Mantrat joogassa

Mantrat ovat olennainen osa joogassa. Ne tuovat syvemmän merkityksen ja energian harjoitukseen. 

Mantrat ovat voimakkaita työkaluja joogaharjoituksessa.

Mantrat MaliYogassa

Olen joillain yin joogatunneillani tehnyt mantroja ja meillä on ollut MaliYogassa niistä puhetta. Tästä inspiroituneena järjestän ensi viikon perjantaina ja lauantaina 4.-5.8.23 ”Vanhan Porvoon joogaretriitin – Mantrat”. Retriitille mahtuu vielä hyvin mukaan. Ilmoittaudu suoraan varaa heti-järjestelmässä maksamalla joko perjantain tai lauantain kohdalta joogaretriitin varausmaksu 50,00 euroa. Loppumaksusta lähetän laskun. Retriitin kokonaishinta on 245,00 euroa ja se pitää sisällään mantrojen lisäksi mm. yin joogaa, Soundful Yin ® joogaa, äänimaljarentoutuksen, meditaatioita, lounaan Aatos Cafessa, herkuttelua ja keskustelua. Tästä on tulossa niin ihana retriitti ja se sopii mainiosti myös ihan aloittelijoille. Eli ei tarvitse olla aiempaa kokemusta mantroista tai joogasta, kaikki tarvikkeetkin löytyvät paikan päältä.

Tervetuloa mukaan ”Vanhan Porvoon joogaretriitille – Mantrat”!

Mitä mantrat ovat?

Mantra on sanskritin kielestä peräisin oleva sana, joka tarkoittaa “mieltä suojaavaa” tai “mieltä vapauttavaa”. Se on sanojen tai äänien yhdistelmä, jota toistetaan joko ääneen tai hiljaa meditaatiossa. Mantra voi olla yksittäinen sana, kuten “Om” (joka symboloi kaiken ääntä ja olemassaoloa) tai pidempi lause, kuten “Om Gam Ganapataye Namaha” (Suojele minua Ganesha, sinua tervehdin). Mantra voi heijastaa henkilön tavoitteita ja hengellisiä ponnisteluja.

Mantrat ovat paljon enemmän kuin vain sanoja. Ne kantavat mukanaan syvää energiaa ja tietoisuutta. Kun toistamme mantroja säännöllisesti, se vaikuttaa mielemme, tunteidemme ja kehomme taajuuteen. Tämä voi auttaa meitä saavuttamaan syvän rauhan ja rentoutumisen tilan sekä lisäämään henkistä tietoisuutta.

Mantrat kantavat mukanaan syvää energiaa ja tietoisuutta.

Mantrat meditaatiossa 

Mantrat ovat tehokkaita työkaluja meditaatiossa. Toistaessamme mantraa hiljaisesti mielessämme, se auttaa rauhoittamaan mieltä ja keskittymään. Mantrat voivat auttaa meitä ohjaamaan pois häiritsevistä ajatuksista ja antamaan tilaa hiljaisuudelle ja sisäiselle rauhalle. 

Mantra auttaa rauhoittamaan mieltä ja keskittymään.

Japa-harjoitus joogassa

Japa on meditatiivinen toistoharjoitus, jossa mantraa, sanaa tai lausetta toistetaan toistuvasti keskittymisen, rauhoittumisen ja hengellisen tietoisuuden lisäämiseksi. Japa on erittäin vanha harjoitus, joka on peräisin Intiasta.

Mantraa toistetaan yleensä hiljaa tai ääneen, ja sen toistaminen tapahtuu yleensä tasaisella ja rytmisellä tahdilla. Japa-harjoituksen tavoitteena on hiljentää mieli ja keskittää huomio sisäiseen itseen tai korkeampaan voimaan. Toistamalla mantraa toistuvasti, mieli rauhoittuu ja tulee tietoiseksi hetkestä ja läsnäolosta.

Olen tehnyt itse tämän minulle rakkaan malan, joka on päivittäin käytössäni.

Mala japa-harjoituksen apuna joogassa

Olen jo parin vuoden ajan tehnyt omaa japa-harjoitusta joka ikinen päivä, ja sitä ennen vuosia epäsäännöllisesti. Minulla on siinä apuna mala eli rukousnauha, jossa on 108 helmeä. Sormien välissä liikutan malan helmiä aina sitä mukaa, kun mantraan. Minimimäärä mantran toistolle on siis aina kerralla 108 kertaa.

Mantrojen chanttailua yhdessä 

”Vanhan Porvoon joogaretriitillä- Mantrat” lausumme mantroja yhdessä ääneen eli chanttaamme. Tämä on helppoa ja hauskaa, koska retriitillä chanttaamme ilon kautta emmekä keskity niinkään sanskriitin kielioppiin. Mantrat ovat äänen voimaa puhtaimmillaan. Kun toistamme mantraa, ääni värähtelee kehossamme ja resonoi meidän jokaisessa solussa. Tämä värähtely voi vaikuttaa tunteisiimme, ajatuksiimme ja fyysiseen hyvinvointiimme. Chanttailusta tulee todella hyvä olo.

Kirtan on ihana tilaisuus, jossa kaikki yhdessä laulavat mantroja ja muita lauluja musiikin säestämänä. Muutama viikko sitten eli heinäkuun 2023 alussa olin taas Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitillä Houtskarissa opettamassa lapsijoogaa ja aikuisille yin joogaa. Siellä osallistuin Kirtaniin lapseni kanssa ja hän nautti kanssani todella paljon.

Helsingin Astangajoogakoulun Houtskarin kesäretriitin 2023 viikon 1 Kirtanin esilaulajat. Toinen vasemmalta on joogafilosofian luennoitsija Måns Broo.

Mantrat asanaharjoituksessa

Mantrat voidaan myös integroida asanaharjoitukseen eli joogan fyysiseen osuuteen. Toistaessamme mantraa yhdistettynä liikkeeseen, se auttaa meitä pysymään läsnä ja syventää harjoitusta. Mielestäni mantrat sopivat loistavasti yin joogaan yhdessä äänimaljojen kanssa. Mantrat voivat olla voimauttavia ja inspiroivia, auttaen meitä ylittämään omia rajoituksiamme matolla.

Manrat voi ottaa mukaan asanaharjoitukseen.

Mantran henkinen merkitys

Monilla mantroilla on erityinen merkitys ja tarkoitus, ja ne voivat olla omistettuja tietyn jumalallisen tai henkisen voiman kunniaksi. Esimerkiksi kundaliinijoogasta tuttu mantra “Sat Nam” tarkoittaa “Totuus on minun identiteettini” ja se voi auttaa meitä yhteydessä sisäiseen totuuteemme. 

Astangajoogassa teen aina pitkän alkumantran ja loppumantran yleensä ääneen – myös joogasaleilla. Mantran henkinen merkitys voi olla henkilökohtainen ja auttaa meitä löytämään syvemmän yhteyden itseemme ja universumiin.

Mantran henkinen merkitys on usein henkilökohtainen.

Mantrat lapsijoogassa

Lapsijoogatunneillani en tee koskaan mantroja lasten kanssa. Toki on mahdollista tehdä mantroja lasten kanssa. Omalla lapsellani on oma mala, jossa on 64 helmeä eli puolet 108:sta. Olen teetättänyt sen hänelle hänen toivomillaan väreillä ja hieman suuremmilla helmillä. Lapseni kanssa teemme usein kotona yhdessä mantroja. Hän pitää eniten ”Om”-mantran toistamisesta, koska se on niin lyhyt mantra. En koskaan pakota lastani mantraamaan kanssani, vaan hän tulee itse oma-aloitteisesti luokseni kysymään voiko liittyä seuraani mantraamaan tai voimmeko mantrata yhdessä. 

Petra Strengin kirjoittama kirja ”Mantrat – Tie sanojen salaisuuksiin”.

”Mantrat – Tie sanojen salaisuuksiin”-kirja

Rakas ystäväni joogaopettaja Petra Streng on kirjoittanut hiljattain upean kirjan ”Mantrat – Tie Sanojen salaisuuksiin.” Sain osallistua Petran kirjan julkistamistilaisuuteen Jooga Porvoossa viime kuussa eli kesäkuussa 2023. Kirja on siis uutukainen ja suosittelen sitä kaikille. Suomeksi ei ole mantroista joogassa juurikaan kirjoitettu, joten Petra on tehnyt loistavan työn asian eteen. Kirjassa muuten haastatellaan astangajoogaopettajaani Heidi Parviaista, joka kertoo omasta suhteestaan mantroihin.

Petra Streng Mantrat-kirjan julkistamistilaisuudessa.

Mantrat sinun joogassa

Mantrat ovat voimakkaita työkaluja joogaharjoituksessa, siksi kehotan sinua ottamaan ne osaksi omaa joogaharjoitustasi. Ne tuovat äänen voiman ja syvemmän merkityksen joogan ääreen. Mantrat auttavat meitä keskittymään, tuovat mielen rauhan ja voivat olla henkisesti merkittäviä matkallamme kohti sisäistä tasapainoa ja hyvinvointia. Tule kanssani joogaretriitille ja avaa ovi uusiin ulottuvuuksiin joogamatollasi.

Avaa mantrojen avulla ovi uusiin ulottuvuuksiin joogamatollasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *