Uudet rituaalit lapsille

Kuluvan uuden vuoden kunniaksi on moni aikuinen ja jokunen lapsikin tehnyt itselleen uudenvuoden lupauksia. Lapsille tekee hyvää tässä haastavassa korona-ajassa saada uusia positiivisia tapoja elämäänsä. Kannustan nyt kaikkia perheitä tekemään uudet päivittäiset rituaalit lapsille ja samalla aikuisille. Kerron kolme kivaa lapsille sopivaa uutta rituaalia.

Uusi vuosi ja uudet rituaalit.

Mitä rituaalit ovat?

Joku voi kavahtaa, kun puhutaan rituaaleista. Ne voidaan liittää mystisiin tai uskonnollisiin tekoihin. Kun puhun rituaaleista, ajattelen niiden tarkoittavan ihan arkisesti uusia tapoja, tekoja ja tottumuksia. Sana rituaali tekee niistä arvostetun, juhlavan ja ehkä vähän pyhänkin. Turvallisin mielin suosittelen siis lapsille uusia rituaaleja, näissä ei ole mitään jännitettävää, eikä näihin valmistautuminen vie kauaa aikaa.

Theresa Cheungin kirjoittama kirja ”21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”.

21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi-kirja

Kirjastosta käteeni tarttui Theresa Cheungin kirjoittama ”21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”-kirja. Siinä hän haastaa aikuisia tekemään päivittäin 21 erilaista helppoa rituaalia 21. päivän ajan. Kirjailija esittelee seitsemän eri aamu-, päivä- ja iltarituaalia. Rituaalit ovat helposti tehtäviä ja niihin ei tarvitse käyttää kauheasti aikaa tai vaivaa. Esimerkiksi ensimmäinen kirjassa esiteltävä rituaali on ”Herää aikaisemmin”, joka nimensä mukaan haastaa lukijan laittamaan aamuisin herätyskellon soimaan aikaisin ja heräämään onnellisena uuteen päivään.

Rituaalit on tarkoitus tehdä alkuun 21. päivän haasteen ajan. Kolme viikkoa on tutkittu aika, mikä kestää aivoilta ja keholta omaksua uusia tapoja. Jos yhdenkin rituaalin unohtaa tehdä, kirjailija kehottaa aloittamaan päivien laskemisen alusta. Näin uudet hienot tavat vakiintuvat elämään ja muuttavat sen toivottavasti paremmaksi. 

Uudet rituaalit otetaan aluksi käyttöön 21. päivän haasteen avulla.

Omat uudet rituaalini ja haaste

Kirjaa lukiessani ymmärsin, että minullahan on jo monia upeita päivittäisiä rituaaleja elämässäni. Iso osa niistä liittyy astangajoogaan ja joogan eri harjoitteisiin. Kirjan innoittamana ajattelin tehdä niistä entistä säännöllisemmät eli jokapäiväiset. Keksin myös kirjan kautta uusia kivoja rituaaleja, jotka haluan lisäksi elämääni. Kirjoitin siis oman kymmenen kohdan rituaalilistan, jota lähden tästä päivästä alkaen toteuttamaan ensin 21 päivää ja jos ne tuntuvat hyvältä, niin jatkan hamaan loppuun saakka.

Suoraan en halunnut kirjan esittämiä rituaaleja lähteä toteuttamaan, koska koin niitä olevan päivässä ihan liikaa. En muistaisi niitä kaikkia ja niiden tekemisestä tulisi minulle osittain suorittamista. Vastaavasti joissain rituaaleissa olen jo paljon pidemmällä kuin mitä kirja esittää. ”21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”-kirjan neljäs rituaali on Hengitä. Siinä kehoitetaan hengittämään tietoisesti syvään. Minulla on joogassa omat pranayma-eli hengitysharjoitukset, joita tekemällä syvennän hengitystäni omien rituaalieni kautta.

Yksi kymmenestä päivittäisestä rituaalistani on kylmäaltistuminen esim. avannossa.

Kolme uutta rituaalia lapsille

Ala-aste ikäinen poikani kuunteli innoissaan, kun kerroin kirjasta ja siitä, että aloitan omat kymmenen päivittäistä rituaaliani tänään. Hän halusi haasteeseen ehdottomasti mukaan. Mielestäni lapsen ei tarvitse muistaa tehdä päivittäin kymmentä eri uutta asiaa. Niinpä ehdotin, että kohtuullistetaan hänelle uusien rituaalien määrää ja tehdään niistä lapsille sopivia. Yhdessä ideoimme kolme uutta lapsille sopivaa päivittäistä rituaalia.

Lapsille riittää kolme uutta helppoa päivittäistä rituaalia.

1. Uusi rituaali lapsille: itsevarmuuden kohottaminen

Ensimmäisen uuden rituaalin suosittelen tekemään heti aamulla. Lapsi menee peilin eteen ja katsoo itseään syvälle silmiin. Samalla hän sanoo ääneen: ”Minä osaan, minä opin.” Tämän voi toistaa ainakin kolme kertaa. Rituaali vahvistaa lapsen itsevarmuutta ja kohottaa hänen luottamusta oppia uuden päivän aikana helposti uusia asoita.  

Lapsi voi tehdä uudet rituaalit aamulla, päivällä ja illalla.

2. Uusi rituaali lapsille: meditaatio- ja hengitysharjoitus

Toinen uusi lapsille suunnattu rituaali on sopiva tehtäväksi mihin aikaan päivästä vain. Lapsi sulkee silmät ja hengittää rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos yhteensä viisi kertaa. Hengitykset voi laskea nostamalla vasemman käden sormet yksitellen ylös sen merkiksi montako hengitystä on tehty. Lapsi voi samalla visualioida hengittävänsä sisään hyviä asioita ja uloshengitys vie mukanaan kaikki ikävät asiat. Tätä harjoitusta en suosittele tekemään missään tapauksessa maski kasvoilla. Syvään tietoisesti hengittäminen tuo lapselle sisäistä rauhaa ja valmistelee meditaatioon. Jos lapsi haluaa, hän voi jäädä hengitysten jälkeen hetkeksi istumaan silmät kiinni ja nauttia olostaan.

Uudet rituaalit voivat muuttaa elämää paremmaksi.

3. Uusi rituaali lapsille: kiitollisuusharjoitus

Kolmas uusi rituaali on tarkoitus tehdä illalla sängyssä lapsen nukuttamisen yhteydessä. Lapsi kertoo kolme asiaa, mistä on päivästä kiitollinen. On ihana käydä yhdessä läpi lapsen onnistumisia ja kaikkia asioita, joista lapsi tuntee kiitollisuutta. Kiitollisuusharjoituksen jälkeen tulee ihana olo.

Toivotan kaikille tsemppiä uusiin rituaaleihin! Ilmoittelen myöhemmin miten olemme onnistuneet omissamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *