivat yhdessä harjoitelleet hauskat esitykset. Ne olivat minusta todella hienoja.

Coco saattaisi sopia myös sählykoiraksi. Ainakin se kantaa mielellään meidän sählymailoja ja leikkii sählypallon kanssa.

Porvoon Keskuskoulussa on lukukoiria

Kuulin joogaoppilaani vanhemmalta, että meillä täällä Porvoossa olevassa Keskuskoulussa käytetään koiria lukukoirina. Lapset, joilla on hankaluuksia lukemisen kanssa, lukevat kirjoja ääneen koirille. Monille lapsille tämä on helpompaa kuin ihmisille lukeminen, vaikka tilanteissa tietenkin koiran kouluttaja onkin aina mukana. Aiemmin olen vinkannut miten lapset saa lukemaan.

Coco nukkuu päiväuniaan pehmolelujensa ympäröimänä. Se keräsi lelut itse matolleen ja nukahti siihen.

Labradorinnoutajat soveltuvat hyvin palvelus-, terapia- , pelastus- ja kaverikoiriksi

Labradorinnoutajat ovat yleensä hyväluonteisia koiria ja niinpä niitä käytetään monipuolisesti palvelus-, terapia-, pelastus- ja kaverikoirina. Jos saan Cocosta koulutettua uskollisen lapsijoogakoiran, haluaisin tulevaisuudessa mennä sen kanssa myös lastenkoteihin, lastensairaalaan ja kouluihin pitämään mahdollisuuksien mukaan lapsijoogaa. Tällä voisi olla lapsille hyvinkin terapeuttinen vaikutus. 

Coco on jo käynyt kastautumassa pihalammessamme. Labradorinnoutajat soveltuvat mm. vesipelastuskoiriksi.

Joogakoiran koulutus on jo alkanut

Coco nukkuu tällä hetkellä aamupäivisin ensimmäiset päiväunet. Koirathan nukkuvat sellaista jännää ”koiranunta”. Ne ovat varmaankin tietoisesti läsnä kokoajan silmien ollessa vähän raollaan tai suljettuina. Ne heräävät täysin ja nousevat todella nopeasti kuullessaan jonkin heitä kiinnostavan äänen tai haistavat mielenkiintoisen hajun.

Koska Coco ei pääse meidän kotona sohville, se on löytänyt paikkansa sohvapöydän alatasolta. Toisinaan se nukkuu päiväunia siinä.

Muutaman kerran olen näiden aamupäikkäreiden aikana joogannut samaan aikaan Cocon vieressä. Koetan totuttaa sen joogan liikkeeseen, rytmiin ja hengitykseen alitajuisesti. Cocon ollessa täysin hereillä joogaamisesta sen kanssa vielä ei kyllä taida tulla yhtään mitään. Haluan meinaan ensin opettaa sen niin, ettei se saa tulla ollenkaan joogamatolleni. Lasten kanssa olemme yhdessä laatineet aikoinaan säännöt joogatunneille ja yhtenä sääntönä on ”oma joogamatto on oma alue”. Tästä voisin Coconkin opettamisessa lähteä liikkeelle.

Coco nukkuu aamupäivän päikkäreitä ja minä teen astangajoogaharjoitustani sen vieressä.

Astangajoogan hengitystekniikka ujjayi pranayama rauhoittaa koiranpentua

Olen rauhoittanut Cocoa Astangajoogan hengitystekniikka ujjayi pranayamalla. Se toimii etenkin öisin, jos Cocolla on ikävä. Onneksi yöt ovat meillä sujuneet pääosin hyvin eikä Coco ole pahemmin ulvonut edes ensimmäisinä öinään. Tuntuu, että koiranpentu on hienosti löytänyt jo paikkansa perheessämme ja kotiutunut ihanasti.

Miten lapset saa lukemaan?

Varmasti meidän jokaisen vanhemman toiveena on, että oma jälkikasvu oppisi lukemaan hyvin ja innostuisi kirjojen ihmeellisestä maailmasta. Miten kummassa pienen lapsen saa sitten tarttumaan oma-aloitteisesti kirjaan?

Koulu antaa pohjan ja koti tukee

Lapset opetetaan koulussa lukemaan ja kirjoittamaan jo heti ekalla luokalla, mikä on fastastista. Kodin rooliksi jää useimmiten lukemiseen kannustaminen ja tukeminen. Lukeminen on valtaisan tärkeä taito elämää varten ja oikeastaan pohja kaikkien muiden oppiaineiden opiskeluun. 

Oma poikani on tokalla luokalla ja koulussa hänen lempiaineet ovat äidinkieli ja liikunta. Poikani opettaja on kehunut lapsemme luku-ja kirjoitustaitoa, joten rohkenen jakamaan muutaman vinkin, mitkä meillä on toiminut asian edistämiseksi.

Lukeminen on tärkeä taito elämää varten.

Roolimallit ja esikuvat ovat tärkeitä

Ihan niinkuin lasten meditointi-artikkelissani kerroin, lasten maailmassa roolimalleilla ja esikuvilla on suuri vaikutus. Pienet lapset ihannoivat usein vanhempiaan ja haluavat heidän kaltaisekseen. Vanhemmat itse toimivat useimmiten parhaimpina roolimalleina lukemisen suhteen. Minä rakastan kirjoja ja lukemista, minulla on aina joku kirja kesken. Meidän perheessä siis luetaan paljon. Luen toisinaan pojalleni ääneen jopa katkelmia aikuisten kirjoista esimerkiksi Ayuervedasta.

Lukuikkuna elämään.

Sarjakuvat vai oikeat kirjat?

Oma poikani fanittaa sarjakuvia. Hän lukee niitä todella paljon ja on jo usean vuoden ajan piirtänyt omia sarjakuvia. Tavoite kuitenkin olisi, että lasta kannustettaisiin lukemaan ihan kunnon kirjoja, missä kuvia olisi vain vähän tai ei lainkaan. Tämä mahdollistaa laajan mielikuvituksen käytön ja helpottaa tulevaisuutta. Tietenkin siirtymä kannattaa tehdä pikkuhiljaa. Sarjakuville on tietenkin oma paikkansa lasten maailmassa, itsekin rakastin pienenä Aku Ankan lukemista. Poikani tykkää lukea myös englanninkielisiä sarjakuvia, vaikka ei vielä kaikkia sanoja ymmärräkään.

Sarjakuvat vai oikeat kirjat?

Mielekästä lukemista tarjolla riittävästi

On tärkeää, että lapsella on mielekästä, kivaa ja omaan ikätasoon sopivaa luettavaa. Kirjastot ovat ihan parhaita paikkoja tähän tarkoitukseen. Pyrin ostamaan mahdollisimman vähän kirjoja, koska lainaaminen on niin helppoa. Kannattaa olla lapsen tukena valitsemassa yhdessä lainattavia kirjoja. Helposti valintoja pystyy ohjailemaan niin, että tulee lainattua juuri sopivia kirjoja. Kirjaston henkilökunnalta kannattaa kysellä vinkkejä ja eniten lainattuja suosittuja teoksia.

Porvoon pääkirjasto on kotikirjastoni.

Lapsen kiinnostuksen kohteet vaihtelevat

Kirjojen lukeminen tuottaa lapselle useimmiten sekä huvia että hyötyä. Lapsi voi kiinnostua joistain asioista tiedon lisäämisen näkökulmasta. Meille tulee kesällä koiranpentu ja meidän koko perhe on alkanut lukemaan koiriin liittyvää kirjallisuutta. Pojalleni lainasin tietenkin lapsille kirjoitetun koiranpentu-tietokirjan, jota on jo luettu ahkerasti.

Kiinnostavat kirjat ovat parhaita.

Joka päiväinen lukutuokio

Olisi hyvä, jos lapsi lukisi ihan joka päivä säännöllisesti kirjoja. Lukutuokiosta kannattaa tehdä osallistava. Alkuun poikamme luki meille aina ääneen, mutta nyt kun lukeminen sujuu niin hyvin, hän saa itse aina päättää lukeeko mielessään vai ääneen. Pyrin olemaan yleensä lukutilanteessa hänelle tietoisesti läsnä. Lapsella on yllättävän paljon kysymyksiä lukiessa. Poikani kyselee usein vaikeiden sanojen merkityksiä ja bongailee ääneen tekstistä kirjoitusvirheitä. Yleensä kudon samaan aikaan, niin pystyn helposti vastailemaan samalla hänelle.

Poikani saa itse valita ajankohdan lukemiselle. Meillä sujuu nykyään arkiaamut niin ihanasti, että hän haluaa usein lukea heti aamulla.

Joka päiväinen säännöllinen lukuhetki on tärkeä.

Loistava motivointikeino lapsen lukemiseen

Kannattaa miettiä joku hyvä motivointikeino, millä lapsen saa lukemaan. Meillä se on päivittäisen peli/nettiajan tienaaminen. Joka päivä pitää lukea vähintään kymmenen minuuttia, se on yhdessä sovittu minimimäärä. Jos lukee 10-40 min, tienaa juuri sen verran päivässä peliaikaa tai netissä surffailua puhelimella, tabletilla tai tietokoneella mitä on lukenut. 

Poikamme lukee yleensä 30-40 min päivässä ja pelaa tosiaan sen ajan. Menetelmä on meidän perheelle erittäin toimiva, koska meidän vanhempien ei tarvitse sen enempää neuvotella tai kontrolloida ruutuaikaa älylaitteilla. Aika lasketaan tietenkin minuutin tarkkuudella ja suoritukset kellotetaan. Herätys hälyttää, milloin on aika lopettaa. 40 minuuttia on tosiaan yläraja peliajalle päivässä, mutta lukea saa tietenkin niin kauan kuin haluaa. Meillä ruutuaikaa ei tienaa ollenkaan sarjakuvien tai liian helppojen kirjojen lukemisesta. 

Poikani sai juuri luettua lähes 200-sivuisen noin 10-12-vuotialle lapsille suunnatun kirjan. Luku-urakka oli pitkä ja hän tarvitsi alussa paljon kannustusta. Kirja tuntui valtavan pitkältä, koska sivuja oli niin monta. Alun kannustuksen jälkeen, sivu sivulta tarina alkoi viedä mukanaan. Nyt poikani on todella ylpeä lukusuorituksestaan ja onnellinen luettuaan kerrassaan niin hyvän kirjan.

Omalla esimerkilläni motivoin lapsia joogaamaan ja lukemaan.

Lukeminen ja lapsijooga

Olen joskus lasten joogatunnilla lukenut ääneen lapsille kirjoja esimerkiksi rentoutuksen yhteydessä. Uskon, että lapsijoogalla on myös positiivisia vaikutuksia lasten luku-ja kirjoitustaidon kehittymiseen. Chakrat ja lapsijooga-artikkelissani kerron myös yhdestä joogakirjasta, jonka mukana voi helposti itse joogata.

Kiitos, kun luit tämän jutun! 🙂

Miten lapsijoogassa vaikutetaan hermostoon?

Lapsijoogan yhtenä tarkoituksena on tasapainottaa hermostoa. Hermostolla on oma rakenne ja tehtävät. Joogalla ja rentoutusharjoituksilla pyritään vaikuttamaan ennen kaikkea parasympaattiseen hermostoon.

Lapsijoogan yhtenä tarkoituksena on tasapainottaa hermostoa.

Lapsijoogan ohjaajakoulutuksessa opiskellaan kehon anatomiaa

Kokonaisvaltaisen lapsijoogan ohjaajan koulutuksessa opiskelimme kehon anatomiaa. Meidän ohjaajien on tärkeää ymmärtää miten keho toimii ja mihin asioihin voi vaikuttaa mitenkin. Opiskelimme myös joogaan liittyviä asioita kuten hengitystä, meditointia ja miten ne ilmenevät lapsijoogassa. Olen aiemmin kirjoittanut myös chakroista ja auervedasta lapsijoogassa.

Lapsijoogan ohjaajan on hyvä ymmärtää miten keho toimii

Hermosto koostuu keskushermostosta ja ääreishermostosta

Miten hermostomme sitten toimii? Hermostomme jakaantuu keskushermostoon ja ääreishermostoon. Keskushermostoon kuuluvat aivot (isot aivot, pikkuaivot, aivoydin) ja selkäydin. Keskushermosto saa aisti-informaatiota ääreishermostosta, joita pitkin se välittää käskyt muun muassa lihaksille.

Hermosto koostuu keskushermostosta ja ääreishermostosta.

Ääreishermosto

Ääreishermostoon kuuluvat somaattinen ja autonominen hermosto. 

Somaattinen hermosto

Somaattinen hermosto on tahdonalainen hermosto ja siihen luetaan kuuluvaksi liike-ja tuntohermosto. Poikkijuovaisten lihasten hahmottamista voimme tahdonalaisesti säädellä ja tämä tehtävä kuuluu somaattiseen hermostoon.

Autonominen hermosto

Autonominen hermosto on tahdosta riippumaton hermosto. Tahdosta riippumattomat lihakset kuten sydänlihas ja sileä lihaksisto luetaan autonomiseen hermostoon. Autonominen hermosto jakaantuu sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon.

Sympaattinen hermosto

Sympaattinen hermosto on aktivoiva ja se kuluttaa kehon energiavarastoja. Normaalitoiminnoissa se säätelee lämpötilaa ja kriisitilanteissa sympaattinen hermosto kohottaa sydämen lyöntitiheyttä ja hengityksen nopeutta.

Parasympaattinen hermosto

Parasympaattinen hermosto on vastaavasti rentouttava ja se auttaa elimistöä palautumaan. Parasympaattinen hermosto on aktiivinen nukkuessa ja rentoutumisessa. Se hidastaa sykettä ja aktivoi ruuansulatusta. Joogan rentoutusharjoituksissa ja meditaatiossa pyritään nimenomaan vaikuttamaan parasympaattiseen hermostoon.

Parasympaattinen hermosto auttaa elimistöä palautumaan.

Lasten hermosto

Lasten hermosto on herkempi ja avoimempi kuin aikuisen. Lasten on luonnostaan helpompi päästää irti. Rentoutusharjoitukset toimivat siis lapsilla usein huomattavan paljon nopeammin kuin aikuisilla. Siksi niihin ei tarvitse käyttää paljoa aikaa. Lapsilla parasympaattiseen hermostoon saadaan yhteys ja positiivinen vaikutus usein aikailematta.

Rentoutusharjoitukset toimivat lapsilla usein huomattavan paljon nopeammin kuin aikuisilla.

Lasten rentoutusharjoitukset ja tietoinen läsnäolo

Sisällytän jokaiseen lapsijoogatuntiini rentoutusharjoituksia. Lapset eläytyvät herkästi mielikuvien kautta ja heillä on hyvä visualisointikyky. Lapset saavat yhteyden sisimpäänsä usein helposti. Sisäinen maailma on heille luontainen. Lapset ovat usein herkästi tietoisesti läsnä. Joogatunnin ja rentoutusharjoituksen jälkeen lapset huokuvat usein rauhallisuutta ja tyyneyttä -ainakin hetkellisesti. 😉

Joogaamme ja reuntoudumme joka viikko ihanassa Villa Rosassa Porvoon Vanhan kaupungin sydämessä.

Chakrat ja lapsijooga

Pidin lapsille chakra-teemalla joogatunnin ja he pitivät siitä kovasti. Kerron nyt hieman chakroista lapsijoogassa.

Mitä chakrat ovat?

Chakrat ovat kehon energiakeskuksia, niin sanottuja energiapyörteitä, jotka säätelevät kokonaisenegioitamme. Ne ovat näkymättömiä henkisen ja ruumiillisen energian keskuksia. Chakra tarkoittaa suomeksi pyörää. Chakrat, ihan kuten Ayuerveda, pohjautuvat vanhaan itämaiseen tietämykseen. Chakrat heijastavat tunnetilaamme. Niillä on vaikutus asenteisiimme ja käyttäytymiseemme.

Lapsijoogassa on seitsemän chakraa ja niiden energiat etenevät karkeammasta hienojakoisempaan. Jokainen chakra vastaa tietoisuuden eri tasoa. Kullakin chakralla on oma ominaisvärinsä. Chakroja voi vahvistaa ja harmonisoida joogalla, meditoinnilla ja reikillä. Lapset saan yleensä helposti meditoimaan. Tarkoituksena on, että energia virtaa vapaasti meissä eikä chakroihin muodostu tukoksia. Jokaiseen chakraan sitoutuu pranaa eli elämän voimaa, elämän esenssiä.

Chakrat ovat kehon energiakeskuksia ja ne säätelevät kokonaisenergioitamme.

1. Juurichakra 

Juurichakra sijaitsee selkärangan juuressa, peräaukon ja sukupuolielinten välissä ja nimensä mukaisesti se maadoittaa ja juurruttaa meidät. Se on ensimmäinen chakra. Juurichakra luo yhteyden fyysisen maailmaan ja kehoon. Se luo perusturvallisuuden, itsesuojeluvaiston ja on olemassaolomme perusta. Juurichakran väri on punainen.

2. Napachakra (sakraalichakra)

Toinen chakra eli napachakra sijaitsee vähän navan alapuolella ja se on tunteiden keskus. Napachakrassa on ”aito minuus”, sisäinen lapsi. Niinpä itseilmaisu, sosiaaliset taidot ja luovuus ovat peräisin napachakrasta. Napachakran väriksi on määritelty oranssi.

3. Aurinkokeskus (solarplexus)

Kolmas chakra on nimeltään aurinkokeskus ja se sijaitsee rintalastan alapuolella. Aurinkokeskuksesta kumpuaa itseluottamus, karisma, valta, elämänhalu, oma tahto, itsetuntemus ja henkilökohtainen voima. Aurinkokeskuksen väri on keltainen.

4. Sydänchakra

Sydänchakra on neljäs chakra ja se löytyy rintalastan keskeltä. Sydänchakra on pyyteettömän rakkauden ja henkilökohtaisen vapauden keskus. Sen ominaisuuksia ovat myötätunto, avoimuus, iloisuus, anteeksianto ja läsnäolo tässä hetkessä. Sydänchakran värin sanotaan olevan joko vaaleanpunainen tai vihreä.

5. Kurkkuchakra

Viides chakra on kurkkuchakra ja nimensä mukaisesti se sijaitsee kaulakuopan ja kurkunpään välissä. Kurkkuchakrasta on lähtöisin oma itseilmaisumme, viestintämme, äänemme, puheemme ja kommunikaatiomme. Sen ominaisuutena sanotaan olevan oman totuuden puhuminen. Kurkkuchakran väri on sininen.

6. Kolmas silmä

Kuudes chakra on kolmas silmä ja se sijaitsee kulmakarvojen välissä. Kolmannen silmän ominaisuudet ovat ajatuksen kirkkaus, selväjärkisyys, tunneäly ja tieto. Siellä on sielun voima ja intuition keskus. Kolmannen silmän väri on violetti.

7. Kruunuchakra

Kruunuchakra on seitsemäs chakra ja se löytyy päälaelta. Kruunuchakra mahdollistaa laajemman kokonaiskuvan muodostamisen. Siellä on meidän korkeampi tietoisuus, viisaus, henkisyys, itseoivallus ja suurempi ymmärrys. Kruunuchakran väri on valkoinen.

Chakra-teemainen lasten joogatunti

Chakra-teemaisella lasten joogatunnilla kävimme kaikki chakrat läpi järjestyksessä aloittaen juurichakrasta. Teimme kullekin seitsemälle chakralle kaksi vahvistavaa asanaa. Tunti oli rauhallisempi kuin yleensä vetämäni. Lapset olivat tietoisesti läsnä. Lasten kanssa keskustelimme enegiasta ja miten he sen kokevat. Pientenkin lasten kanssa voi käydä rohkeasti haastavampiakin aiheita läpi, kunhan selittää asiat ymmärrettävästi ja lapsen maailmaan sopivasti. 

Chakra-teemainen lasten joogatunti oli ihanan rauhallinen.

Chakra-meditaatio ja chakra-reiki

Olen teettänyt lapsilla myös chakra-meditaatioita ja niistä palaute on ollut myös positiivista. Meditatioon otan usein mukaan oikeanlaisen hengityksen. Lapset hengittävät itseensä sisään hyvää energiaa ja hyviä asioita. Uloshengityksessä he poistavat huonoa energiaa ja ikäviä asioita. Mielikuvituksen ja visualisoinnin avulla lapset voivat kokea tietoisuuden voiman. 

Teen itselleni säännöllisesti chakra-reikihoitoja ja niiden jälkeen oloni on usein rauhallinen, tasapainoinen ja harmoninen. 

Chakra-meditaatio ja chakra-reiki tuovat minulle yleensä rauhaa ja tasapainoa.

Chakroihin perustuva lasten joogakirja

Vivian Seege (Oy Nordprint Ab, 2015) on kirjoittanut ”Lasten joogakirja Lentävän maton”, joka on tarkoitettu 4-8-vuotiaille lapsille. Kirjan ihastuttava tarina pohjautuu chakroihin. Sadun mukana tehdään erilaisia asanoita ja käydään läpi tunnetiloja ja ominaisuuksia. Suosittelen lämpimästi lainaamaan kirjan kirjastosta tai ostamaan kirjakaupasta omaksi ja lasten iloksi.

Lasten joogakirja Lentävä matto pohjautuu chakroihin.