Ayuervedinen detox – kehon puhdistuskuuri

Kerron kokemuksia Ayuervedisesta kehon puhdistuskuurista eli detoxista. Avaan mitä ayurvedinen detox oikein on, mitä hyötyä siitä on ja miten itse koin kehon puhdistuskuurin.

Ayurveda on lähellä sydäntäni.

Mitä ayurveda on?

Olen aiemmin kirjoittanut artikkelin ”Ayuerveda ja lapsijooga”. Poimin tähän siitä artikkelista kappaleen ”Mitä ayurveda on?”.

Ayurveda tarkoittaa suomeksi käännettynä ”elämäntietoa” (ayu=elämä, veda=tieto) ja se on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmä. Tämä ikivanha intialainen lääketiede tuo hoitoa ja hyvää oloa. Ayurveda myötäilee joogafilosofiaa ja itsekin olen innostunut siitä joogan myötä. 

Ayurvedan mukaan kehon ja mielen terveyden perusta on siinä, millainen on elämänasenteemme ja tapamme elää. Ayurvedan kolme käskyä on ruoka, elämäntapa ja ajatukset. Sen mukaan eläminen tarkoittaa tietoisena olemista. Ayurvedan kantavana ajatuksena on tasapainottaa kehoa hoitamalla sitä oikealla ravinnolla etukäteen välttäen näin sairastumiset, jotka ovat siis kehon epätasapaino-eli häiriötiloja. 

Ayurvedassa kehotyypit jaetaan kolmeen päätyyppiin eli vata, pitta ja kapha. Meissä on yleensä yksi vallitseva tyyppi eli dosha, mutta myös sekoitukset ovat mahdollisia. 

Ayurveda on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmä.

Ayurveda kevät detox – Puhdista kehosi -kurssi

Minulle heräsi aiemmin kevään aikana voimakas tarve puhdistaa kehoani ja mieltäni. Kuin tilauksesta joogakoulussani Jooga Porvoossa järjestettiin Ayurveda kevät detox – Puhdista kehosi -kurssi lauantaina 9.4.2022 klo 12.00-13.30. Kurssi oli englanniksi ja sen piti Jooga Porvoon joogaopettaja ja ayurvedakonsultti Justine Cederberg.

Kurssilla Justine selitti detoxin hyödyt ja antoi yksityiskohtaiset ohjeet, miten ayurvedinen puhdistuskuuri tulisi kotona suorittaa. Kurssi maksoi 53,00 euroa ja hintaan kuului luennon lisäksi 30-sivuinen PDF-opas, jossa on mm. erilaisia detox-reseptejä ja Prasadin Detox-yrttighee (hinta 33,00 euroa), jota käytetään kuurin aikana. Kurssi oli mielestäni todella kattava ja oli hyvä päästä esittämään mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Käytän Prasadin gheetä ja detoxin aikana lisäksi myös yrttigheetä.

Valmistautuminen Ayurvediseen detox – puhdistuskuuriin

Henkinen valmistautuminen 

Koin erittäin tärkeäksi henkisen valmistautumisen Ayurvediseen detox – puhdistuskuuriin. Minulla oli suuri tarve puhdistukselle ja sen myötä myös motivaatio suorittaa se. Tykkään muutenkin aina haastaa itseäni ja juuri tällaiset haasteet sopivat minulle loistavasti. Päätöksen tekeminen on usein tässäkin asiassa se vaikein osuus. Jos et ole henkisesti tasapainossa tai sinulla on syömishäiriötaustaa, en suosittele kokeilemaan Ayurvedista detox – puhdistuskuuria ainakaan omin päin.

Ajan löytyminen kalenterista

Kun päätös tehdä Ayurvedinen detox – puhdistuskuuri on tehty, on seuraavaksi löydettävä kalenterista tilaa kuurille. Puhdistumiselle varataan seitsemän päivää. Olisi hyvä, ettei tämän  ajanjakson aikana olisi kauhea kiire eikä stressiä. Myös raskasta fyysistä rasitusta olisi tarkoitus välttää. Oikeasti kuuri vaatii vain yhden koti-lepopäivän ja se osuu päivälle kuusi. Elin koko kuurin ajan ihan normaalia elämää, lukuunottamatta sitä, että jätin päivän kuusi astanga joogaharjoituksen tekemättä enkä käynyt kuurin aikana kertaakaan avannossa tai oikeammin uimassa avovedessä.

Seuraan elämässäni tarkasti kuun kiertoa ja pyrin ajoittamaan kaikki tekemiset ja askareet aina otollisimman kuun vaiheen mukaan. Puhdistukuurin tein luonnollisesti laskevan kuun eli vähenevän kuun eli alakuun aikaan.

Etsin kalenteristani sopivan ajan detox-kuurille.

Ruoka-aineiden ja tarvikkeiden hankkiminen

Kielen kaavin ja nenäkannu (ei mitenkään pakollinen kuurin aikana) minulla oli jo ennestään käytössä. Ekokaupasta ja tavallisesta ruokakaupasta ostin Ayurvediseen detox – puhdistuskuuriiin tarvittavat ruoka-aineet ja risiiniöljyn. Elintarvikkeissa tulee suosia kuurin ajan luomutuotteita. Minä ostan muutenkin kaiken ruoan mitä vaan saan luomuna tai villinä.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin päivät 1-5

Aloitin Ayurvediseen detox – puhdistuskuurin toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina 18.4.22. Päivät 1-5 noudattivat samaa kaavaa. Heti herättyä join detox-teetä ja sitä sai nauttia koko päivän aikana niin paljon kuin halusi. Myös vettä tuli juoda paljon. Kahvia ja tavallista teetä ei saanut nauttia ollenkaan. Tämä ei ollut minulle lainkaan vaikeaa, sillä olen jo juonut puolentoista vuoden ajan aamuisin kofeiinitonta kahvia, johon ei minulla muodostu riippuvuutta.

Itsetekemääni teetä.

Aamupalaksi keitin itselleni luomupuuron, johon laitoin nokareen ghee-voita. Suositus oli tehdä tattaripuuroa.

Lounaalla ja päivällisellä, tarpeen mukaan myös välipalaksi ja iltapalaksi, nautittiin kitcharia. Kitchari on kaikille kehotyypeille sopivaa elimistölle helppoa ja satvista eli puhdasta ravintoa. Kuurin aikana valmistamassani päivän aikana nauttimassani kitcharissa oli 1 dl halkaistuja mung-papuja tai keltaisia linssejä, 1 dl täysjyvä basmatiriisiä, 1 rkl gheetä, 1 raastettu porkkana, kourallinen pinaattia, vettä, tuoretta inkivääriä ja kurkumaa raastettuna ja mausteina fenkolia, kuminaa ja korianteria.

Kitchari on todella herkullista.

Lisäravinteet ja-vitamiinit eivät olleet kuurin aikana suositeltuja, joten niistä pidin viikon tauon. Villivihanneksia olisi saanut syödä, mutta harmiksi kevät on niin myöhässä, etten vielä ole päässyt keräämään yhtäkään nokkosen lehteä tai ketunleipää. Ostin Justinelta Keväisen Yrttinektarin, jossa on mm. nokkosta ja nautin tätä päivän aikana kolme kertaa kerralla noin 30 tippaa.

Prasadin Keväinen yrttinektari on tehokasta.

Illalla päivinä 1-4 nautin Golden Milk:iä eli lämmintä kasvipohjaista maitoa kuten itsetehtyä mantelimaitoa, jossa oli mausteiden lisäksi Prasadin Detox-yrttigheetä 2-5 tl riippuen mikä päivä oli kuurissa meneillään. Iltaisin en nauttinut klo 19:00 jälkeen muuta kuin vettä. Päivän 5. iltana join lämmintä omenamehua, jossa oli risiiniöljyä. 

Elimistöni sai siis energiaa vain niukasti, mutta silti tunsin oloni aina kylläiseksi enkä kertaakaan tuntenut nälkää. Toisaalta teen säännöllisesti pätkäpaastokuureja, joten olen tottunut olemaan välillä lyhyitä aikoja jopa kokonaan ilman ravintoa. Vatsassani oli todella ihana ja kevyt olo koko kuurin ajan ja aineenvaihdunta toimi hyvin.

Kuusenkerkät ovat hyviä villivihanneksia.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin päivät 6-7

Päivä 5:n iltana nauttimani risiiniöljyä puhdisti kehoni lopullisesti seuraavana päivänä. Päivä 6 oli tarkoitettu lepäämiseen. Tein päivän aikana käsitöitä, luin kirjoja ja koin hienoja meditaatioihetkiä. Aamupalan söin silloin vasta klo 14:00 aikoihin, koska en tuntenut nälkää aiemmin ja halusin nauttia ihanan litteästä ja tyhjästä vatsastani. Puuron jälkeen söin pitkin päivää hedelmiä ja pikkuhiljaa jo vähän muutakin.

Päivän 7 ruokavalio sai olla jo aika vapaa. Minun ei kuitenkaan tehnyt mieli lämmintä ruokaa koko päivänä, joten tein itselleni salaatteja ja muuta kevyttä. Jotenkin detox-kuurin jälkeen haluaa vältellä luonnostaan ähkyä eikä tee mieli epäterveellistä ruokaa.

Päivä 5:n iltana nauttimani risiiniöljyä puhdisti kehoni.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin positiiviset kokemukset

Kaiken kaikkiaan Auurvedinen detox – puhdistukuuri oli mielestäni äärimmäisen positiivinen kokemus. Kuona-aineet eli amat poistuivat kehosta ja samalla mielestä. Tunsin kuinka ruoansulatusjärjestelmäni puhdistui ja vahvistui. Kuuri öljysi minua ihanasti sisältäpäin. Painoni tippui viikon aikana 2 kg ja se kevensi oloa. Olin todellakin kuurin tarpeessa. Elämä sen jälkeen on ollut kevyempää ja tuntuu, että prana eli elinvoima on lisääntynyt.

Auurvedinen detox – puhdistukuuri oli mielestäni positiivinen kokemus.

Ayurvedisen detox – puhdistuskuurin haasteet

Ennen kuurin aloitusta jännitin eniten risiiniöljyn ottamista ja sen vaikutuksia. Ihan turhaan, koska se osuus olikin ihan helppo ja meni todella smoothisti.

Minulle vaikeinta oli saman ruoan syöminen joka päivä ja melkein jokaisella aterialla. Tein joka päivä kattilallisen ihanaa Kitcharia, mutta kyllästyin sen syömiseen. Olen aikamoinen kulinaristi, ravintola-alan konsultti, rakastan ruoan valmistamista ja erilaisia makuja. Harvoin syön kahta päivää samaa ruokaa. Puhdistuskuuri laittoi minut miettimään omaa suhdettani ruokaan. Tunsin suurta kiitollisuutta siitä, että minulla on mahdollisuus syödä joka päivä ihan mitä haluan. Ruokani on ravitsevaa, herkullista ja monipuolista. Näin ei valitettavasti ole kaikilla maailmassamme. Toiset joutuvat päivittäin syömään saman riisikulhon. Monet miljoonat ihmiset kärsivät nälästä ja aliravitsemuksesta. Se on niin surullista.

Olen kiitollinen terveellisestä, monipuolisesta ja hyvästä ruoasta.

Ayurvedisesta detox – puhdistuskuurista tapa

Koska tekemäni Ayurvedinen detox – puhdistuskuuri oli kohdallani superpositiivinen kokemus, aion ehdottomasti ottaa sen tavaksi aina keväisin ja syksyisin. Minulla jäi puoli purkkia Prasadin Detox-yrttigheetä, jonka säästän syksyä varten. Madotin suloisen lapsijoogakoirani Cocon oman detox-kuurin aikana. Tästä saan hyvän muistisäännön: aina kun on Cocon aika syksyisin ja keväisin matokuurille, niin on minun aikani Ayurvediselle detox – puhdistuskuurille.

Minä Malina ja lapsijoogakoirani Coco.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *