Lapset ovat tämän päivän yhteiskunnassamme aika kovilla. Ärsykkeitä tulvii ympäristöstä valtavasti ja lasten keskittyminen on monesti haastavaa. Vanhemmat ”multitaskaavat” eli tekevät montaa asiaa samaan aikaan ja samaa ilmiö näyttää levittäytyvän lastenkin elämään.
Lapsen keskittymiskyky on harjoiteltavissa oleva taito ja sitä pystyy parantamaan. On ihanaa huomata lapsen kärsivällisyyden kasvavan.
Ensin tulee luoda kotiin rauhallinen ympäristö. Älylaitteet, tietokoneet, pelit, puhelimet, televisiot ja musiikin toistolaitteet kannattaa pitää aina suljettuina, kun niitä ei käytetä. Siisti ja vähän stimuloiva ympäristö parantaa keskittymiskykyä ja oppimista. Ideana on, että lapsi keskittyy aina yhteen asiaan kerrallaan melko pitkän ajan. Tällöin aikuinen antaa lapselle jakamattoman huomionsa ja kannustuksensa. Ohessa viisi vinkkiä, jotka pystyy helposti ottamaan käyttöön jo vaikka näin joululoman aikana.
1. Uuden taidon opetteleminen
Lapset oppivat uusia asioita todella nopeasti. Uusi taito voi olla mitä vain esimerkiksi instrumentin soittaminen, tanssikuvion harjoitteleminen tai vieraan kielen oppiminen. Poikamme sai joululahjaksi ukulelen ja tästä avautuu koko perhellemme uusi maailma, kun opettelemme yhdessä nuotteja, sointuja ja kappaleita. Lapsella tulee olla motivaatio uuden taidon opettelemiseen, joten kannattaa valita yhdessä sellainen asia, joka kiinnostaa lasta ja jonka opetuksessa aikuinen osaa olla tukena.
2. Pelaaminen, piirtäminen ja rakentelu
Palapelin kokoaminen, legojen rakentaminen, lautapelin pelaaminen, värityskuvien värittäminen, piirtäminen, askartelu ja sanaristikoiden ratkominen ovat mitä parhainta koko perheen puuhaa. Pelatessa lapset oppivat myös muita taitoja kuten empatiakykyä, voittamisen riemua ja häviämisen taitoa. Käsillä tekeminen lisää lapsen luovuutta ja taiteellisuutta. Legoilla rakentelu, askartelu ja hamahelmien laittelu kehittävät myös lapsen hienomotoriikkaa ja sorminäppäryyttä.
3. Säännöllinen ateriarytmi ja sokerittomat herkut
Keho tuottaa nälkäisenä adrenaliinia ja se häiritsee keskittymistä. Säännölliset ateriat pitävät verensokerin hyvällä tasolla ja lapsilla riittää energiaa koko päiväksi. Lapsille kannattaa antaa sokerittomia herkkuja, koska valkoinen sokeri on pahaksi. Olen korvannut valkoisen sokerin lähes kokonaan hunajalla ja kookossokerilla. Lasten kanssa kokkaaminen ja leipominen ovat mitä mainiointa keskittymiskykyä lisäävää touhua. Teimme jouluaattona poikani kanssa piparkakkutaikinan ja joulutorttutaikinan ja niistä leivoimme suussa sulavia herkkuja. Yhdessä seurasimme reseptejä ja mittasimme tarkasti raaka-aineet. Vaihe vaiheelta etenimme loistavan lopputulokseen ja nautimme suuresti yhdessä tekemisestä.
4. Liikkuminen säännöllisesti
Lapsilla on valtavasti energiaa. On tärkeää, että ylimääräinen energia tulee purettua. Tällöin elimistössä vapautuu tyynnyttäviä endorfiineja. Paras paikka energian purkuun on ulkona. Siinä saa samalla raikasta ilmaa ja keuhkot täyteen happea. Lapsia ei yleensä harmita huono sää, he ulkoilevat mielellään myös vesisateessa kunhan vaatetus ja varustelu ovat oikeat. Näin sydäntalvella pimeää tulee jo aikaisin iltapäivällä, mutta sen ei kannata antaa häiritä. Me teemme poikani kanssa usein pimeällä jännittäviä metsäretkiä. Laitamme otsalamput päähän ja lähdemme kävelemään ja juoksemaan kiemurtelevia metsäautoteitä pitkin pilkkopimeään. Jos olemme oikein onnekkaita, retkiämme valaisee kirkas tähtitaivas ja kuu. Lenkkeilyn aikana tulee samalla keskusteltua paljon. Tänään tarvoimme metsässä valoisan aikaan monta tuntia. Minulla olisi pitänyt olla sienikori mukana, koska löysin valtavasti kanttarelleja ja suppilovahveroita. Ihan uskomatonta, onhan sentään joululoma ja tapaninpäivä! Ulkoilun jälkeen on aina niin hyvä olo ja mieli.
5. Lukeminen, meditaatio- ja rentoutusharjoitukset
Yksinkertaiset ja helpot meditaatio- ja mindfulness-harjoitukset lisäävät lasten keskittymiskykyä. Harjoittelu kannattaa aloittaa niin, että lapset ovat jo valmiiksi rauhoittuneita. Teemme näitä harjoitteita aina lasten joogatunneilla ja lapset todella nauttivat niistä. Jotkut jopa meinaavat nukahtaa loppurentoutukseen. Satukirjojen lukeminen ja lapsen silittäminen lisää ihanalla tavalla lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta ja olemista. Mielikuvitus pääsee niin paljon paremmin kehittymään kuin vaikkapa elokuvia katsomalla. Jos omat kirjavarastot on jo koluttu eikä joulupukki tuonut uusia opuksia, kannattaa joululoman välipäivinä suunnata kirjastoon hakemaan täydennystä.