Meille aikuisille meditoinnin aloittaminen saattaa olla hyvinkin hankalaa, saatikka sitten miten ihmeessä lapset saa meditoimaan? Monet haluavat näin uuden vuoden kunniaksi aloittaa jonkun uuden hyvän tavan ja mikä sen parempi vaihtoehto kuin aloittaa säännöllinen meditoiminen.
Ennakkoasenteiden murtaminen
Kun puhun lapsille ensimmäisiä kertoja lastenjoogatunneilla ja-päivillä meditoinnista, he usein menevät automaattisesti risti-istuntaan, nostavat kädet polvien päälle, laittavat etusormen ja peukalon päät yhteen (Gyan mudra), sulkevat silmät ja saattavat sanoa: ”Ooom.” Minua aina hymyilyttää, miten ja mistä tämänkin meditointiasennon malli on jo moniin pieniin lapsiin iskostunut.
Joillain aikuisilla ja myös lapsilla saattaa olla vahvoja ennakkoasenteita meditointia kohtaan. Mitä negatiivisempia ennakkoluulot ovat, sitä ennemmän tulee minun tehdä alkuun työtä. Suhtaudumme monesti uusiin asoihin epäilevästi ja lapsilla saattaa olla paljonkin kysymyksiä ja mielipiteitä, vaikka he eivät oikein kunnolla edes tietäisi, mistä asiassa on kyse. Usein nämä vahvat mielipiteet ovat peräisin kodista, läheisiltä, mediasta, koulusta tai kavereilta. Kaikilla meillä kasvattajilla on siis aina suuri vastuu omienkin mielipiteittemme osalta.
Rauhallinen aloitus ja positiivinen ensivaikutelma
Lasten meditointi tulee aloittaa rauhallisesti, lapsilähtöisesti ja jo ensi kerrasta tulisi tehdä mahdollisimman miellyttävä. Lapsilla on usein suuri luontainen taito ja kyky rentoutua ja rauhoittua hetkessä. Toisin kuin meillä aikuisilla kestää yleensä oma aikamme, että saamme egomme ja mielemme hiljennettyä. Niinpä lapset meditoivat kanssani aina vain lyhyen ajan, koska luontaisesti he ovat jo tämän asian suhteen mestareita. Meditoinnin jälkeen lapsilla tulisi olla hyvä olo ja meditoinnin olla heidän mielestään kivaa.
Lasten kanssa työskennellessäni olen huomannut, että luottamuksen rakentaminen on todella tärkeää. Uuden lukuvuoden ensimmäisillä tunneilla lasten on haastavampaa rentoutua, hiljentyä ja meditoida. Lapset ovat luonnolllisesti hiukan jännittyneitä uuden harrastuksen, uuden joogasalin, uusien kavereiden ja uuden open takia.
Lapsille sopivat harjoitukset
Lasten joogatunneilla teen erilaisia ihania lapsille sopivia meditointiharjoituksia, jotka ovat suunnattu nimenomaan heille. Aikuisille toimivat ihan eri harjoitteet. Toki aikuisetkin voivat aloittaa lapsille suunnatuilla harjoituksilla, jos oma apinamieli on liian vilkas ja haluaa pehmeän laskun uuteen maailmaan. Lasten meditaatioharjoitusten keksimisessä vain mielikuvitus on rajana. Teetän lapsilla erilaisia meditointeja, koska he pitävät vaihtelusta ja harjoitteet toimivat aina hieman eri tavalla.
Roolimallit ja esikuvat ovat tärkeitä
Lasten maailmassa roolimalleilla ja esikuvilla on suuri vaikutus. Jos esimerkiksi lapsen ihannoima julkisuuden henkilö meditoi, on lapsella usein suuri halu ja kiinnostus alkaa itsekin idolinsa tapaan meditoimaan.
Olen havainnut, että joogatunneillani käyvistä lapsista osa ihailee minua suuresti. Se tuntuu uskomattoman ihanalta ja olen hyvin kiitollinen. Lapset tekevät innoissaan ihan sitä mitä minäkin. Näin ollen lasten joogatunneillani meditointi on ihan luonnollinen osa tuntia. Tietenkin tämä on tilanne nyt, kun tunnemme lasten kanssa toisemme jo hyvin ja luotamme toisiimme. Lapset suorastaan rakastavat meditointiharjoituksia.
Säännöllinen meditointi
Meditoinnin on hyvä olla säännöllistä, mieluiten jokapäiväistä. Jokaiseen arkiaamuun voi ottaa pienen meditointihetken, se varmasti helpottaa arkiaamujen sujumista. Vanha itämainen sanonta uppoaa minuun täysin:
”Olisi meditoitava 20 minuuttia päivässä, paitsi jos on oikein kiire. Siinä tapauksessa pitäisi meditoida tunti.”
Vanha Zen-viisaus
Meditoinnista on valtavasti hyötyjä. Lasten keskiitymiskyky paranee meditoimalla. Omaan elämääni se on tuonut muun muassa paljon rauhaa ja mielihyvää.