Taianomaisia joogakokemuksia Balilla

Vietän perheeni kanssa aina talven kylmimmät kuukaudet Kaakkois-Aasian lämmössä. Nyt olemme Balilla ja olen saanut täällä aivan uskomattoman hienoja joogakokemuksia.

Positiivinen ensivaikutelma Balista

Ennen matkaamme olin kuullut ja lukenut niin paljon negatiivista Balista, että epäröin loppumetreille asti, kannattaako tänne suunnata ollenkaan. Avoimin mielin päätin kuitenkin lähteä. Ensivaikutelmani Balista oli todella positiivinen, tuntui jotenkin kuin olisin saapunut henkiseen kotiini. Bali tuntuu niin kovin taianomaiselta ja kiehtovalta. Allekirjoitan täysin yleisessä tiedossa olevat Balin epäkohdat, heikkoudet ja haasteet, mutta keskityn nyt tässä artikkelissa katsomaan asioita positiivisesti lähinnä joogan näkökulmasta.

Uluwatu lumosi minut heti kauneudellaan.

Itsenäistä harjoittelua

Ensimmäisen vajaan viikon vietimme Uluwatussa, joka oli mielestäni kiva paikka. Loistokkaan hotellihuoneemme lattialle avasin joogamattoni aamuisin itsenäistä harjoittelua varten- ja se kannatti. Jo ensimmäinen aamu, alkumantra ja asana vahvistivat tätä mielettömän syvää yhteyttä. Takanani oli lähes 18 tunnin mittainen raskas matkustuspäivä ja lyhyet yöunet, mutta ne eivät tuntuneet kehossani lainkaan rasituksena. Jo ihka ensimmäisestä sisäänhengityksestä alkaen astangajooga tuntui niin kovin helpolta ja oikealta täällä.

Joogaa hotellihuoneessamme Uluwatussa.

Erilaista astangajoogaa Seminyakissa 

Vietimme kolme yötä Seminyakissa ja sieltä löysin Yoga 108 Bali -joogastudion. Yleensä joogaan vain astangajooga-kouluissa pääasiallisesti mysoretunneilla, mutta nyt tein poikkeuksen. Osallistuin eräänä tiistaiaamuna klo 7:45 vedetylle Ashtanga Yoga-tunnille. Joogatunti maksoi 120 000 IDR eli noin 8,00 euroa. Opettajana toimi israelilainen Sagi Jessie Dekon. Hän on asunut 16 vuotta Balilla. Tunnilla oli kaiken tasoisia oppilaita, jopa vasta-alkajia ja niinpä etenimme ohjatusti, hitaasti ja helpotetusti. Harjoitus oli tyystin erilainen mitä yleensä teen. Sain hyviä korjauksia ja olin kiitollinen niistä. 

Joogastudion alakerrassa on ihana luomupainotteinen kahvila. Jäin siihen joogatunnin jälkeen aamupalalle. Iloiseksi yllätyksekseni Sagi tuli aamuteelle kanssani samaan pöytään. Oli todella mukavaa jutella ja tutustua. Kerroin hänelle muun muassa lasten jooga-opetuksestani Porvoossa. Hän sanoi kerran kokeilleensa lasten joogan opettamista. Pieni poika oli tullut Sagin vetämälle tunnille, ottanut joogamaton kosteuttamiseen tarkoitetun vesisuihkepullon ja suihkuttanut vettä suoraan Sagia kasvoihin. Silloin hän oli todennut, että lasten joogan ohjaaminen ei ole lainkaan hänen juttunsa. Nauraen sanoin, että hänen olisi pitänyt ottaa itse vesisuihkepullo ja alkaa pojan ja muiden lasten kanssa vesihippaa. Se vasta hauskaa olisikin ollut -ja samalla loistava alkulämmittely. Lasten joogassa voi tosiaan tulla vaikka mitä yllätyksiä vastaan ja opettajalta vaaditaan hyvää tilannetajua ja kärsivällisyyttä.

Upeita patsaita ja temppeleitä löytyy Balilta valtavasti.

Ubud – joogan ja henkisyyden keskittymä

Ubud sijaitsee Balilla sisämaassa, noin reilun parin tunnin ajomatkan päässä Densaparin kansainväliseltä lentokentältä Ngurah railta. Tuo ajomatkan kesto on tosiaan arvio, välillä tällä saarella on meinaan aikamoiset liikenneruuhkat ja silloin aikaa kuluu paljon ennakoitua enemmän. Liikkumiseen suosittelen muuten mittaritaksia tai Grabia, paikallistaksit veloittavat poskettoman paljon. Vehreä Ubud on todellinen joogan keskittymä, sieltä löytyy valtavasti joogakouluja, retriittejä ja opettajakoulutusta. 

Kaunis auringonlasku Balilla.

Iain Grysak ja Ashtanga-joogakoulu Spacious Yoga

Minulle oli ennalta suositeltu kanadalaista ashtangajooga-opettaja Iain Grysakia ja hänen joogakoulua Spacious Yogaa. Myös Sagi tunsi hänet ja suositteli lämpimästi. Osallistuin puolentoista viikon ajan yhteensä kahdeksalle aamutunnille. Maksu niistä oli 1 300 000 IDR eli noin 90,00 euroa. Aloitusaikani aamun mysoretunneille oli klo 8:00, mikä sopi loistavasti aikatauluuni. Ehdin aamuisin ennen harjoitustani meditoimaan yksin ja kävelemään upealta Meruhdan Boutique hotellilta noin kymmenen minuutin matkan shalalle. Kahtena perjantaina oli ohjattu Led-tunti ja se alkoi aina klo 6:20.

Oli ihanaa joogata Iainin koulussa. Sain myös häneltä hyviä korjauksia ja vinkkejä harjoitukseeni. Joogashalan energia oli todella voimakas. Shala oli ihan täynnä oppilaita ja joogamatot vieri vieressä. Monena aamuna tein harjoitukseni ihan täysiä hiestä läpimärkänä. Ympärilläni oli yksinkertaisesti niin valtavasti energiaa ja tartuin siihen helposti mukaan. Näen nyt hyvin selkeästi tämän hetkisen oman harjoitukseni heikkoudet ja vahvuudet.

Aamulla joogasin tässä ravintolasalissa, kun kaikki kaislamatot ja huonekalut oli poistettu.

Vegaaninen raakaruokapainotteinen luomukahvila-ravintolaThe Seeds of Life

Joogaharjoituksen jälkeen jäin aina aamupalalle shalan alakerrassa olevaan ihanaan The Seeds of Life-kahvila-ravintolaan. Joogaopetuksen päätyttyä muuten shalaan viedään kaislamattoja, pöytiä, tyynyjä ja tuoleja. Siitä tulee laajennettu kahvila-ravintolan yläkerran sali -aika kätevä järjestely. The Seeds of Life on vegaaninen ja raakaruokapainotteinen. Sieltä saa muun muassa ihania tuorepuristettuja terveysmehuja, suussasulavia raakakakkuja ja vaikka mitä muita herkkuja. Monena päivänä söin kaikki päivän ateriat The Seeds of Lifessa. Vointini on ollut erinomainen ja suorastaan tunnen, kuinka hyvää puhdas raaka vegaaniravinto tekeekään elimistölleni.

The Seeds of Life-kahvila-ravintola on aivan mieletön.

Joogaa apinoiden kanssa

Koin ehkäpä elämäni eksoottisimman joogakokemuksen yrittäessäni opettaa apinoille joogaa. Vierailin Ubudin Monkey Forestissa, joka on noin tuhannen apinan asuttama laaja ja vehreä temppelialue. Ihanat pienet Macaca fascicularis-apinat liikkuvat sulavasti ihmisten keskuudessa ja niiden puuhia on hauska tarkkailla. Koetin muutamaan otteeseen näyttää apinoille helppoja jooga-asanoita. Apinat katselivat minua ihmetellen, mutta eivät olleet lainkaan halukkaita matkimaan eli apinoimaan perässä liikkeitäni. 

Apinoita ei paljoa kiinnosta tekemäni puu-asana.

Maagiset meditaatiokokemukset

Meditaatiokokemukseni ovat olleet täällä Balilla myös hyvin maagisia. Meditoiminen on ollut hyvin helppoa, kutsuvaa ja kaunista. Olen meditoinut täällä paljon ulkona ja se on ollut virkistävää. Hyttyset eivät ole kiusanneet ja luonnon äänet ovat säestäneet rauhaani. Ulkona olen myös chanttaillut mantroja.

Balilla meditoiminen on luonnollista ja yleistä.

Kehon ja mielen hemmotteluhoidot

Balilla hintataso on edullinen ja esimerkiksi ihanat hemmotteluhoidot ovat todella halpoja. Olen käynyt monta kertaa balilaisessa hieronnassa ”Balinese Massage”, joka on ollut joka kerta todellinen elämys. Tunnin kestoinen kokovartalohieronta maksaa keskimäärin 90 000 IDR eli noin 6,00 euroa. Hoidot palauttivat ja tasapainottivat kehoani osittain rankankin fyysisen joogaharjoittelun jälkeen. Täällä olen kävellyt paljon ja hemmottelevat jalkahoidot hierontoineen ovat myös olleet arjen luksusta.

Ubudin kirjakaupasta löysin Robin Sharman kirjoittaman ”The Monk Who Sold His Ferrari”-kirjan. Olen jo pitkään halunnut lukea sen, ja nyt se suorastaan tulla tupsahti eteeni. Kirja on loistavaa mielen ravintoa ja hemmottelua. Kirjassa kehoitetaan muuten joogaamaan, meditoimaan ja chanttaamaan mantroja.

Kaunis lukuympäristö loistavalle kirjalle. Suosittelen!

Lasten joogaan uusia ideoita

Koska olen päässyt täällä kauniissa ympäristössä todelliseen kokonaisvaltaiseen rauhaan ja tasapainoon, olen saanut valtavasti uusia ideoita liittyen niin päätyöhöni, uusiin työkuvioihini kuin lasten joogan opettamiseen. Lanseeraan keväällä kokonaan uuden lasten jooga-palvelun ja lupaan kertoa siitä pian lisää. 

Uutta kivaa luvassa lapsille!

8 vastausta artikkeliin “Taianomaisia joogakokemuksia Balilla”

  1. Me palasimme Balilta tällä viikolla. Itsekin pohdin kovasti haluanko edes lähteä Balille, kun siitä on saanut niin ristiriitaisen kuvan, uutta ihastuin kyllä kovasti saareen ja sen tunnelmaan. Uluwatussa ja Ubudissa mekin kävimme. Jooga jäi kokeilematta, vaikka houkutteli kyllä, mutta meidän matkamme oli liian lyhyt. Takaisin täytyy ehdottomasti mennä ja silloin kyllä haluan myös joogata.

    1. Ihanaa, kiitos kommentista! Olemme ehkä mahdollisesti jopa törmänneet, kun samaan aikaan olemme olleet. Näimme tosin todella vähän suomalaisia. Joo, minäkin haluan vielä uuden pitkän intensiivisen reissun Balille tulevaisuudessa tehdä.

  2. Bali on mahtava paikka joogalomalle. Itse olen joogannut vain Ubudin Yoga Barnissa, mistä tykkään kovasti, vaikka onkin aika kallis. Balilla tykkään myös valtavasta luomu- ja vegekahvilatarjonnasta. Tuo on hyvä kirja, tuli luettua juurikin Balilla pari vuotta sitten 🙂

    1. Ihan loistavaa, meillähän ollut paljon yhteneväisiä tekijöitä Balilla. Pakko vielä päästä joku päivä kokemaan kaikki ihanuus uudestaan. 😊

  3. Kuulostaa hyvältä tvalta viettää lomaa. Bali on minulla vielä käymättä, mutta hyvää kannattaa odottaa. Ehkä jo ensi talvena.

  4. Mukava lukea Balista joogaan keskittynyt juttu. En ole koskaan käynyt Balilla, mutta luulen, että viihtyisin siellä hyvin. Ostin muuten lasten joogakirjan parivuotiaalle kummitytölleni ja viime viikolla sain videon, jossa hän selaa kirjaa ja kokeilee eri liikkeitä. Se oli niin herttaista katseltavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *