Mitä lapsijooga on?

Joogan sanotaan olevan Intiasta lähtöisin ja se on todella vanhaa.

Mitä jooga on?

Jooga on tuhansia vuosia vanhaa ja sen sanotaan olevan Intiasta lähtöisin. Yoga tarkoittaa ”harmoniaa” tai ”yhteen liittämistä”. Lapsijoogassa ei kiinnitetä suuremmin huomiota liikkeiden linjauksiin ja asentojen puhtauteen vaan tekemistä kantaa mielikuvitus, joka pistää liikkumaan. Mielestäni lasten jooga on kuin satujumppaa höystettynä joogan postitiivisilla vaikutuksilla. Tunnit ovat täynnä ihania tarinoita vaihtuvilla teemoilla, mielikuvitusta, liikettä, leikkiä, yksin ja yhdessä tekemistä, keskustelua ja hiljentymistä. 

Jooga koostuu: 

  • kehonliikkeistä eli asanoista esim. aurinkotervehdys, joka on ns. lämmittelevä liike
  • hengitysharjoituksista
  • kontemplaatio- ja keskittymisharjoitteista 
  • visualisointiharjoituksista
  • mieltä rauhoittavista harjoituksista kuten rauhallisuusleikit, rentoutus, syvärentoutus ja meditaatio 

Onko jooga uskonnollista? 

Jooga ei ole mystistä eikä uskonnollista. Lasten joogatunneilla emme tee mantroja (eli lausu sanskriitin kielisiä tekstejä) tai chanttaa (eli laula sanskriitin kielisiä tekstejä). Vanhempi voi turvallisin mielin jättää lapsensa joogaan.

Jooga ei ole mystistä, eikä uskonnollista ja se sopii kaikenikäisille.

Minkä ikäisille lapsille jooga sopii?

Jooga sopii kaikenikäisille lapsille. Poikani ensimmäiset joogakokemukset ovat peräisin jo raskausajaltani, kun hän kasvoi mahassani minun joogatessani. Lapsen synnyttyä osallistuimme yhdessä vanhempi ja vauvajoogaan. Opettamani lasten jooga soveltuu kaikenikäisille lapsille, koska se perustuu hathajoogaan ja kehoterapiaan. Astanga-joogaa suositellaan aloitettavaksi vasta 12. ikävuoden aikoihin.

Miksi lasten kannattaa joogata?

Joogalla on valtavasti positiivisia vaikutuksia lapsen kasvuun ja kehitykseen. Vaikutukset ovat niin fyysisiä, mentaalisia, emotionaalisia kuin sosiaalisia. Joogalla on suotuisia vaikutuksia lapsen motoriikkaan, kun tasapaino paranee, notkeus lisääntyy ja kehon tuntemus paranee. Joogan ansioista lapsen keskittyminen parantuu, rauhallisuus lisääntyy, ajatus selkiytyy ja mielikuvitus kasvaa. Jooga lisää lapsen itsevarmuutta, hyväntuulisuutta ja onnellisuutta. Jooga tukee useita muita harrastuksia. Poikani on pelannut jalkapalloa 2-vuotiaasta alkaen ja jooga kehittää monia fudiksessa tarvittavia ominaisuuksia.

Jooga vahvistaa lapsen kehoa.

Mitä varusteita tarvitaan?

Lapsijoogaan puetaan päälle liikuntaan soveltuvat sisävaatteet, ollaan paljain jaloin tai tossut jalassa. Oman jooga-tai jumppamaton saa ottaa mukaan, mutta se ei ole pakollinen, koska joogasalista löytyy mattoja.

Jäävätkö vanhemmat myös lasten joogaan?

Vanhemmat tai muut aikuiset eivät jää lasten kanssa joogatunnille. Lasten joogasynttäreille vanhemmat ovat tietenkin halutessaan tervetulleita. Aikuisille ei ole synttäreillä varattuna tarjoilua, mutta ne on mahdollista tuoda itse tai tilata MaliYogan kautta. Villa Rosassa vanhemmat voivat odottaa viihtyisässä teehuoneessa tarjoamaani luomuteetä siemaillen.

Vauvoille ja taaperoille 0-3v. suunnatulle satujoogatunnille aikuiset tulevat mukaan ja avustavat pikkujoogeja leikkien mukana.

Voiko lasten joogaa tulla kokeilemaan?

Ilman muuta lapsi voi tulla kokeilemaan ensimmäisen kerran ilman sitoutumista, jos tunnilla on tilaa. Kertamaksu tunneille on 10,00 euroa (sis. alv 10%). Muistathan ilmoittautua tunnille etukäteen tekstarilla p. 041-5230593 / Malina.