Trash Hero Koh Mak – kokemuksia

Lasten joogatuntini Porvoossa ovat nyt pienellä tauolla, koska vietän perheeni kanssa talven kylmimmät kuukaudet täällä Kaakkois-Aasian lämmössä. Nyt olemme muutaman viikon Thaimaan Koh Makin kauniilla saarella ja kirjoittelen kuulumisia täältä.

Trash Hero Koh Mak 25.1.2020.

Trash Hero Koh Mak -tapahtuma

Lauantaisin täällä Koh Makilla järjestetään organisoitu hyväntekeväisyytenä toteutettu Trash Hero-tapahtuma, jossa vapaaehtoiset keräävät rannoilta roskia. Osallistuimme viimeksi viime lauantaina 25.1.2020 tapahtumaan. Meitä vapaaehtoisia oli yhteensä noin kolmisenkymmentä, mukana myös kourallisen verran lapsia.

Trash Hero Koh Mak-tapahtuma järjestetään lauantaisin klo 9.00-12.00 ja aloituspaikkana on Coco Bar.

Tapahtuma alkoi klo 9.00 tietoiskulla Coco Barin tiloissa. Sieltä voi ostaa Trash Hero Koh Mak t-paidat, joiden kappelehinta on 100 bahtia eli noin 3€/kpl. Lasten paita ei maksa mitään ja raha käytetään lyhentämättömänä toimintaan. Meillä oli omat paidat mukana viime vuodelta. Otimme myös hanskat ja jätesäkkejä mukaamme. Meitä varoitettiin skorpioneista ja meduusoista, viime viikolla joku oli saanut tuta skorpionin pistosta.

Trash Hero T-paita maksaa 100 bahtia ja hanskat saa lainaksi maksutta.

Ranta täynnä roskia

Siirryimme skoottereilla ja pikkubussilla Ao Kaon ranta-alueelle. Siellä odotti surullinen näky. Valtameri oli heittänyt valtavan määrän roskia rannalle. Roskista eroteltiin vain muovipullot ja köydenpätkät, jotka toimitetaan mantereelle kierrätykseen. Kaikki muu meni sekajätteeseen -myös lasipullot. Sekajätteen määrä pisti vihaiseksi. Suomessa perheeni kierrättää lähes kaikki jätteet, joten tuntui aivan hirveältä heittää esimerkiksi lasia kaatopaikalle menevään jätekuormaan. Jätteeksi oli päätynyt mm. rantasandaaleja, sytyttimiä, lääkeruiskuja, muovipussien paloja, tupakan filttereitä, uistimia, muovikorkkeja, aurinkolaseja ja paljon pientä muovipalaa ja styroksia. Mikä kumma ihmisiä vaivaa, kun mereen heitetään älyttömät määrät roskia? 

Ao Kaon ranta oli roskainen.

Palkitsevaa vapaaehtoistyötä

Työ eteni vauhdilla ja se oli hyvin palkitsevaa, koska oman työnjäljen näki heti. Olimme ryhmässä ainoat suomalaiset ja oli mukava tutustua muihin. Poikamme keräsi roskia onnessaan muiden lasten kanssa ja kantoi huolta meressä elävien kalojen ja muiden eliöiden puolesta. Keräämämme jätesäkit haettiin pienellä traktorilla, jonka perässä oli avolava. Yhteensä saimme kerättyä satoja kiloja jätettä -aika huikeaa!

Työ on välillä hyvinkin raskasta, kun pitää nostella painavia jätesäkkejä.
Muovipullot ja köydenpätkät kierrätetään.

Ruokapalkalla sai hyvän mielen

Tilaisuus oli hyvin järjestetty. Meille tarjottiin keräilemisen yhteydessä jääkylmää vettä ja lemongrass- eli sitruunaruoho-juomaa oikeista laseista. Parin tunnin ahkeran keräilyn jälkeen saimme nauttia maittavan maksuttoman buffet-lounaan Coco-baarissa. Lounaalla valkosipulipatonki oli itselle ihana yllätys ja lapset saivat vielä jälkkäriksi jäätelöpallot.

Pieni traktori avolavoineen keräsi roskat ja vei ne pois.

Trash Hero-juomapullot

Olemme aiemmin -vuosi sitten- ostaneet 250 bahtia/kpl maksaneet teräksiset Trash Hero- juomapullot. Näihin saa maksutta hakea juomavettä paikoista, jotka ovat mukana sponsoroimassaTrash Heroa esim. Koh Makin ihanin kahvila Thaidaho. Tämä on aivan mielettömän hieno suuntaus vähentää juomavesipulloista koituvaa valtavaa muovijätettä. Jos on pakko ostaa pullotettua vettä, suosimme mahdollisimman isoja muovipulloja, joista jaamme veden. Isoimmista kohteista löytää myös maksullisia juomavedentäyttöpaikkoja, joita kannattaa ehdottomasti käyttää. 

Trash Hero-juomapullomme ovat todella kätevät reissussa.

Sano ei turhalle muoville

Meistä jokainen voi tehdä kestävältä pohjalta pieniä valintoja muovin käytön vähentämiseksi. Kannattaako ostaa etelän lomalla muutaman euron arvoiset läpykkäät ja heittää ne menemään loman jälkeen? Vai olisiko sittenkin järkevämpää panostaa kunnon sandaaleihin, joita voi käyttää vuodesta toiseen ja ovat vieläpä jaloille ergonomiset? Reissussa kieltäydymme yhtenään kaupoissa ruoka-ostosten yhteydessä tarjottavissa pienistä muovipusseista, koska kannamme aina reppua ja kangaskassia mukana. 

On ilo tehdä vapaaehtoistyötä.

2 vastausta artikkeliin “Trash Hero Koh Mak – kokemuksia”

  1. Nämä tapahtumat ovat järjettömän hyviä ja Trash hero tekee ilmeisesti monessa maassa työtä puhtaamman ympäristön puolesta. Ei ole vielä tullut reissuilla vastaan tällaista yhteisöllistä siivoustapahtumaa, mutta yleensä aina rantalomalla kerätään roskia ihan omatoimisesti. Ehkä se toimii muille rannalla olijoille kimmokkeena miettiä hieman omia tottumuksiaan.

    1. Kiitos palautteesta! Aivan varmasti toimii hyvänä esimerkkinä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *