Porvoon harrastamisen mallin kautta kaupunki tarjoaa jokaiselle lapselle yhden maksuttoman vapaavalintaisen harrastuksen koulupäivän jälkeen tai yhteydessä. Jaan nyt kokemuksia ohjaamastani harrastuksesta Jooga 6.-9. lk.
Porvoossa on ollut tarjolla lapsijoogaa säännöllisesti yli neljä vuotta
Olen ohjannut säännöllisesti maksullista lapsijoogaa 7-12-vuotiaille lapsille Porvoossa jo vuodesta 2019. Lapsijooga on hauskaa, tarinallistavaa ja vauhdikasta. Murrosikäiset nuoret eivät enää välitä lapsijoogan kaltaisesta toiminnasta, koska se koetaan usein lapsellisena. Tämän ikäiset nuoret eivät kuitenkaan halua tulla vielä aikuisten joogatunneille, koska siellä voi olla heidän vanhempiaan tai vanhempien ystäviä.
Yin joogaa äänimaljoilla nuorille Porvoon harrastamisen malli
Yin jooga äänimaljoilla on rentouttava harjoitus, joka yhdistää rauhallisen yin joogan ja tiibetiläisten äänimaljojen harmonisen vaikutuksen. Yhdessä yin jooga-asennossa eli asanassa ollaan noin kolme minuuttia eli joogamuotona tämä on hyvin hidastempoista ja rauhallista. Tuntiin sisältyy myös alkumeditaatio ja loppurentoutus.
Porvoossa ei ole aiemmin ollut nuorilla tällaiseen harrastukseen mahdollisuutta edes meidän yksityisten palvelun tarjoajien puolesta. Porvoon harrastamisen mallin kautta on nyt syyskaudesta 2023 alkaen tarjottu kerran viikossa 6.-9. luokkalaisille nuorille mahdollisuus osallistua yin joogaan äänimaljoilla täällä Vanhan Porvoon joogastudio MaliYogassa. Ryhmiä on yhteensä kaksi ja yhdessä on kerrallaan max. 10 osallistujaa.
Tarve ja kohderyhmä
Elämme kiireisessä yhteiskunnassa, jossa jo yhä nuoremmat lapset kokevat stressiä, ahdistusta ja jopa uupumusta. Nuoret tarvitsevat rauhoittumiskeinoja ja stressinhallintatyökaluja. Monet etsivät tasapainoa arkeensa ja murrosiän tuomiin muutoksiin. Mieluisa harrastus auttaa nuorta etsimään minäänsä ja purkamaan matkalla vastaan tulevia paineita (Ruokonen 2023). Soveltuuko lähinnä länsimaisille aikuisille suunnattu yin jooga myös 6.-9- luokkalaisille porvoolaisnuorille säännölliseksi harrastukseksi?
”Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa”-koulutusohjelma
Osallistuin nyt syyslukukaudella ”Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa”-koulutusohjelmaan. Kurssin järjesti Taideyliopiston Avoin kampus yhteistyössä Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Olympiakomitean kanssa. Koulutuskokonaisuus on yksi Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeista ja se myös toteuttaa kansallista lapsistrategiaa. Koulutukseen liittyvän lopputehtävän inspiroimana halusin tietää enemmän joogatunneilleni osallistuvien nuorten mielipiteistä.
Porvoon harrastamisen mallin kyselytutkimus ja sen tulokset
Syyslukukauden viimeisten tuntien aikana teetin osallistujille nimettömän kirjallisen kyselyn, jossa tiedustelin heidän tuntemuksiaan uudesta joogaharrastuksestaan. Kaikki tulivat erittäin mielellään tai hyvin mielellään joogatunnille MaliYogaan, keskiarvo: 4,7 (asteikolla 1-5). Kaikki olivat erittäin tyytyväisiä tai hyvin tyytyväisiä yin joogaan äänimaljoilla, keskiarvo: 4,8 (asteikolla 1-5). Nuorilla ei ollut mitään erityistä mitä toivoisivat lisättävän tai muutettavan joogatunneilla.
Nuoret halusivat antaa mm. seuraavanlaista palautetta joogasta::
– Tosi ihanaa
– Pidän kaikesta
– Kivaa ja ihana mahdollisuus johonkin erilaiseen harrastukseen
– Todella mukavaa
– Kivan rauhallista
– Ihan kivaa
– Mukavan rentouttavaa koulupäivän jälkeen
– Jooga on ollut todella kivaa ja rauhoittavaa
Kysymykseen ”Kuinka voisin tehdä joogasta entistäkin houkuttelevan harrastuksen sinulle?” nuoret vastasivat seuraavasti:
– Ei mitenkään, tykkään tästä todella paljon
– Ei tartte mitään lisää
– Tämä mitä nytten on niin on jo houkuttelevaa. Ei tarvitse muutoksia.
– Varmaan, että se olisi 2 kertaa viikossa, mutta muuten ei ole muutettavaa.
Vaikutusten arviointi, palaute ja jatko
Kyselyn tulokset vahvistavat, että nuoret ovat kokeneet yin joogan äänimaljoilla positiivisena ja miellyttävänä harrastuksena. Olen myös saanut joiltain vanhemmilta suoraan kiitosta ja hyvää palautetta siitä, että heidän lapsensa ovat todella rauhoittuneet ja tykänneet joogasta.
Olen kiitollinen Porvoon kaupungille, että se mahdollistaa tämän tärkeän harrastuksen 6.-9. luokkalaisille nuorille. Toivon sydämestäni, että joogatunti saa MaliYogassa jatkoa myös tulevina lukuvuosina.
LÄHTEET
Ruokonen, I. (2023). Ohjaajan pedagoginen toiminta oppivan ja hyvinvoivan lapsen ja nuoren harrastusta tukemassa. Turun yliopisto.