Chakrat ja lapsijooga

Pidin lapsille chakra-teemalla joogatunnin ja he pitivät siitä kovasti. Kerron nyt hieman chakroista lapsijoogassa.

Mitä chakrat ovat?

Chakrat ovat kehon energiakeskuksia, niin sanottuja energiapyörteitä, jotka säätelevät kokonaisenegioitamme. Ne ovat näkymättömiä henkisen ja ruumiillisen energian keskuksia. Chakra tarkoittaa suomeksi pyörää. Chakrat, ihan kuten Ayuerveda, pohjautuvat vanhaan itämaiseen tietämykseen. Chakrat heijastavat tunnetilaamme. Niillä on vaikutus asenteisiimme ja käyttäytymiseemme.

Lapsijoogassa on seitsemän chakraa ja niiden energiat etenevät karkeammasta hienojakoisempaan. Jokainen chakra vastaa tietoisuuden eri tasoa. Kullakin chakralla on oma ominaisvärinsä. Chakroja voi vahvistaa ja harmonisoida joogalla, meditoinnilla ja reikillä. Lapset saan yleensä helposti meditoimaan. Tarkoituksena on, että energia virtaa vapaasti meissä eikä chakroihin muodostu tukoksia. Jokaiseen chakraan sitoutuu pranaa eli elämän voimaa, elämän esenssiä.

Chakrat ovat kehon energiakeskuksia ja ne säätelevät kokonaisenergioitamme.

1. Juurichakra 

Juurichakra sijaitsee selkärangan juuressa, peräaukon ja sukupuolielinten välissä ja nimensä mukaisesti se maadoittaa ja juurruttaa meidät. Se on ensimmäinen chakra. Juurichakra luo yhteyden fyysisen maailmaan ja kehoon. Se luo perusturvallisuuden, itsesuojeluvaiston ja on olemassaolomme perusta. Juurichakran väri on punainen.

2. Napachakra (sakraalichakra)

Toinen chakra eli napachakra sijaitsee vähän navan alapuolella ja se on tunteiden keskus. Napachakrassa on ”aito minuus”, sisäinen lapsi. Niinpä itseilmaisu, sosiaaliset taidot ja luovuus ovat peräisin napachakrasta. Napachakran väriksi on määritelty oranssi.

3. Aurinkokeskus (solarplexus)

Kolmas chakra on nimeltään aurinkokeskus ja se sijaitsee rintalastan alapuolella. Aurinkokeskuksesta kumpuaa itseluottamus, karisma, valta, elämänhalu, oma tahto, itsetuntemus ja henkilökohtainen voima. Aurinkokeskuksen väri on keltainen.

4. Sydänchakra

Sydänchakra on neljäs chakra ja se löytyy rintalastan keskeltä. Sydänchakra on pyyteettömän rakkauden ja henkilökohtaisen vapauden keskus. Sen ominaisuuksia ovat myötätunto, avoimuus, iloisuus, anteeksianto ja läsnäolo tässä hetkessä. Sydänchakran värin sanotaan olevan joko vaaleanpunainen tai vihreä.

5. Kurkkuchakra

Viides chakra on kurkkuchakra ja nimensä mukaisesti se sijaitsee kaulakuopan ja kurkunpään välissä. Kurkkuchakrasta on lähtöisin oma itseilmaisumme, viestintämme, äänemme, puheemme ja kommunikaatiomme. Sen ominaisuutena sanotaan olevan oman totuuden puhuminen. Kurkkuchakran väri on sininen.

6. Kolmas silmä

Kuudes chakra on kolmas silmä ja se sijaitsee kulmakarvojen välissä. Kolmannen silmän ominaisuudet ovat ajatuksen kirkkaus, selväjärkisyys, tunneäly ja tieto. Siellä on sielun voima ja intuition keskus. Kolmannen silmän väri on violetti.

7. Kruunuchakra

Kruunuchakra on seitsemäs chakra ja se löytyy päälaelta. Kruunuchakra mahdollistaa laajemman kokonaiskuvan muodostamisen. Siellä on meidän korkeampi tietoisuus, viisaus, henkisyys, itseoivallus ja suurempi ymmärrys. Kruunuchakran väri on valkoinen.

Chakra-teemainen lasten joogatunti

Chakra-teemaisella lasten joogatunnilla kävimme kaikki chakrat läpi järjestyksessä aloittaen juurichakrasta. Teimme kullekin seitsemälle chakralle kaksi vahvistavaa asanaa. Tunti oli rauhallisempi kuin yleensä vetämäni. Lapset olivat tietoisesti läsnä. Lasten kanssa keskustelimme enegiasta ja miten he sen kokevat. Pientenkin lasten kanssa voi käydä rohkeasti haastavampiakin aiheita läpi, kunhan selittää asiat ymmärrettävästi ja lapsen maailmaan sopivasti. 

Chakra-teemainen lasten joogatunti oli ihanan rauhallinen.

Chakra-meditaatio ja chakra-reiki

Olen teettänyt lapsilla myös chakra-meditaatioita ja niistä palaute on ollut myös positiivista. Meditatioon otan usein mukaan oikeanlaisen hengityksen. Lapset hengittävät itseensä sisään hyvää energiaa ja hyviä asioita. Uloshengityksessä he poistavat huonoa energiaa ja ikäviä asioita. Mielikuvituksen ja visualisoinnin avulla lapset voivat kokea tietoisuuden voiman. 

Teen itselleni säännöllisesti chakra-reikihoitoja ja niiden jälkeen oloni on usein rauhallinen, tasapainoinen ja harmoninen. 

Chakra-meditaatio ja chakra-reiki tuovat minulle yleensä rauhaa ja tasapainoa.

Chakroihin perustuva lasten joogakirja

Vivian Seege (Oy Nordprint Ab, 2015) on kirjoittanut ”Lasten joogakirja Lentävän maton”, joka on tarkoitettu 4-8-vuotiaille lapsille. Kirjan ihastuttava tarina pohjautuu chakroihin. Sadun mukana tehdään erilaisia asanoita ja käydään läpi tunnetiloja ja ominaisuuksia. Suosittelen lämpimästi lainaamaan kirjan kirjastosta tai ostamaan kirjakaupasta omaksi ja lasten iloksi.

Lasten joogakirja Lentävä matto pohjautuu chakroihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *