Viisi vinkkiä lapsiperheiden parempiin arkiaamuihin

Kellot on taas siirretty talviaikaan ja pimeä aika on jo ovella. Monilla lapsiperheillä on haasteita arkiaamuissa. Jokainen ihminen on oma yksilönsä ja jokainen perhe uniikki kokonaisuus. Meillä arkiaamut sujuvat yleensä todella ihanasti ja siitä syystä haluan jakaa muidenkin lapsiperheiden iloksi viisi meille toimivaa vinkkiä parempiin arkiaamuihin.

1. Illalla aikaisin nukkumaan ja herätys 15 minuuttia aikaisemmin

Nuorena rakastin valvomista ja ylioppilaskirjoituksiinkin luin yleensä pitkälle yöhön. Nykyisin pyrin menemään aina ajoissa nukkumaan ja rauhoittamaan ilta-aikani. Pidän saman rytmin viikonloppuisinkin, joten arkiaamuisin herääminen ei ole ongelmallista. Itse asiassa olen alkanut pitämään aamuista ja minusta on ihanaa nousta aikaisin uuteen päivään. Olen aina kiitollinen hyvistä yöunista, koska ne ovat todella tärkeät jaksamisen kannalta.

Laitan herätyskellon soimaan yleensä varttia ennen kuin minun pitäisi nousta. Viisitoista minuuttia ekstra-aikaa arkiaamussa on aika luksusta. Minulla on siis aikaa vaikka antaa pojalleni hetki satuhierontaa tai pelata hänen kanssaan matsi Uno-pelikorteilla.

Meillä on aamuisin aikaa vaikka pelata yksi erä lautapeliä.

2. Asiat valmiiksi ja ennakoiminen

Laitamme aina illalla jo mahdollisimman paljon asioita valmiiksi aamua varten. Koulureppu on pakattuna ja seuraavan päivän vaatteet jo valittuina. Pyrin ennakoimaan asioita esimerkiksi mahdollisen sadesään sattuessa laittamalla sadevaatteet eteiseen varalta valmiiksi. Aamulla ei siis tarvitse etsiä hukassa olevia asioita tai tehdä pahemmin päätöksiä eikä valintoja, tarvitsee vain toimia. 

Toimintaan auttavat rutiinit. Lapset pitävät usein selkeistä säännöistä, rajoista ja rutiineista. Rutiinit tuovat turvaa ja luottamusta.

Ennakoiminen auttaa arkiaamuissamme.

3. Ei ruutuaikaa

Arkiaamuisin ei meidän perheessä kenelläkään ole ruutuaikaa. Kännytkät, tietokoneet, televisiot, radiot ja muut pidetään suljettuina. On ihanaa nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta. Usein pimeän aikaan syömme aamiaisen kynttilän valossa ja se tuo ihanan tunnelman. Kynttilän sytyttäminen on loppupeleissä todella pieni juttu. Keväisin saatamme nauttia aamiaista terassilla linnunlaulua kuunnellen ja auringonnousua ihaillen.

Rakastan auringonnousuja ja mielelläni aamuisin ihastelen kaunista luontoa.

4. Positiivisuus ja ystävällisyys

Olemalla positiivinen ja ystävällinen pojalleni aamuisin, saan usein samanlaista käytöstä häneltä takaisin. Me olemme usein toistemme peilejä, ja etenkin lapset tuntuvat nappaavan hyvinkin herkästi aikuisen tunnetilan ja vastaamaan samalla mitalla. Olen huomannut, että mitä enemmän aamusta annan lapselleni rakkautta niin sitä helpompaa aamutoimet kaikkinensa ovat.

Kynttilän sytyttämällä saa ihanan tunnelman pimeään arkiaamuun.

5. Hetkessä eläminen

Aamuisin en koskaan käytä sanaa kiire. Se auttaa minua ajan hallinnassa, kun voin keskittyä vain nykyhetkeen. Keskityn kerralla vain yhteen asiaan. Olen läsnä jokaisessa hetkessä.

Minun arkiaamuni koostuvat lisäksi noin puolen tunnin metsäkävelystä, astangajoogaharjoituksesta ja pulahduksesta lampeen tai talvella avantoon. Olen järjestänyt elämäni niin, että usein ehdin vielä ennen töiden aloitusta meditoimaan, chanttaamaan, tekemään pranayamaa ja reikiä. Näillä eväillä saan usein mahtavan aloituksen arkipäiviini. 

Jooga kuuluu lähes jokaiseen aamuni ja se antaa mielettömän aloituksen päivälle. Perjantait ovat viikon parhaita päiviä, koska silloin on iltapäivisin lapsijoogatuntini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *