Tämän viikon maanantain lasten joogatunnin alussa heti alkupiirin jälkeen laadimme lasten kanssa yhdessä säännöt joogaan. Lupasin lapsille laittaa säännöt internetiin kaikkien luettavaksi, joten täältä ne nyt sitten löytyvät perusteluineen. Ennen vanhaan säännöt olisi kirjoitettu paperille ja laitettu joogasalin seinälle, mutta nykyajan lapsille mikään ei taida olla totta, ellei se löydy verkosta.
Miksi laatia säännöt lasten joogaan?
Lapsille on määräyksiä ja sääntöjä pilvin pimein joka paikassa. Miksi ihmeessä myös joogatunnilla? Jonkin aikaa olemme jooganneet ja toimineet ilman sääntöjä, koska ne eivät ole liiemmin olleet tarpeellisia. Ajattelin alkuun olla avarakatseinen ja tarkkaileva ohjaaja, joka sallii lasten luontaisen käytöksen ja ilmaisun. Lapset ovat yleensä uusissa tilanteissa perusfiksuja ja osaavat käyttäytyä hienosti. Olemme nyt käyneet jo monen lapsen kanssa tutuiksi, lapset tuntevat toisiaan ja käytös on muuttunut vapaammaksi. Joukkoon mahtuu vilkkaita lapsia ja haluan, että auktoriteettini säilyy jatkossakin. Niinpä nyt oli loistava ajankohta miettiä yhdessä kolme sääntöä, jotka ottaisimme heti käytäntöön. Näin tunneilla säilyisi jatkossakin rauhallinen ilmapiiri ja hyvä tunnelma.
1. Sääntö: Ei kiusata muita
Ensimmäinen sääntö lapsilta tuli kuin apteekin hyllyltä: ei kiusata muita. Tämä on mielestäni loistava sääntö, koska kaikenlainen kiusaaminen tulee kitkeä lasten ja myöskin aikuisten keskuudesta pois jo ajatuksen tasolla. Lasten jooga on omiaan tuomaan lapsille onnistumisen tuntemuksia, kehopositiivisuutta ja auttaa lasta näkemään myös muiden vahvuuksia.
Jokaisella tunnilla teetän aina vähintään yhden harjoitteen, jossa lapset tekevät asioita yhdessä. Tämä edistää lasten sosiaalisuutta ja yhdenvertaisuutta. Edellisellä kerralla otimme esimerkiksi toisiamme käsistä kiinni ja teimme kauniin lammen. Yhdessä piirissä lähdimme pyörimään ja lapset nauttivat. Kaikki otetaan mukaan, ketään ei jätetä yksin ja jokainen on tärkeä.
Kehun ja kannustan paljon lapsia, korostan heidän parhaita puolia. Lapset suorastaan rakastavat kauniita sanojani. Kukapa ei haluasi kuulla olevansa vahva, notkea, omaavansa hyvän tasapainon tai tekevänsä asanat upeasti.
2. Sääntö: Oma joogamatto on oma alue
Toinen sääntö tuli minulta: oma joogamatto on oma alue. Lapset kokevat oman joogamaton turvalliseksi paikaksi. He hakeutuvat sille mielellään ja pysyttelevät sen päällä. Oma joogamatto tuo fyysisesti oman rajan. Omalla matolla on hyvä tehdä liikkeitä ja olla turvallisesti. Kukaan ei tule ilman lupaa matollesi eikä itse saa mennä muiden joogamatoille ilman kutsua.
Olen niin ylpeä, kun viime tunnilla pyysin lapsia rentoutumaan, heistä todellakin jokainen meni makaamaan omalle matolleen. Tämä kertoo todellisesta luottamuksesta ja turvallisuuden tunteesta. Olin ajatellut, että ainakin jokunen lapsi jäisi vain istumaan eikä haluaisi mennä maaten, mikä olisi myös ollut ihan ok.
3. Sääntö: Ei saa häiritä
Kolmas sääntö ideoitiin yhdessä: ei saa häiritä. Tämä sääntö on jotenkin minulle tärkeä, kun en haluaisi antaa lapsille huomiota sillä, että he häiritsemällä hakevat huomioitani, vaan mielummin tahtoisin antaa ihailevaa ja kannustavaa palautetta. Olen itse ollut lapsena hyvin energinen, vilkas ja taipuvainen esiintymään. Minulle toimi pienenä selkeät ohjeet mitä saa tehdä ja mitä ei. Jos sanottiin, ettei saa häiritä muita, tein kaikkeni etten olisi häirinnyt. Pohjimmiltaan me kaikki olemme kuitenkin kilttejä ja kuuliaisia. Joskus me villimmät yksilöt tarvitsemme tässä asiassa muistutusta.
Suloinen ehdotus säännöksi
Yksi lapsista ehdotti säännöksi, että joogatunnilla olisi tarjolla aina herkkuja. Mielestäni tämä oli kerrassaan suloinen ehdotus. Meillä oli kesällä Lasten joogapäivissä Villa Valossa tarjolla tekemääni luomulounasta ja välipalaa, uskon ajatuksen pohjautuvan siihen kokemukseen. Valitettavasti jouduin ihanan ehdotuksen torppaamaan. Kerroin joogatunnin kestävän aina vain 45 minuuttia ja aika on niin lyhyt, ettei meillä harmi kyllä olisi aikaa herkutella. Lasten vanhemmille ja aikuisille on aina lasten joogatuntien ajan tarjolla luomuteetä, mutta se on sen tähden, kun he joutuvat odottamaan Open Yoga Porvoon aulassa. Lupasin lapsille, että voisimme vaikka vuoden lopussa pitää pikkujoulut, joulujuhlat tai päättäjäiset ja siellä voisi olla tarjolla herkkuja. Lapset innostuivat ideastani ja alkoivat jo suunnitella tarjoiluja.
Rakkautta ja rajoja
Kotona juttelin poikani kanssa vielä säännöistä ja kävimme ne yhdessä läpi. Hän oli sitä mieltä, että sääntö numero kaksi on kiva ja muut säännöt ovat kovin kielteisiä. Olin hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Mietin miten olisin voinut kääntää negatiiviset kiellot positiivisiksi kehoituksiksi. Jos vaihtaisi vaikka tuon kolmannen säännön ei häiritä muita => annetaan muille rauha, menettäisi se kuitenkin alkuperäisen merkityksen. Säännöt ovat kuitenkin lasten kanssa yhdessä laaditut ja heidän ja minun on näihin helppo sitoutua.