Suloinen lapsijoogakoiranpentu Coco

Meille tuli kesäkuun alussa ruskea labradorinnoutaja Coco. Koulutan ihanasta koiranpennustani lapsijoogaan soveltuvan koiran.

Labradorinnoutajani Coco on Dacabe kennelistä Lapista.

Labradorinnoutaja Coco on Dacabe kennelistä

Olemme jo kymmenen vuoden ajan halunneet omaa Labbista, mutta elämäntilanne on ollut niin haastava, että vasta nyt koiranpennun ottaminen on mahdollista. Odottavan aika on ollut pitkä.

Suloinen koiranpentuni Coco on rakkaan serkkuni Erja Bäckmanin Dacabe kennelistä Lapista. Erjalla on ollut koiria niin kauan kuin muistan ja hän on ihan mielettömän hyvä eläinten kanssa. Kannattaa valita koira hyvältä kasvattajalta. Minulla on ollut jo miljoona kysymystä ja muutama pulmakin ja aina vastaukset ja ratkaisut olen saanut nopeasti Erjalta. Hän on mielestäni Suomen paras kasvattaja! 

Kolmen päivän ikäinen Coco Erjan sylissä.

Cocolla on jo hienoja taitoja

Coco on tätä kirjoittaessani kahdeksan viikkoa vanha ja se on ollut meillä nyt viikon. Erja on opettanut Cocon tulemaan pillillä luokse ja me olemme vahvistaneet taitoa. Joka ikinen kerta Coco tulee luokseni, kun kutsun sitä pillillä. Tämä on todella tärkeä taito. Kun puhallan pilliin kaksi kertaa, on se merkki siitä, että Coco saa ruokaa. Kertaakaan ei ole vielä ruokakutsusta kieltäytynyt, päinvastoin, Coco juoksee luokse yleensä ihan täysiä. Labbikset ovat kuuluja hyvästä ruokahalustaan.

Coco kulkee jo hienosti hihnassa.

Mieheni kasvattaa Cocosta noutavan metsästyskoiran. Olemme aloittaneet harjoittelut pikkuisilla dameilla. Kun Cocolle heittää pienen Damin, se tuo sen aina takaisin. Tosin vielä se saattaa tiputtaa damin vähän ennen antamista meille, kun näkee herkkupalkinnon ja intoutuu siitä. On jotenkin niin palkitsevaa seurata, miten pentu oppii uusia asioita nopeasti ja on ihan mukana jutuissa.

Cocon pikkuruiset damit ovat vain koulutuskäytössä. Se ei saa leikkiä niillä itsekseen.

Tällä hetkellä koetan opettaa Cocolle ”istu”-käskyä, mutta se ei ole kovin helppoa. Coco on meinaan niin kovin innokas ja malttamaton vielä. Usein se tahtoo hyppiä, kun varovasti ja rauhallisesti koetan laittaa herkkua tai ruokakippoa sen pään yläpuolelle ja saada pennun istahtamaan edes nopeasti takapuolelleen.

Lasten joogatunnin teemana ”Koiranpennun päivä”

Keväällä, kun Coco oli vastasyntynyt ja tiesin, että se tulee meille, pidin lapsille joogatunnin teemalla ”Koiranpennun päivä”. Näytin lapsille alkuun ihanat valokuvat pienestä suloisesta Cocosta ja keskustelimme koirista. Osa lapsista kertoi avoimesti, että he pelkäävät koiria. He kertoivat huonoista koirakokemuksistaan ja mistä pelko on juontanut juurensa. Minua jäi asia jotenkin painamaan, kun niin kovasti halusin lapsien pelkoja jotenkin lievittää tai poistaa. Siitä ajatus oikestaan sai alkunsa. Kuinka mahtavaa olisikaan, jos lastenjoogatunneillani olisi kiltti koira vahvistamassa lasten positiivista koirasuhdetta.

Toivoisin, että Coco voisi tulevaisuudessa vahvistaa lasten positiivista koirasuhdetta.

Pianonsoiton opettajani Labradorinnoutaja

Muistelin omaa lapsuuttani. Harrastin pianonsoittoa ja opettajallani oli musta iso Labradorinnoutaja aina mukana. Se yleensä vaan makasi hiljaa paikoillaan ja kuunteli pimputustani. Minusta oli kivaa, kun oli yleisöä, joka ei välittänyt vaikka soitin vahingossa väärin tai en ollut vielä niin hyvä kuin halusin. Pianonsoiton opettajani soitti välillä minulle kauniita kappaleita ja koira ulvoi niissä mukana. He olivat yhdessä harjoitelleet hauskat esitykset. Ne olivat minusta todella hienoja.

Coco saattaisi sopia myös sählykoiraksi. Ainakin se kantaa mielellään meidän sählymailoja ja leikkii sählypallon kanssa.

Porvoon Keskuskoulussa on lukukoiria

Kuulin joogaoppilaani vanhemmalta, että meillä täällä Porvoossa olevassa Keskuskoulussa käytetään koiria lukukoirina. Lapset, joilla on hankaluuksia lukemisen kanssa, lukevat kirjoja ääneen koirille. Monille lapsille tämä on helpompaa kuin ihmisille lukeminen, vaikka tilanteissa tietenkin koiran kouluttaja onkin aina mukana. Aiemmin olen vinkannut miten lapset saa lukemaan.

Coco nukkuu päiväuniaan pehmolelujensa ympäröimänä. Se keräsi lelut itse matolleen ja nukahti siihen.

Labradorinnoutajat soveltuvat hyvin palvelus-, terapia- , pelastus- ja kaverikoiriksi

Labradorinnoutajat ovat yleensä hyväluonteisia koiria ja niinpä niitä käytetään monipuolisesti palvelus-, terapia-, pelastus- ja kaverikoirina. Jos saan Cocosta koulutettua uskollisen lapsijoogakoiran, haluaisin tulevaisuudessa mennä sen kanssa myös lastenkoteihin, lastensairaalaan ja kouluihin pitämään mahdollisuuksien mukaan lapsijoogaa. Tällä voisi olla lapsille hyvinkin terapeuttinen vaikutus. 

Coco on jo käynyt kastautumassa pihalammessamme. Labradorinnoutajat soveltuvat mm. vesipelastuskoiriksi.

Joogakoiran koulutus on jo alkanut

Coco nukkuu tällä hetkellä aamupäivisin ensimmäiset päiväunet. Koirathan nukkuvat sellaista jännää ”koiranunta”. Ne ovat varmaankin tietoisesti läsnä kokoajan silmien ollessa vähän raollaan tai suljettuina. Ne heräävät täysin ja nousevat todella nopeasti kuullessaan jonkin heitä kiinnostavan äänen tai haistavat mielenkiintoisen hajun.

Koska Coco ei pääse meidän kotona sohville, se on löytänyt paikkansa sohvapöydän alatasolta. Toisinaan se nukkuu päiväunia siinä.

Muutaman kerran olen näiden aamupäikkäreiden aikana joogannut samaan aikaan Cocon vieressä. Koetan totuttaa sen joogan liikkeeseen, rytmiin ja hengitykseen alitajuisesti. Cocon ollessa täysin hereillä joogaamisesta sen kanssa vielä ei kyllä taida tulla yhtään mitään. Haluan meinaan ensin opettaa sen niin, ettei se saa tulla ollenkaan joogamatolleni. Lasten kanssa olemme yhdessä laatineet aikoinaan säännöt joogatunneille ja yhtenä sääntönä on ”oma joogamatto on oma alue”. Tästä voisin Coconkin opettamisessa lähteä liikkeelle.

Coco nukkuu aamupäivän päikkäreitä ja minä teen astangajoogaharjoitustani sen vieressä.

Astangajoogan hengitystekniikka ujjayi pranayama rauhoittaa koiranpentua

Olen rauhoittanut Cocoa Astangajoogan hengitystekniikka ujjayi pranayamalla. Se toimii etenkin öisin, jos Cocolla on ikävä. Onneksi yöt ovat meillä sujuneet pääosin hyvin eikä Coco ole pahemmin ulvonut edes ensimmäisinä öinään. Tuntuu, että koiranpentu on hienosti löytänyt jo paikkansa perheessämme ja kotiutunut ihanasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *