Elämme tällä hetkellä todella erikoisessa koronaviruksen tuomassa ajassa. Monet perheet viettävät nyt osittain pakon sanelemana aikaansa kotona. Nyt jos koskaan kannattaa pysähtyä ja keskittyä tietoiseen läsnäoloon, sillä sen ymmärtäminen voi auttaa voimaan paremmin.
Mitä tietoinen läsnäolo on?
Tietoinen läsnäolo on hetkessä elämistä. Se on sitä, että keskitytään vain tähän hetkeen ja eletään kaikilla aisteilla ja tietoisesti juuri nyt. Unohdetaan tavallaan ajankulu kokonaan. Ei murehdita menneitä tapahtumia, eikä haikailla tulevaisuutta. Ollaan läsnä tässä ja nyt. Tietoisessa läsnäolossa valta ei ole egollamme, vaan olemme kaikista mielen kahleista vapaita.
Aikuisten ja lasten eroavaisuuksia tietoisessa läsnäolossa
Meille aikuisille tietoinen läsnäolo ei ole aina helppoa, koska mielemme on usein täynnä ajatuksia. Valitettavasti kuljemme osan elämänmatkastamme täysin ”autopilotoinnilla” eli teemme asioita automaattisesti liiemmin ajattelematta tai keskittymättä niihin. Emme ole läsnä hetkessä, koska mielemme vaeltaa milloin missäkin.
Toisin kuin lapset, he elävät usein vain ja ainoastaan tätä hetkeä ja nauttivat siitä täysin.
Yksinkertaisimmillaan tietoinen läsnäolo on sitä, että oikeasti olet läsnä lapsen kanssa. Huomioit ja kuuntelet lasta sataprosenttisesti etkä esimerkiksi samaan aikaan räplää älypuhelintasi.
Lasten tunteet ja läsnäolo
Hurmaannun kerta toisensa jälkeen lasten aitoudesta. Kuinka rehellisesti he sanovatkaan minulle joogatunnin loppupiirissä mistä tykkäsivät tunnilla eniten. Heidän silmät ja koko olemus loistavat, kun he kertovat mielipiteensä. Lapset ovat kokonaan tunteella mukana hetkessä. Kun lapset onnistuvat asanoissa ja kehun heitä, huomaan, miten he oikein imevät positiivisen palautteen itseensä. Vastaavasti, jos joku asia harmittaa heitä tai lapsia ei huvita tehdä jotain, he sanovat senkin harvinaisen suoraan ja saattavat jättää tekemättä koko liikkeet.
Energia ja tietoinen läsnäolo
Lasten joogatunneillani on ollut välillä aikamoista menoa, kun olen tietoisesti halunnut purkaa lasten ylimääräistä energiaa ja paineita. Olemme juosseet, huutaneet ja antaneet kaiken turhan tulla ulos. Kun tällaisen hurjan energisen joogatunnin loppupuolella tulee mindfulness-, meditaatio- ja rentoutusharjoitteiden vuoro, on suoranainen ihme, kuinka nopeasti lapset onnistuvat muuntamaan vireystilansa päinvastaiseen ja elämään sitä täysillä. Mielessäni ajattelen, ihan kuin olisin jollain taikasauvalla pysäyttänyt pienet riehujat ja muuttanut heidät rauhallisuuden perikuviksi. Niin uskomaton, keskittynyt ja nopea muutos on. Ja se perustuu juuri siihen, että lapset elävät hetkessä ja ovat tietoisesti läsnä. He todella nappaavat hetkestä kiinni. Aiemmin olen kertonut ”Viisi vinkkiä lasten keskittymiskyvyn parantamiseen”.
Meditoimalla ja rentoutusharjoituksilla voi lisätä tietoista läsnäoloa
Olen meditoinut vuosien ajan ja se on todellakin auttanut lisäämään tietoista läsnäoloani. Meille kaikille tekisi todella hyvää meditoida säännöllisesti etenkin tässä ajassa. Me aikuiset tarvitsemme paljon pidemmän ajan meditoidessa kuin lapset, koska meidän on usein haastavampaa päästä rauhalliseen vireystilaan. Aikuisilla kuluu enemmän aikaa saattaa parasympaattinen hermosto levolliseksi. Sama koskee rentoutusharjoituksia. Lapset pystyvät omaksumaan harjoitteen yleensä heti. Meditoinnin ja rentoutusharjoitusten jälkeen olo on usein ihanan seesteinen. On yksinkertaisesti niin hyvä, rauhallinen ja tyytyväinen olla tässä ja nyt.
Eckhart Tollen kirjoittama maailmanlaajuinen bestseller tietoisesta läsnäolosta
Tietoisen läsnäolon mestariteoksen ”Läsnäolon voima – Tie henkiseen heräämiseen” on kirjoittanut Eckhart Tolle. Olen lukenut kirjan jo vaikka kuinka monta kertaa ja yhä uudestaan saan siitä uusia oivalluksia. Pojalleni luen valikoiden kirjasta kappaleita ja hän nauttii niistä suunnattomasti. Kirja on todellinen klassikko ja on oiva opas tietoisen läsnäolon kehittämiseen.
Lasten etäjoogaa Zoomilla
Verkkokaupassani on nyt myynnissä neljän kerran etäjoogapakettaja erikoistarjoushintaan 24,00 euroa (sis. Alv 10%) eli yhden kerran hinnaksi tulee 6,00 euroa (sis. Alv 10%). Etäjoogan pidän Zoomin välityksellä. Yhteen ryhmään otan aina maksimissaan kymmenen 6-9-vuotiasta lasta. Joogatunnin kesto on aina puoli tuntia kerrallaan. Aiempaa joogakokemusta ei tarvita. Aiemmin ostettuja joogatunteja voi vaihtaa Zoom-tunteihin niin, että kymppikortin kolme kerran tuntia (yhden arvo 8,00 euroa) vastaa yhtä neljän kerran Zoom-etäjoogapakettia.
Myynnissä on myös yksityisiä 30 min lasten etäjoogatunteja kappalehintaan 29,00 euroa (sis. Alv 10%). Zoomin välityksellä tulen videokuvana teidän kotiinne lasten luokse yhdessä sovittuna ajankohtana.
Joogatunneilla olen aina lapsille läsnä. Tervetuloa mukaan!